Allt om blodtryck & övervikt
Hypertoni, högt blodtryck – orsaker, symtom och behandling
Hypertoni, eller högt blodtryck, är ett kroniskt tillstånd där blodtrycket regelbundet överstiger normala nivåer.
Läs merAllt du behöver för att ta kontroll över ditt blodtryck & övervikt
Smidigt och tillgängligt utan väntetider. Regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.
4,7 av 5
Över 17 000 patienter i behandling
Alla kategorier
Mer om hjärt-kärlhälsa
Psykologiska aspekter av viktnedgång
I den här artikeln utforskar vi de psykiska fördelarna med viktnedgång. Även en liten viktminskning kan, förutom att förbättra den fysiska hälsan, bidra till ökat självförtroende, minskad stress och en starkare känsla av kontroll över sitt eget välmående.
Läs merSambandet mellan övervikt och högt blodtryck
Visste du att övervikt och obesitas inte bara påverkar din kroppsstorlek, utan kan påverka hela din hälsa och leda till flera problem, inklusive högt blodtryck? Men det finns goda nyheter: du behöver inte göra stora, drastiska förändringar för att se positiva resultat för din hälsa.
Läs merEffekt av läkemedel för viktminskning
Utvecklingen av nya läkemedel för behandling av övervikt och obesitas fortsätter att vara ett aktivt forskningsområde. Med förbättringar i förståelsen […]
Läs merVilken behandling rekommenderas för att gå ner i vikt?
Behandling av obesitas omfattar en kombination av livsstilsförändringar, medicinska insatser och i vissa fall även överviktskirurgi. Här är några av […]
Läs merÄr obesitas ärftligt?
Ja, obesitas har en genetisk komponent. Forskning har visat att genetik kan påverka upp till 70% av en persons benägenhet […]
Läs mer10 myter om övervikt
Övervikt och enkla lösningar för viktnedgång är ofta omgivna av missuppfattningar och felaktiga råd. I denna artikel klargör vi några av de vanligaste myterna och ger dig en tydligare bild av ämnet.
Läs merHögt blodtryck: Myter och sanningar
Över 2 miljoner svenskar har högt blodtryck, men få vet hur allvarligt det är. Många myter om hypertoni skapar missförstånd och risk för underbehandling. Här bemöter vi sex vanliga myter med fakta.
Läs mer4 steg mot effektiv viktminskning
I denna artikel kommer vi att gå igenom vad hållbar viktnedgång innebär, varför det är viktigt, och hur du kan uppnå det genom att göra små men betydelsefulla förändringar, inklusive användning av läkemedel vid behov.
Läs merVad betyder obesitas?
I denna artikel får du lära dig vad obesitas är, vad som orsakar det och vem som kan drabbas. Vi tar även upp hur obesitas påverkar din hälsa och vilka behandlingsalternativ som finns. Genom att förstå både genetiska och livsstilsrelaterade faktorer kan vi bättre hantera och förebygga obesitas.
Läs merHälsoutmaningar för män med övervikt
Denna artikel utforskar de utmaningar som män med övervikt ofta möter, inklusive hormonella faktorer som testosteronbrist och åldrande, samt mindre vanliga tillstånd som hypogonadism.
Läs merHälsoutmaningar för kvinnor med övervikt
Denna artikel utforskar de utmaningar som kvinnor med övervikt ofta möter, inklusive hormonella tillstånd som PCOS och klimakteriet, samt mindre vanliga tillstånd som lipödem.
Läs merModern läkemedelsbehandling mot övervikt och obesitas
Att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt är avgörande för att förbättra den allmänna hälsan och minska risken för kroniska sjukdomar.
Läs merÖvervikt, obesitas och dess hälsorisker
Obesitas är en mycket vanlig, försummad och tabubelagd komplex kronisk sjukdom som ofta går i skov.
Läs merVad är kärlkramp och varför drabbas man?
Kärlkramp, även känt som angina pectoris, är en vanlig hjärtsjukdom som påverkar miljontals människor världen över.
Läs merPuls och högt blodtryck
När man anstränger sig fysiskt och får högre puls stiger också blodtrycket.
Läs merTräning och högt blodtryck
All fysisk aktivitet är bra för blodtrycket men isometrisk träning sägs vara den träningsform som har bäst blodtryckssänkande effekt.
Läs merVarför varierar blodtrycket?
Stress, alkohol och motion är alla faktorer som kan höja eller sänka blodtrycket, likaså vissa mediciner eller bakomliggande sjukdomar.
Läs merLågt blodtryck och blodtrycksfall
Många förväxlar termerna lågt blodtryck och blodtrycksfall. Det är två olika tillstånd, men lågt blodtryck orsakar ofta blodtrycksfall.
Läs merHögt kolesterol – orsaker, symtom och behandling
Höga nivåer av kolesterol i blodet kan orsaka blockeringar i blodkärlen vilket kan leda till hjärt-kärlsjukdomar och stroke.
Läs merDiabetes typ 2 – orsaker, symtom och behandling
Diabetes är en kronisk sjukdom som påverkar kroppens förmåga att reglera blodsockernivån. Typerna inkluderar typ 1, typ 2 och graviditetsdiabetes.
Läs merHjärtsvikt – orsaker, symtom och behandling
Hjärtsvikt är ett tillstånd där hjärtat inte orkar pumpa tillräckligt med blod för att förse kroppen med rätt mängd syre och näring.
