Vilken träning är bäst mot högt blodtryck?

All fysisk aktivitet är bra för blodtrycket, men den träningsform som sägs ha bäst blodtryckssänkande effekt är så kallad isometrisk träning. Läs om hur träning och fysisk aktivitet påverkar din hjärt- & kärlhälsa och lär dig om hur isometrisk träning kan sänka ditt blodtryck!

Glad kvinna med mörkt hår och orange jacka står i plankan på en löparbana

Aktiv livsstil bra för hjärtat

Högt blodtryck (hypertoni) är en av världens vanligaste folksjukdomar. Ett av de mest effektiva sätten för att hantera och kontrollera högt blodtryck är genom regelbunden träning. Motion spelar en viktig roll i att sänka blodtrycket och förbättra den övergripande hälsan. Trots detta kan det vara utmanande för vissa att veta hur man tränar på rätt sätt när man har fått diagnosen hypertoni.

Träningens effekt på övertrycket

Fysisk aktivitet har förmågan att sänka övertrycket med upp till 10-20 enheter. Det är däremot normalt att se tillfälliga blodtrycksökningar under själva träningspasset, men efter att man tränat är det inte ovanligt att få lägre blodtryck. Denna effekt kallas för post exercise hypotension. Sänkningen av blodtrycket kan vara upp till ett dygn, beroende på längd och intensitet på träningen.

Tre kvinnor i medelåldern utför vattengympa

Låg- och medelintensiv träning

För personer med hypertoni har låg- och medelintensiv träning väldigt god effekt på blodtrycket. Det kan inkludera promenader, cykling, simning och vattengympa. Dessa aktiviteter är skonsamma för kroppen samtidigt som de hjälper till att stärka hjärtat. Börja med korta och regelbundna träningspass och öka sedan intensiteten över tid. En promenad eller en cykeltur på 30-40 minuter om dagen kan göra under för blodtrycket!

Styrketräning och högt blodtryck

Styrketräning är också en bra träningsform för personer med högt blodtryck. Genom att stärka musklerna kan du förbättra din kroppshållning och minska belastningen på ditt hjärta. Kom dock ihåg att undvika överdriven ansträngning och tunga lyft som kan öka blodtrycket på kort sikt. Använd lättare vikter och fokusera på fler repetitioner istället.

Två medelålders män pratar och skrattar på golvet i ett gym

Isometrisk träning: den bästa metoden för blodtrycksreglering

Forskning visar att all fysisk aktivitet är fördelaktig för att sänka blodtrycket. En stor studie har dock funnit att isometrisk träning är den mest effektiva metoden för att sänka blodtrycket. Isometrisk träning, även känd som statisk träning, är en form av styrketräning där muskeln kontraheras utan att den förkortas eller förlängs. Detta innebär att leden som påverkas inte rör sig. Under dessa övningar hålls en statisk position.

Isometrisk träning har visat sig vara lika effektiv för att sänka blodtrycket som blodtryckssänkande läkemedel och den minskar både övertrycket och undertrycket.

Vad är isometrisk träning? 

Isometrisk träning är en träningsmetod som fokuserar på att aktivera musklerna utan att ändra muskelns längd. Detta sker genom att spänna musklerna mot en oföränderlig motståndskraft. Denna typ av träning kan vara ett utmärkt komplement till konventionell styrketräning och erbjuder unika fördelar för både nybörjare och erfarna atleter.

Kvinna i 60-årsåldern står i plankan utomhus på en betongplatta

Fördelar med isometrisk träning:

1. Ökar muskulär styrka
Isometrisk träning kan hjälpa till att öka den maximala styrkan i en specifik vinkel eller position.

2. Stärker muskelstabilitet
Genom att fokusera på att hålla en position kan isometrisk träning förbättra musklernas förmåga att stabilisera leder.

3. Minskar ledstress
Isometrisk träning kan utföras med minimal eller ingen rörelse, vilket minskar påfrestningen på leder och ligament.

4. Låg skaderisk
På grund av den kontrollerade naturen hos isometrisk träning är risken för skador relativt låg jämfört med andra typer av styrketräning.

