Så här mäter du blodtrycket

Du bör undvika att träna, röka och dricka kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker minst 30 minuter innan du mäter ditt blodtryck.

Vi rekommenderar att du sätter dig bekvämt tillrätta på en stol eller i en fåtölj. Luta ryggen mot ryggstödet och placera båda fötterna på golvet. Här är det viktigt att du inte korsar benen vid knät eftersom det höjer blodtrycket.

Sätt på din blodtrycksmanschett på överarmen på bar arm eller över en tunn tröja eller skjorta/blus. Undvik att hasa upp en tröjärm över manschetten eftersom det kan stasa armen och ge ett felaktigt värde. Manschetten ska sitta ca 2 cm ovanför armvecket. Mätdosan ska vara placerad på framsidan av armen när du har handflatan vänd uppåt. Startknappen ska sitta uppåt mot axeln.

Lägg armen bekvämt på ett bord framför dig eller låt armen vila mot ett armstöd eller till exempel på en kudde i knät om du sitter i en fåtölj. Sträva efter att överarmen ska ha ett behagligt stöd så att du kan slappna av och att överarmen befinner sig i hjärthöjd.

Starta mätning genom att trycka på ”plus-knappen” nere till höger i appen. Starta avslappning och välj den avslappning som känns bäst för dig. Det viktigaste är att du får sitta ostörd, tyst och stilla i 5 minuter. Under mätningen ska du inte prata. Se denna stund som ett avbrott i dagen och en stund för vila, avslappning och återhämtning.

Du kan välja att hoppa över avslappningen och påbörja blodtrycksmätningen direkt om du redan har slappnat av på egen hand. Du kan också mäta direkt om du känner av symptom som t ex huvudvärk eller illamående.

Du kan även välja att göra en testmätning, tex efter träning, eller om en vän vill mäta sitt blodtryck. Vid en testmätning räknas inte värdet in bland dina övriga registrerade blodtryck och kommer inte påverka din behandling.

När den första mätningen är slutförd sitter du kvar och vilar i 1 minut innan nästa mätning görs, så att dina blodkärl hinner utvidgas på nytt.

Har allt gått som du tänkt och du har fått sitta ostörd trycker du på ”Spara” för att spara mätvärdena. Skulle du inte vara uppkopplad mot internet så är det ingen fara, mätdatan kommer att dyka upp i appen så snart du får täckning.

Liknande artiklar

Hur gör jag när jag vill ha kontakt med min sjuksköterska eller läkare via appen?

Vi har en chattfunktion i appen för att du snabbt och enkelt ska kunna kontakta din sjuksköterska, som i sin […]

Läs mer Pil åt höger

Hur långa svarstider har ni i appen?

Vår målsättning är att sjuksköterskor och läkare ska svara i chatten inom ett dygn på vardagar. Ibland kan det ta […]

Läs mer Pil åt höger

Hur kan jag komma igång med Blodtrycksdoktorn?

Så kommer du igång: 1. Ladda ner appen Blodtrycksdoktorn i App Store eller Google Play.2. Svara på några få frågor […]

Läs mer Pil åt höger

Varför mäta två gånger vid varje tillfälle?

Vid varje mättillfälle mäter du två gånger med en minuts mellanrum. Mätaren räknar ut medelvärdet på dina två mätningar och […]

Läs mer Pil åt höger

Vad gör jag om jag inte längre vill vara patient hos er?

Om du önskar säga upp vårdrelationen kan du när som helst göra det genom att meddela din vårdgivare i chatten […]

Läs mer Pil åt höger

Vad ska jag göra om jag inte bor nära något av de labb som ni har avtal med?

Om du inte bor nära något av de labb vi i första hand föreslår finns ett annat alternativ, som dock […]

Läs mer Pil åt höger