Vanliga frågor

Här nedan har vi listat våra vanligaste frågor och svar. Klicka på valfri kategori ovan för att läsa mer. I vår app Blodtrycksdoktorn kan du chatta både med vårdpersonal och med vår patientsupport. Patientsupporten svarar inom 24 timmar på helgfria vardagar.

Patientsupporten svarar på frågor om:

 • Appen & dess tekniska funktioner
 • Din blodtrycksmätare
 • Betalning & fakturor

Notera att patientsupporten ej kan besvara medicinska frågor.

Om tjänsten

Hur fungerar högkostnadsskyddet?
Hur betalar jag för Blodtrycksdoktorn?
Vad är Blodtrycksdoktorn?

Blodtrycksdoktorn är en vårdgivare specialiserad på högt blodtryck och andra riskfaktorer för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Vårdkontakten med våra sjuksköterskor och specialistläkare sker via Blodtrycksdoktorns app. Blodtrycksmätningen sker med en CE-märkt blodtrycksmanschett som vi lånar ut till våra patienter och skickar hem till dig. Du får en patientansvarig läkare som hjälper dig att sätta upp en personlig behandlingsplan och följer regelbundet upp din utveckling och dina värden. 

Vi är en registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection Regulation), patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. Blodtrycksdoktorns medicintekniska system är CE-märkt och certifierat hos Läkemedelsverket. Blodtrycksdoktorn har även publicerade studier med kliniskt bevisade resultat.

Läs mer om oss.

Hur fungerar tjänsten?

Vi skickar hem en blodtrycksmätare till dig så att du kan mäta ditt blodtryck i lugn och ro hemma. Du får låna blodtrycksmätaren så länge som du är aktiv patient i tjänsten.

Du får en specialistläkare som regelbundet ser över utvecklingen av ditt blodtryck. I normalfallet har du som patient hos Blodtrycksdoktorn 2-4 läkarkontroller per år, för uppföljning av din behandlingsplan och dina resultat. Vid behov finns det möjlighet att även träffa din läkare mellan dessa läkarkontroller. Diskutera med din sjuksköterska så får du hjälp med att snabbt komma i kontakt med din läkare.

Du får även en personligt ansvarig sjuksköterska som finns tillgänglig i chatten för att svara på dina frågor. Sjuksköterskan hjälper dig att följa din behandlingsplan samt ger stöd, hälsorådgivning och förbereder dig inför läkarkontrollerna.

I appen samlas:

 • alla dina hälsodata
 • dina mediciner (finns en scanningsfunktion i appen där du kan scanna dina mediciner)
 • alla dina värden när du mäter blodtrycket med mätaren hemma i lugn och ro
 • alla dina provsvar från provtagningsenheten

I appen har du:

 • kontinuerlig behandling och medicinsk uppföljning av specialistläkare
 • din personligt ansvariga sjuksköterska som du kan chatta med vid behov
 • större kvartalsvisa läkarkontroller med egen specialistläkare
 • hälsoutbildning för att lära dig allt om hur du tar hand om dig och ditt höga blodtryck
 • målsättningar som du och och din läkare gemensamt sätter upp
 • medicinsk behandling och individuella livsstilsråd
 • receptförskrivning
Vad ska jag göra om jag inte bor nära något av de labb som ni har avtal med?

Om du inte bor nära något av de labb vi i första hand föreslår finns ett annat alternativ, som dock medför lite längre tid till provsvar. Det sker genom att vi på Blodtrycksdoktorn laddar upp en fysisk pappersremiss i chatten i din app, som du skriver ut och tar med dig till någon av följande mottagningar: https://blodtrycksdoktorn.se/provtagning/%C3%B6vriga-alternativ/

Så här gör du för att ändra region i appen:

 • Logga in i Blodtrycksdoktorns app
 • Tryck på Start och Min Profil (högst upp till vänster) 
 • Ändra Provtagningsregion till Provtagning med pappersremiss (hela Sverige). 
 • Meddela din vårdgivare i chatten att du ändrat till denna region och att du önskar en ny remiss. 

