Nya goda vanor

Att bryta, förändra eller påbörja nya vanor kan man göra vilken dag som helst men det är oftast lättare att påbörja förändringen en viss dag, till exempel när det blir nytt år. Det krävs också tid, tålamod och vilja – vi på Blodtrycksdoktorn ger dig konkreta råd och tips kring hur du når dina mål.

Nya goda vanor

Varför?

När du ska skapa en ny vana och för att bibehålla den är det bra om du börjar med att hitta ditt varför. Svaret på den frågan kommer att vara din största motivationsfaktor till att förändringen du påbörjat faktiskt ska bli en ny vana. Ibland kan man behöva svara på frågan Varför flera gånger, till exempel:

Vad vill du göra?

  • Jag vill börja promenera 30 minuter om dagen, fem dagar i veckan.

Varför?

  • För att jag vill komma i form.

Varför vill du komma i form?

  • För att jag vill må bättre. (O.s.v.)

Motivation

Själva motorn till att etablera en ny vana är motivation. Det brukar talas om inre och yttre motivation. Kort sammanfattat så är den inre motivationen din individuella drivkraft, ditt varför, och den yttre motivationen kommer snarare i form av yttre belöningar som komplimanger, priser och hejarop. Båda typerna av motivation är viktiga men för att bibehålla motivation till en långsiktig förändring är det den inre motivationen som är den mest effektiva. Om viljan och drivkraften till förändring kommer från dig själv så har du de bästa förutsättningarna att lyckas etablera och bibehålla en ny vana.

Hållbar förändring

När du vill skapa en ny vana är det klokast att genomföra den stegvis. En vanlig fälla är att man försöker förändra för mycket, för snabbt. Man är ofta otålig och vill se resultat omgående. För att de nya vanorna ska bli bestående är det bättre att stegvis genomföra mindre, enklare förändringar som du kan få att fungera i vardagen. Det är också bra att ge sig själv lite utrymme. Om man till exempel vill börja motionera mera så är det många som tänker att man ska börja göra något varje dag. Till exempel springa två kilometer varje dag. Risken med detta är att man helt tappar motivationen om man skulle missa en dag. För att tanken om att motionera mera ska bli till en etablerad vana i vardagen är det bättre att satsa på att springa två kilometer fem dagar i veckan.

Ett steg i taget

Oavsett om du vill etablera en ny vana eller bryta en ovana är det viktigt att påminna sig om att varje steg i rätt riktning räknas. När motivationen tryter gäller det att vara konsekvent – minns varför du satt dina mål och ta ett steg i taget för att nå dit. Kom ihåg; lite är bättre än ingenting alls när det kommer till hälsosamma förändringar. När du väl gjort utrymme i ditt liv för en ny, god vana kommer det inte dröja länge förrän den är en självklar del av din vardag.

Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma

Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.

4,8 av 5

Över 10 000 patienter i behandling

Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig

Hos Blodtrycksdoktorn får du:

  • Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
  • Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
  • Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Liknande artiklar

Vila före blodtrycksmätning?

Vilar man inte minst 5 minuter före blodtrycksmätningen blir blodtrycket högre. Se till att vila och vara avslappnad före din […]

Läs mer Pil åt höger

Vad händer om jag inte lyckas leverera på mina veckomål gällande träning och vikt?

Om du inte lyckas leverera på dina tränings- och viktmål så får du en ny chans varje vecka. Kom ihåg […]

Läs mer Pil åt höger

Hur ska jag göra när jag mäter mitt blodtryck?

Tänk på detta när du mäter ditt blodtryck Hur gör man för att få ett så korrekt blodtrycksvärde som möjligt? […]

Läs mer Pil åt höger

Motion och högt blodtryck

Att motion gör oss gott är de flesta medvetna om, men visste du att rörelse även kan förebygga sjukdom och sänka ditt blodtryck? Ta del av våra tips på enkla, konkreta sätt att få in mer rörelse i vardagen.

Läs mer Pil åt höger

Gott och blodtrycksvänligt under midsommar

Äntligen är det midsommar och hög tid att samla vänner och familj för fest och dans kring midsommarstången. Oavsett om […]

Läs mer Pil åt höger

Konsten att varva ned under sommaren

För de flesta så behöver perioder av stress följas av återhämtning för att vi ska hålla oss friska och må bra. Tiden innan semestern är ofta en stressig period. Och för många av oss brukar sommaren vara minst lika uppbokad som resten av året, även om aktiviteterna inte är desamma.

I denna artikel har vi samlat några tips om vad du kan göra inför och under semestern för att varva ner. 

Läs mer Pil åt höger