Hälsa & Glädje: nya möjligheter i det nya året

Det nya året är här, fyllt med ambitioner och drömmen om en hälsosam nystart. I denna period av traditionella nyårslöften, där många lovar sig själva att motionera mer och äta nyttigt, ger vi dig konkreta tips och råd om hur du kan lyckas med små förändringar i rätt riktning.

Ett kollage med ett par som åker skidor, en fruktsallad i en skål samt en kvinna som ler och badar i en pool.

Små förändringar = stor skillnad

Att ta steget mot mer hälsosamma vanor är att investera i vårt eget välmående. Små förändringar har en betydande inverkan, och varje steg räknas. Ge dig själv kärlek och tålamod på denna resa, förändring tar tid och ansträngning. Var vänlig mot dig själv och fira varje litet framsteg på vägen mot ditt mål.

Använd din drivkraft

Motivation är drivkraften bakom etablerandet av nya vanor. Inre motivation, ens personliga drivkraft, är avgörande för långsiktig förändring. Även om yttre belöningar som komplimanger och erkännanden har sin plats, är det den inre motivationen som bäst håller lågan brinnande över tid.

Börja med små steg

Att skapa en ny vana bör göras stegvis för att undvika överväldigande förändringar. Det är klokt att börja med små, hanterbara justeringar som passar in i din vardag. Ge dig själv utrymme och sätt realistiska mål. För att etablera en vana är det bättre att gradvis implementera enklare förändringar istället för att försöka ändra allt på en gång.

Investera i varierad kost

Ett par händer håller fram ett fat med olika skurna grönsaker och en skål med hummus.

Att äta hälsosamt handlar om balans och medvetenhet. Utforska nya grönsaker, frukter och fullkornsprodukter för att variera din kost. En färgglad måltidsplan ger dig en bred variation av näringsämnen. Här är några konkreta steg och en checklista för att navigera genom din matinköpsresa:

Färgglad måltidsplan

 • Välj ett brett utbud av färgrika frukter och grönsaker för att maximera näringsmångfalden.

  Fullkorn
 • Byt ut vita bröd, ris och pasta mot fullkornsvarianter för att öka fiberintaget och säkra långvarig energi.

  Proteinkällor
 • Integrera olika proteinkällor såsom magert kött, fisk, baljväxter, nötter och mejeriprodukter för en komplett näringsprofil.

  Hälsosamma Fettkällor
 • Minimera mättade fetter och prioritera omättade fettkällor som avokado, nötter och olivolja.

  Minska processad mat
 • Var medveten om innehållet i processad mat och minska intaget av tillsatt socker, salt och mättade fetter.

  Hydrering
 • Drick tillräckligt med vatten varje dag för att stödja kroppens funktioner och undvika förväxling mellan törst och hunger.

  Måttfullhet och Njutning
 • Tillåt dig själv att njuta av mat utan skuldkänslor och praktisera måttfullhet genom att äta medvetet.

Rör dig mer: nyckeln till välbefinnande

Att öka din fysiska aktivitet behöver inte vara en överväldigande uppgift. Det kan vara så enkelt som att börja med promenader, dansa till din favoritmusik eller att återuppta ett gammalt intresse. Målet är att integrera rörelse som en naturlig del av din dag. Ta små steg och gradvis öka intensiteten för att bygga upp en mer aktiv livsstil.

En avgörande faktor för att upprätthålla nya vanor är att göra träningen rolig. Det kan innebära att ansluta dig till gruppaktiviteter eller välja en sport som du verkligen älskar. Hitta det som inspirerar dig och gör träningen till en njutbar del av din vardag.

Fysisk aktivitet och kardiovaskulära fördelar

En kvinna med brunt hår i en knut hänger vid en poolkant och ler mot kameran.

Forskning har entydigt visat att regelbunden motion spelar en avgörande roll i att sänka blodtrycket och främja hjärt-kärlhälsa. Här är några vetenskapligt stödda fördelar med motion för personer med högt blodtryck:

Minskad Belastning på Hjärtat:

 • Regelbunden fysisk aktivitet stärker hjärtmuskeln, vilket resulterar i lägre vilotryck och minskar den övergripande belastningen på hjärtat.

Förbättrad Blodcirkulation:

 • Genom att öka hjärtfrekvensen förbättras blodcirkulationen, vilket minskar trycket på kärlväggarna och leder till en sänkning av blodtrycket.

Stress och Ångesthantering:

 • Fysisk aktivitet frigör endorfiner, kroppens naturliga humörhöjare, vilket effektivt kan minska stress och ångest – två faktorer som påverkar blodtrycket negativt.

Avslutningsvis

Det nya året är fyllt med möjligheter till förändring mot en livsstil med mer välbefinnande och glädje. Genom små, men betydelsefulla förändringar i dina dagliga vanor investerar du inte bara i din fysiska hälsa utan även i ditt mentala och emotionella välbefinnande.

Varje näringsriktigt måltidsval, varje steg du tar under en promenad, och varje medveten ansträngning i din träning är ett steg närmare ditt bästa jag. Forskning har entydigt visat att dessa små insatser inte bara ger omedelbara fördelar, utan fungerar som byggstenar för långsiktiga hälsovinster.

Liknande artiklar

Hur ska jag göra när jag mäter mitt blodtryck?

Tänk på detta när du mäter ditt blodtryck Hur gör man för att få ett så korrekt blodtrycksvärde som möjligt? […]

Läs mer Pil åt höger

Enkla och roliga tips för aktivitet och rörelse under sommaren

Sommaren erbjuder fantastiska möjligheter att till vardagsmotion. Nedan tipsar vi om roliga och enkla sätt att få in lite mer rörelse under härliga sommardagar.

Läs mer Pil åt höger

DASH-recept: Matig linssallad med rotfrukter och senapsvinägrett

Denna härliga sallad innehåller ingredienser som har blodtryckssänkande egenskaper. Ät den som en måltid eller som ett tillbehör till tex ugnsbakad lax eller kyckling.

Läs mer Pil åt höger

3 myter om högt blodtryck

Trots att över 2 miljoner svenskar har högt blodtryck är det få som faktiskt vet vad det innebär. Det är […]

Läs mer Pil åt höger

Världens största studie på digital hypertonivård!

Blodtrycksdoktorns studie visar att digital behandling av högt blodtryck och andra kardiovaskulära riskfaktorer ger goda behandlingsresultat över lång tid   2,3 […]

Läs mer Pil åt höger

Hjärtläkaren Peter Giesecke undervisar om hypertoni

Lyssna på vår verksamhetschef, Peter Giesecke, som förklarar allt du behöver veta om högt blodtryck. Kolla de korta klippen nedan. […]

Läs mer Pil åt höger