Läs merStroke – orsaker, symtom och behandling
Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke innebär att det uppstår syrebrist i hjärnan som gör att man plötsligt kan förlora funktioner som tal, rörelser, känsel och syn.
Läs merFörmaksflimmer – orsaker, symtom och behandling
Förmaksflimmer är ett tillstånd där hjärtat förlorar förmågan att hålla en jämn rytm, antingen kroniskt eller i perioder. Ett högt blodtryck ökar risken för förmaksflimmer.
Läs merSystoliskt och diastoliskt blodtryck
Blodtrycket anges i två tal: det systoliska trycket (övertrycket) och det diastoliska trycket (undertrycket). Båda talen mäts i enheten mmHg.
Läs merHjärtinfarkt – orsaker, symtom och behandling
Genom att leva en hälsosam livsstil, stressa mindre samt ha koll på sitt blodtryck och kolesterol kan man minska risken avsevärt för hjärtinfarkt.
Läs merBlodtrycksmätare
Att ha en pålitlig och bra blodtrycksmätare är nyckeln till att få exakta och korrekta blodtrycksmätningar, vilket är nödvändigt för effektiv övervakning och behandling av ditt blodtryck.
Läs merStress – orsaker, symtom och hantering
Det är viktigt att hantera stress för att främja en hälsosam hjärt-kärlhälsa och förebygga högt blodtryck och andra hälsoproblem.
Läs merHögt blodtryck och klimakteriet
En del kvinnor får högt blodtryck under eller efter klimakteriet. Klimakteriet i sig orsakar inte högt blodtryck, men de hormonella förändringar som sker i kroppen under denna tid kan bidra till att blodtrycket höjs.
Läs merHjärtinfarkt hos kvinnor
Det mest typiska symtomet vid en hjärtinfarkt är kraftig smärta i bröstet. Ibland kan en hjärtinfarkt dock ge upphov till mer ovanliga symtom, ofta hos kvinnor.
Läs merKoll på blodtrycket: tips för optimal mätning hemifrån
Upptäck fördelarna med att mäta ditt blodtryck hemifrån – enkelt och exakt. Denna artikel guidar dig genom varje steg för att säkerställa en korrekt mätning och avslöjar viktiga tips som förbereder dig inför processen.
Läs merÅderförkalkning – orsaker, symtom och behandling
Åderförkalkning & Åderförfettning Åderförkalkning och åderförfettning används ofta som synonymer för att beskriva samma medicinska tillstånd. Båda termerna refererar till […]
Läs merHur ofta bör man mäta blodtrycket?
Vid vårdbesök är det vanligt att man som patient mäter sitt blodtryck någon gång per år, men hur ofta man bör mäta sitt blodtryck beror på en del olika faktorer. Dina blodtrycksvärden och eventuella riskfaktorer avgör hur ofta du bör kontrollera ditt blodtryck.
Läs merHur sänker man ett högt blodtryck?
Att hantera högt blodtryck är avgörande för din hälsa. Upptäck hur både livsstilsförändringar och läkemedel kan spela en roll i att uppnå och bibehålla hälsosamma blodtrycksnivåer.
Läs merHåll koll på trycket
Den 17 maj 2022, på World Hypertension Day, startade vår informationskampanj som kommer pågå fram till midsommar – ”Håll koll […]
Läs merDärför är det viktigt att behandla ett högt blodtryck
Högt blodtryck är vanligt men farligt Högt blodtryck, eller hypertoni som det också kallas, är en världens största kroniska sjukdomar. […]
Läs merKolla trycket!
Högt blodtryck ger oftast inga symtom Det enda sättet att veta om blodtrycket är förhöjt är genom att mäta det […]
Läs merBra att veta om högt blodtryck som kvinna
Normalt blodtryck för en kvinna ligger på 120-129/80-84 mmHg. Vad som är normalt blodtryck för en kvinna skiljer sig inte från vad som är normalt blodtryck för en man. Kvinnor har däremot lägre risk att drabbas av högt blodtryck än vad män har.
Läs merHögt blodtryck och läkemedel
Förändrad livsstil och bättre vanor kan sänka blodtrycket över tid, men ofta behövs medicin för att nå en optimal blodtrycksnivå. Läs mer om olika läkemedel mot högt blodtryck och hur de kan anpassas för att minimera biverkningar.
Läs merHögt blodtryck och ålder
Ca 10 % av alla svenskar i 30-årsåldern har hypertoni. Sedan ökar andelen gradvis med åldern och för dem som är 60 år har ca hälften högt blodtryck. I Sverige är målblodtrycket oavsett ålder för de flesta <140/90 mmHg.
Läs merVilka sjukdomar kan ge högt blodtryck?
Högt blodtryck förekommer ofta tillsammans med typ 2 diabetes, övervikt och njursjukdomar. Ibland orsakas högt blodtryck av någon annan mer ovanlig sjukdom.
Läs merVad är ett optimalt blodtryck?
Blodtrycket anges med två tal som anges i mm kvicksilver (mmHg), det systoliska blodtrycket, övertrycket och det diastoliska blodtrycket, undertrycket.
Läs merBehandling av högt blodtryck
Högt blodtryck behandlas i första hand genom livsstilsförändringar. Ofta behövs också blodtryckssänkande läkemedel för att sänka blodtrycket till en hälsosam nivå.
Läs mer