Starkare kropp & hjärta – våra bästa träningstips!

Från promenader till styrketräning – det finns en motionsform för alla! I denna artikel berättar vi mer om varför rörelse är så bra för hälsan och ger dig konkreta tips på hur du kan göra träningen till en naturlig och rolig del av ditt liv.

En äldre och en yngre kvinna går stavgång i naturen.

Att träna regelbundet och röra på sig är något som vi alla vet är bra för vår hälsa. Fördelarna med fysisk aktivitet är många, men ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja eller hur man ska tolka alla råd och riktlinjer som rör träning. Forskning visar att människor som är fysiskt aktiva kan ha upp till 60% lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med de som är inaktiva. Så vi har all anledning till att röra på oss regelbundet.

Varför är det viktigt att röra på sig? 

Listan på hälsofördelar som rörelse och motion medför kan göras lång. Här är några exempel på fördelar;

  • Minska risken för, eller sänka ett redan högt blodtryck
  • Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar
  • Sänka blodsockret och minska risken för diabetes typ 2
  • Förbättra dina blodfetter
  • Förbättra din psykiska hälsa
  • Stärka skelettet och förebygga benskörhet
Tre kvinnor i 60-årsåldern och en hund sitter i en glänta och häller upp kaffe ur en termos.

Hur mycket och hur intensivt bör jag träna? 

För att uppnå de positiva effekterna av konditionsträning rekommenderas minst 30 minuter av låg till medelintensiv träning varje dag eller åtminstone 5 dagar i veckan. Försök välja en intensitet som är utmanande, men samtidigt möjliggör att du kan ha en konversation under träningen.  Studier har även visat att det är den totala mängden fysisk aktivitet i kombination med minskat stillasittande som är den avgörande faktorn för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Du behöver således inte vara elitidrottare, utan du bör istället sträva efter att få in så mycket rörelse som möjligt i din vardag och minska ditt stillasittande.

Exempel på aktivitet som ger låg till medelintensiv träning:

  • Rask promenad
  • Simning
  • Cykling 
  • Dans

Exempel på hur du kan planera din träning så att du når rekommendationen om 150 min medelintensiv träning i veckan:

  • 5 gånger/vecka à 30 min
  • 3 gånger/vecka à 50 min
  • 10 000 steg/dag
Man i 45-årsåldern mediterar på en gräsmatta.

Hur kommer jag igång med min träning? 

För många kan det kännas överväldigande att börja träna när man inte har gjort det på ett tag. Ett bra sätt att börja är att hitta en form av träning som du tycker är rolig och som passar din livsstil. Det kan vara allt från promenader, löpning, simning, cykling, yoga, dans eller styrketräning. Det viktigaste är att hitta något som du gillar och som du känner att du kan hålla fast vid på lång sikt.

Du kan också försöka hitta en träningspartner eller en grupp att träna med för att få extra motivation och stöd. Att ha en målsättning kan också vara till hjälp, till exempel att delta i en löptävling eller att klara av att göra ett visst antal armhävningar.

Men det viktigaste är att börja någonstans och ta det steg för steg. När du väl har kommit igång med träningen kommer du att märka hur mycket bättre du mår både fysiskt och psykiskt. Och vem vet, du kanske till och med upptäcker en ny passion i livet!

Kom ihåg:

  • Minska skaderisken genom att inte gå ut för hårt
  • Hellre lite rörelse ofta än mycket rörelse sällan
  • Att träna ska vara kul! Här är våra bästa tips för att hitta rörelseglädje
  • Att prioritera träning är att prioritera sin hälsa
  • Planera in fysisk aktivitet i din kalender så blir träningen snart en rolig vana

Källor:

https://www.mabra.com/traning/battre-kondition-viktnedgang-basta-traningsupplaggen/9453402

https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/temaartikel/2022/09/fysisk-traning-minskar-risk-for-aterinsjuknande-i-hjartinfarkt/

https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/JP275301

Liknande artiklar

Enkla och roliga tips för aktivitet och rörelse under sommaren

Sommaren erbjuder fantastiska möjligheter att till vardagsmotion. Nedan tipsar vi om roliga och enkla sätt att få in lite mer rörelse under härliga sommardagar.

Läs mer Pil åt höger

Hälsa & Glädje: nya möjligheter i det nya året

Det nya året är här, fyllt med ambitioner och drömmen om en hälsosam nystart. I denna period av traditionella nyårslöften, där många lovar sig själva att motionera mer och äta nyttigt, ger vi dig konkreta tips och råd om hur du kan lyckas med små förändringar i rätt riktning.

Läs mer Pil åt höger

Tips på hur du får in rörelse i din vardag!

Att motion gör oss gott är de flesta medvetna om, men visste du att rörelse även kan förebygga sjukdom och sänka ditt blodtryck? Ta del av våra tips på enkla, konkreta sätt att få in mer rörelse i vardagen.

Läs mer Pil åt höger

6 tips för mer rörelse i vardagen!

Visste du att våra hjärtan älskar rörelse? Anta vår utmaning och ta hand om ditt hjärta idag!

Läs mer Pil åt höger

5 tips för en aktiv höst!

Hösten är ett utmärkt tillfälle att etablera nya, goda vanor. Varför inte passa på att göra plats i kalendern för härligt uppiggande aktiviteter och stärkande motion? Blodtrycksdoktorns sjuksköterska Malin Vesström delar med sig av sina bästa tips på hur du kommer igång!

Läs mer Pil åt höger

Kan husdjur sänka blodtrycket?

Att ha ett husdjur är underbart! Att mötas av en glad hund eller en gosig katt när man kommer hem efter en lång arbetsdag piggar upp vilken grå måndag som helst. Men forskning visar att husdjur inte bara erbjuder mysigt sällskap, utan även kan hjälpa till att sänka blodtrycket!

Läs mer Pil åt höger