Tips på hur du får in rörelse i din vardag!

Att motion gör oss gott är de flesta medvetna om, men visste du att rörelse även kan förebygga sjukdom och sänka ditt blodtryck? Ta del av våra tips på enkla, konkreta sätt att få in mer rörelse i vardagen.

Motion för att sänka ett högt blodtryck

Mer rörelse får hjärtat att må bra

Vi vill uppmuntra alla till att röra sig mer och vara stilla mindre. Detta är såklart inte alltid lätt när vi har stillasittande arbeten eller kanske har fastnat i ett stillasittande beteendet. Att vara fysiskt aktiv har mängder av hälsofördelar och hjälper även till att sänka blodtrycket. I den här artikeln delar vi några enkla tips som kan hjälpa dig att ta små steg mot mer rörelse och mindre stillasittande.

Detta vet du säkert redan men det är alltid motiverande att repetera rörelsens positiva inverkan på hälsan. Motion bidrar bland annat till att:

 • Minska risken för, eller sänka ett redan högt blodtryck
 • Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar
 • Sänka blodsockret och minska risken för diabetes typ 2
 • Förbättra dina blodfetter
 • Förbättra din psykiska hälsa
 • Förbättra benhälsan och förebygga benskörhet
This image has an empty alt attribute; its file name is plus-size-african-woman-smiling-at-camera-while-do-2022-02-25-22-45-38-utc-1024x540.jpg

All rörelse räknas

Ibland kan tröskeln inför att komma igång med träningen vara hög. I många fall beror detta på att vi har för höga ambitioner och går ut för hårt för att sedan tröttna eller ge upp. Men forskning visar tydligt att även fysisk aktivitet på låg intensitet räknas, till exempel kan en rask promenad på måttlig intensitet bidra till betydande hälsovinster. Även korta träningspass räknas, så försök släppa dina höga krav och tacka dig själv för att du skapar goda förutsättningar för dig och din kropp att må bättre.

This image has an empty alt attribute; its file name is portrait-of-athletic-mature-woman-resting-after-jo-2022-04-19-23-05-42-utc-1024x683.jpg

Minska stillasittandet 

För att minska stillasittandet behöver du arbeta in rutiner med pauser för rörelse i din vardag. Försök att resa dig en gång i halvtimmen, sträck på dig och gå en sväng om du har möjlighet. Om du arbetar kan du enkelt bryta stillasittandet genom att höja skrivbordet och arbeta stående, gå till lunchrummet för att dricka vatten, ta en nypa frisk luft utomhus eller liknande. 

Enkla tips på vardagsmotion

 • Promenera eller ta cykeln när du ska transportera dig
 • Stå på ett ben medan vattnet kokar upp på spisen eller medan du borstar tänderna
 • Ta en promenad medan du pratar i telefon
 • Hoppa av en busshållplats tidigare och gå den sista biten
 • Ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan
 • Städa, dammsug och moppa – det ger mer motion än man tror
 • Lek med dina barn eller barnbarn, de håller ofta ett högt tempo så man får lätt upp pulsen
 • Kratta löv eller rensa ogräs
 • Ta en runda på lunchen. 10 min hinner alla med och varje steg räknas!
This image has an empty alt attribute; its file name is african-american-senior-man-dancing-with-cheerful-2022-06-27-14-22-00-utc-1024x683.jpg

Hitta rörelseglädjen

Istället för att tänka “jag måste träna” kan man tänka “jag vill träna för min egen skull/för att bli starkare/för att bli piggare”. Ta hand om din kropp som bär dig genom varje dag genom att stärka den med pulshöjande och utmanande aktiviteter. Om du inte redan har ett favoritsätt att röra på dig kan du testa något nytt tills dess att du hittar en motionsform som du tycker är rolig och som ger dig energi. Då är det större chans att du fortsätter träna även om motivationen är låg.

Liknande artiklar

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

Enkla och roliga tips för aktivitet och rörelse under sommaren

Sommaren erbjuder fantastiska möjligheter att till vardagsmotion. Nedan tipsar vi om roliga och enkla sätt att få in lite mer rörelse under härliga sommardagar.

Läs mer Pil åt höger

Nya goda vanor

Att bryta, förändra eller påbörja nya vanor kan man göra vilken dag som helst men det är oftast lättare att påbörja förändringen en viss dag, till exempel när det blir nytt år. Det krävs också tid, tålamod och vilja – vi på Blodtrycksdoktorn ger dig konkreta råd och tips kring hur du når dina mål.

Läs mer Pil åt höger

Quiz: Vad mår hjärtan bra av?

Läs mer Pil åt höger

6 tips för mer rörelse i vardagen!

Visste du att våra hjärtan älskar rörelse? Anta vår utmaning och ta hand om ditt hjärta idag!

Läs mer Pil åt höger

Tips på återhämtning och avkoppling

Stressigt att läsa om stress? Ja, bara av att läsa ordet stress kan många av oss bli stressade. Men stress är en del av vår vardag – alla blir stressade någon gång. Låt oss titta på vad stress innebär och framför allt vad vi kan göra för att motverka det och finna återhämtning.

Läs mer Pil åt höger