Man ca 50 år iklädd svart linne och vita shorts står i jägarvila mot en vägg

Exempel på isometriska övningar:

1. Väggstående
Stå med ryggen mot en vägg och sänk dig ned tills knäna är böjda i en 90-graders vinkel. Håll positionen så länge som möjligt.

2. Plankan
Ligg på golvet i en position liknande en push-up. Håll kroppen rak och stöd dig på tårna och underarmarna.

Kvinna i svart linne lyfter en skivstång

3. Isometriska bicepcurls
Håll en hantel i varje hand med armarna böjda i en 90-graders vinkel. Håll positionen i övre läget, se bild. Det går även bra att använda en skivstång med eller utan vikter.

Anpassa träningen utifrån din egen förmåga

Dessa övningar är toppen både för nybörjare och vana motionärer. Du kan anpassa tid och antal repetitioner utifrån din egen förmåga. Ett förslag är att utföra övningen under 1 minut och sedan vila 30 sekunder. Upprepa detta 3 gånger. Du kan minska eller öka tiden utifrån förmåga.

Om du inte tränar sedan innan kanske du kan sätta ett mål att försöka genomföra dessa övningar 1-3 gånger i veckan? Om du redan är aktiv och tränar kan du lägga till dessa övningar till dina vanliga träningspass.

Glöm inte att dricka ordentligt när du tränar!

Vätska spelar en avgörande roll vid träning. När vi tränar producerar musklerna värme, vilket höjer kroppstemperaturen. Svett är kroppens naturliga sätt att kyla ner sig när den blir för varm, men detta leder även till vätskeförlust. Blodet i kroppen består huvudsakligen av vatten och vid fysisk aktivitet behöver hjärtat pumpa hårdare för att leverera syrerikt blod till de arbetande musklerna. 

Blond kvinna ca 45 år dricker vatten efter ett yogapass på en solig brygga vid vattnet

När vi är uttorkade blir blodet tjockare, vilket gör att hjärtat måste arbeta hårdare. Därför är det viktigt att dricka tillräckligt med vätska före, under och efter träning. Sammanfattningsvis kan vätskebrist leda till komplexa förändringar i kroppens, vilket kan ha en betydande inverkan på blodtrycket. Det är viktigt att upprätthålla ett balanserat vätskeintag för optimal hälsa och blodtrycksreglering.

Liknande artiklar

Enkla och roliga tips för aktivitet och rörelse under sommaren

Sommaren erbjuder fantastiska möjligheter att till vardagsmotion. Nedan tipsar vi om roliga och enkla sätt att få in lite mer rörelse under härliga sommardagar.

Läs mer Pil åt höger

Hälsa & Glädje: nya möjligheter i det nya året

Det nya året är här, fyllt med ambitioner och drömmen om en hälsosam nystart. I denna period av traditionella nyårslöften, där många lovar sig själva att motionera mer och äta nyttigt, ger vi dig konkreta tips och råd om hur du kan lyckas med små förändringar i rätt riktning.

Läs mer Pil åt höger

Tips på hur du får in rörelse i din vardag!

Att motion gör oss gott är de flesta medvetna om, men visste du att rörelse även kan förebygga sjukdom och sänka ditt blodtryck? Ta del av våra tips på enkla, konkreta sätt att få in mer rörelse i vardagen.

Läs mer Pil åt höger

6 tips för mer rörelse i vardagen!

Visste du att våra hjärtan älskar rörelse? Anta vår utmaning och ta hand om ditt hjärta idag!

Läs mer Pil åt höger

Starkare kropp & hjärta – våra bästa träningstips!

Från promenader till styrketräning – det finns en motionsform för alla! I denna artikel berättar vi mer om varför rörelse är så bra för hälsan och ger dig konkreta tips på hur du kan göra träningen till en naturlig och rolig del av ditt liv.

Läs mer Pil åt höger

Midsommarfest: mat och rörelse i harmoni!

Äntligen dags för midsommar! Midsommarafton firas traditionsenligt med god mat, dans kring midsommarstången och festligheter i sällskap av nära och kära. Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur du kan äta både gott och blodtrycksvänligt denna midsommar. Vi bjuder även på några inspirerande förslag på roliga och fartfyllda aktiviteter som passar hela familjen.

Läs mer Pil åt höger