Hur påverkar D-vitamin din hälsa och ditt blodtryck?

Nu under vintern och tidig vår är våra depåer av D-vitamin som lägst. Läs om hur D-vitamin påverkar din hälsa och ditt blodtryck och ta del av vårt recept som är extra rikt på D-vitamin.

Solen och D-vitamin

D-vitaminbildning i huden via solljuset är oftast en förutsättning för att kroppen ska få tillräckligt med vitamin D eftersom endast små mängder finns i maten. Det är den s.k UVB-strålningen från solljuset som är avgörande för att D-vitamin ska kunna bildas i huden. Under vintern står solen lågt på himlen och solstrålningen är svag, vilket medför att D-vitaminnivåerna sjunker hos de flesta av oss. De ligger som allra lägst i mars för att sedan stiga igen när solen lyser starkare på oss.

D-vitamin och högt blodtryck

När det gäller högt blodtryck och D-vitamin har man i vissa studier kunnat se ett tänkbart samband mellan D-vitaminbrist och högt blodtryck. Det skulle kunna bero på att vitaminet påverkar det hormonella renin-angiotensinsystemet så att artärerna dras samman vilket leder till ett högre blodtryck.

2010 presenterades en studie kring sambandet mellan hjärt-kärlsjukdom och vitamin D. Forskarna bakom studien hade under drygt ett år följt närmare 30 000 personer som inte tidigare haft hjärt-kärlsjukdom. De som hade låga nivåer av D- vitamin löpte betydande större risk att drabbas av hjärt kärlsjukdom såsom kranskärlssjukdom, stroke och hjärtsvikt.

Hur kan vi få i oss D-vitamin?

Under de mörka halvåret då vi inte får i oss D-vitamin genom att huden exponeras mot solen får vi främst i oss D-vitamin genom kosten. D-vitamin i mat finns främst i fet fisk som lax, sill och makrill. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga D-vitaminkällor eftersom de berikas med D-vitamin.  

Under de mörka månaderna kan du även få i dig D-vitamin genom tillskott. Livsmedelsverket rekommenderar ett intag av 10 mikrogram/dag för vuxna. Personer över 75 år rekommenderas 20 mikrogram/dag då äldre människor har svårare att bilda D-vitamin i huden än unga då koncentrationen av ämnet som bildar D-vitamin avtar med stigande ålder.

Prova Blodtrycksdoktorns D-vitaminrika recept!

Du behöver (ca 4 portioner):

4 laxfiléer

4 portioner quinoa

250 g cocktailtomater

1 citron

1 nypa mineralsalt/peppar

Färsk basilika

Olja till stekning

Ärthummus

3 dl (180 g) frysta gröna ärtor – tinade

2 dl kokta kikärtor (ca 1/2 tetrapack)

1-2 vitlöksklyftor

0,5-1 msk ljus tahina (sesampasta, kan uteslutas)

2 msk olivolja

1-2 msk citronsaft

1 krm mineralsalt/ lite svartpeppar

Gör så här:

Mixa ärthummus till en jämn röra. Späd ev. med lite vatten beroende på konsistens. Smaka av och tillsätt vid behov mer citronsaft, mineralsalt, peppar. Koka upp quinoa. Dela cocktailtomaterna och blanda i quinoa. Stek laxen på medelhög värme. Salta och peppra. Dela citronen i klyftor. Pressa lite citron över laxen och quinoablandningen. Strö över basilika och servera tillsammans med ärthummus.

Referenser

Vitamin D and Blood Pressure, Burgaz, Ann.   Karolinska Institutet (Sweden) ProQuest Dissertations Publishing,  2011. 28425927.

A global brief on Hypertension. Silent killer, global public health crisis. WHO 2013

Vitamin D deficiency. Holick MF. N Engl J Med 2007. Review.
The Impact of Vitamin D in the Treatment of Essential Hypertension, Legarth et al. Int J Mol Sci 2018.

Cholecalciferol treatment downregulates renin-angiotensin system and improves endothelial function in essential hypertensive patients with hypovitaminosid D. C arrara D et al. J Hypertens 2016.

Vitamin D and hypertension: Prospective study and meta-analysis. Qi D et al, PLoS One. 2017

Liknande artiklar

Ny forskning inom högt blodtryck

Kan frukt verkligen göra skillnad för mitt blodtryck? Är det bäst att ta sin blodtryckssänkande medicin på kvällen eller morgonen? Tack vare två nya studier kan vi lära oss lite mer.

Läs mer Pil åt höger

5 tips som är bra för hälsan

Att leva livet lite mer hälsosamt kan vara både enkelt och roligt! Vi delar med oss av fem enkla tips som kan hjälpa till att sänka ett högt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

Tips inför en blodtrycksmätning!

Hur mäter jag mitt blodtryck på bästa sätt?  Blodtrycksdoktorns sjuksköterska Erika Mankenskiöld hjälper oss med tips inför en blodtrycksmätning. Erika, […]

Läs mer Pil åt höger

Nyårslöfte 2023 – var snäll mot dig själv!

I år tänker vi lite nytt och uppmanar er till att inte avge något traditionellt nyårslöfte! Vi satsar på att detta får bli ett år då vi ska vara snälla mot oss själva. På så sätt blir det mycket roligare och lättare att nå våra mål. Allt handlar om att försöka skapa en god balans i tillvaron.

Läs mer Pil åt höger