Stress och högt blodtryck

Många av oss upplever stress i vardagen. Det är naturligt att utveckla stressbeteenden under intensiva perioder med för lite återhämtning.

Påverkan på kroppen

När du är stressad utsöndrar kroppen stresshormoner i form av adrenalin, noradrenalin och kortisol vilket gör att du kommer gå på högvarv. För att kroppen ska komma i balans igen behöver du återhämtning och motion. Det är när stressen blir långvarig och du inte får den återhämtning du behöver som stressen kan göra dig sjuk. Stresshormonerna kommer då att ligga kvar på höga nivåer i kroppen vilket kan höja ditt blodtryck, ditt blodsocker och dina blodfetter. Att se över sin livsstil med minskad stress som följd leder ofta till ett sänkt blodtryck.

Vi finns här för dig

Om du vill ha rådgivning angående stress kan du alltid höra av dig till oss. Skriv till din sjuksköterska i chatten i appen Blodtrycksdoktorn så får du hjälp och stöd kring hur du kan förbättra din stresshantering.

Det här kan du göra själv

Blir du också stressad i trafiken, tittar på klockan i tid och otid och har svårt att lägga ifrån dig telefonen? Då är du inte ensam. Många utav oss upplever stress mer eller mindre dagligen. Det finns många sätt att minska stressnivån i din vardag. Här kommer några konkreta tips:

  • Motionera mera. En tränad kropp tål stress bättre än en otränad kropp. Att röra på sig utomhus har en extra välgörande effekt då naturen kan hjälpa oss varva ned och ger oss ett tillskott av D-vitamin.
  • Prioritera sömnen, den är viktig för vår återhämtning.
  • Öva dig på att säga nej. 
  • Stäng ned och gå “offline”. Att ständigt vara nåbar och uppkopplad bidrar till stress. 
  • Läs och skriv inte jobbmail utanför arbetstid.
  • Använd dig av mindfulnessövningar för att koppla av.

Ta ett steg i taget

I dagens samhälle är effektivitet något som premieras högt. Vi ska ha många bollar i luften och hinna så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Att ständigt vara uppkopplad är mer regel än undantag och våra hjärnor matas ständigt med intryck och distraktioner, vilket gör det svårt för oss att fokusera på en sak åt gången.

Vi vet att det kan vara svårt att stressa mindre och att det kan vara svårt att bryta gamla mönster. Försök ta ett steg i taget genom att kartlägga dina vanligaste stressbeteenden och byta ut dem mot en god, stressfri vana allteftersom.

Liknande artiklar

Återhämtning med hjälp av mindfulness

Många kan säkert känna igen sig i att vi ibland lever livet i ett för högt tempo. Att få ihop […]

Läs mer Pil åt höger

Bastubad och högt blodtryck

Kan bastubad verkligen sänka blodtrycket? Det finns studier som visat på att det finns ett möjligt samband mellan bastubad och […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Konsten att varva ned under sommaren

För de flesta så behöver perioder av stress följas av återhämtning för att vi ska hålla oss friska och må bra. Tiden innan semestern är ofta en stressig period. Och för många av oss brukar sommaren vara minst lika uppbokad som resten av året, även om aktiviteterna inte är desamma.

I denna artikel har vi samlat några tips om vad du kan göra inför och under semestern för att varva ner. 

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Så påverkar naturen ditt blodtryck

Ett av de bästa tipsen för bättre sömn, lägre stressnivåer, snabbare återhämtning och bättre blodtryck är att spendera tid ute i naturen, dagtid, så ofta du kan.

Läs mer Pil åt höger