Den kommer sedan laddas upp till dig direkt i chatten. Den ska då skrivas ut och tas med på provtagning. Mer information och beskrivning finns att läsa på remissen. 

Så här mäter du blodtrycket

Du bör undvika att träna, röka och dricka kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker minst 30 minuter innan du mäter ditt blodtryck.

Vi rekommenderar att du sätter dig bekvämt tillrätta på en stol eller i en fåtölj. Luta ryggen mot ryggstödet och placera båda fötterna på golvet. Här är det viktigt att du inte korsar benen vid knät eftersom det höjer blodtrycket.

Sätt på din blodtrycksmanschett på överarmen på bar arm eller över en tunn tröja eller skjorta/blus. Undvik att hasa upp en tröjärm över manschetten eftersom det kan stasa armen och ge ett felaktigt värde. Manschetten ska sitta ca 2 cm ovanför armvecket. Mätdosan ska vara placerad på framsidan av armen när du har handflatan vänd uppåt. Startknappen ska sitta uppåt mot axeln.

Lägg armen bekvämt på ett bord framför dig eller låt armen vila mot ett armstöd eller till exempel på en kudde i knät om du sitter i en fåtölj. Sträva efter att överarmen ska ha ett behagligt stöd så att du kan slappna av och att överarmen befinner sig i hjärthöjd.

Starta mätning genom att trycka på ”plus-knappen” nere till höger i appen. Starta avslappning och välj den avslappning som känns bäst för dig. Det viktigaste är att du får sitta ostörd, tyst och stilla i 5 minuter. Under mätningen ska du inte prata. Se denna stund som ett avbrott i dagen och en stund för vila, avslappning och återhämtning.

Du kan välja att hoppa över avslappningen och påbörja blodtrycksmätningen direkt om du redan har slappnat av på egen hand. Du kan också mäta direkt om du känner av symptom som t ex huvudvärk eller illamående.

Du kan även välja att göra en testmätning, tex efter träning, eller om en vän vill mäta sitt blodtryck. Vid en testmätning räknas inte värdet in bland dina övriga registrerade blodtryck och kommer inte påverka din behandling.

När den första mätningen är slutförd sitter du kvar och vilar i 1 minut innan nästa mätning görs, så att dina blodkärl hinner utvidgas på nytt.

Har allt gått som du tänkt och du har fått sitta ostörd trycker du på ”Spara” för att spara mätvärdena. Skulle du inte vara uppkopplad mot internet så är det ingen fara, mätdatan kommer att dyka upp i appen så snart du får täckning.

Hur kan jag komma igång med Blodtrycksdoktorn?

Så kommer du igång:

1. Ladda ner appen Blodtrycksdoktorn i App Store eller Google Play.
2. Svara på några få frågor för att se om tjänsten passar dig.
3. Gör den det så skapar du ett konto med ditt BankID.
4. Därefter svarar du på ett antal frågor om hur du mår och var du står i din behandling idag.
5. Vi skickar hem en blodtrycksmätare till dig så att du kan mäta ditt blodtryck i lugn och ro. Du får låna blodtrycksmätaren så länge du är aktiv patient i tjänsten.
6. När du svarat på alla frågor i appen och genomfört dina initiala mätningar så kommer din sjuksköterska att förbereda inför din läkarkontroll. Under denna läkarkontroll får du en första medicinsk bedömning, målsättning och vidare instruktioner.

Blodtrycksdoktorn listar inte patienter utan du kommer att fortsätta vara listad på din vanliga vårdcentral även efter att du har kommit igång med Blodtrycksdoktorn.

Hur långa svarstider har ni i appen?

Blodtrycksmätaren

Blodtrycksmätaren

Börja med att klicka på den blodtrycksmätare du vill ha hjälp med.

En vit blodtrycksmätare. En vit blodtrycksmätare med svart manschett.

IT & teknik

Jag har en Android-telefon och kan inte registrera en blodtrycksmätning i appen. Vad går fel?
Jag försöker skapa en profil i appen men ”skapa profil”-knappen är inte klickbar trots att jag fyllt i allt jag ska. Vad felar?
Vilka systemkrav gäller? Funkar tjänsten på alla telefoner?

Övriga frågor

Hur sparar jag ned kostdagboken?
Varför ställer ni de initiala frågorna innan man får bli patient hos er?
Varför är det på just det här sättet som högt blodtryck ska behandlas?

Forskning* visar att det är med vår metod, där du mäter ditt blodtryck ofta hemma, som högt blodtryck ska hanteras. Vår behandlingsmodell ger helt enkelt en bättre vård. Bättre för dig. Bättre för sjukvården. Och bättre för samhället. Vår tjänst är helt individbaserad, med kontinuerlig övervakning av blodtrycket och snabba åtgärder vid behov. Det ger effektivare vård, en friskare framtid för dig med högt blodtryck och klart mindre risk för komplikationer och följdsjukdomar. Helt enkelt en mycket större trygghet för dig.

* Flera studier visar att patienter som själva mäter sitt blodtryck i hemmet och genom e-vård får hjälp och råd om medicinändringar av en läkare får bättre blodtryck än i traditionell vård. En av världens mest välrenommerade medicinska tidskrifter The Lancet publicerade i februari 2018 en artikel där telemedicinsk vägledning i kombination med hemblodtrycksmätning visade sig vara klart bättre än traditionell vård av högt blodtryck. Rietzschel ER, De Buyzere ML. Hypertension: time for doctors to switch the driver’s seat? Hypertension: time for doctors to switch the driver’s seat? Lancet. 2018 Mar 10;391(10124):914-916. Andra studier är;

McManus RJ, Mant J, Franssen M, et al. Efficacy of self-monitored blood pressure, with or without telemonitoring, for titration of antihypertensive medication (TASMINH4): an unmasked randomised controlled trial. Lancet. 2018 Mar 10;391(10124):949-959.

Roy R Champion Jr., Zachary Rice, Emran Rouf, Scott & White Health Plan, Temple, TX. Improving the Management of Hypertension for Adults: The Impact of Home Blood Pressure Monitoring and Lessons Learned from a System Level Hypertension Control Initiative. American Heart Association Joint Hypertension 2018 Scientific Sessions (HYP): Poster 351. Presented September 8, 2018. Läs artikel (kräver inlogg)

Hemblodtrycksmätning av patienten utanför sjukvården rekommenderas därför numera i nationella och internationella riktlinjer för behandling av hypertoni:

Svenska Läkemedelsboken om Hypertoni; Kristina Bengtsson Boström, Närhälsan Billingen Vårdcentral, FoU centrum Skaraborg, Skövde, Karin Manhem, Avdelningen för molekylär och klinisk medicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg: Läs artikel

2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension  Bryan Williams, Giuseppe Mancia, Wilko Spiering et.al. European Heart Journal, Volume 39, Issue 33, 1 September 2018, Pages 3021–3104.

Endast en liten del, ca 10-15 % av alla hypertonipatienter har ett blodtryck som kontrolleras och behandlas på ett bra sätt i traditionell vård, dvs når sitt målblodtryck. FYSS 2018, Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, Läkartidningen förlag AB. FYSS refererar bland annat till dessa artiklar:

Mancia G, De Backer G, Dominiczak A, et al. 2007 Guidelines for the Management of Arterial Hypertension: The Task Force for the Management of Arterial Hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC). J Hypertens. 2007;25(6):1105-87.  

 Börjesson M, Dahlöf B. Fysisk aktivitet har en nyckelroll i hypertonibehandlingen. Läkartidningen. 2005;102:123-9. 
Wolf-Meier K, Cooper RS, Kramer H, et al. Hypertension treatment and control in five European countries, Canada, and the United States. Hypertension. 2004;43:10-7.  
Hur hanterar ni mina personuppgifter och medicinska data som jag lämnar ifrån mig?