Tips inför en blodtrycksmätning!

Sjuksköterskan Erika Mankenskiöld sitter på en bänk i skogen, hon mäter sitt blodtryck med en blodtrycksmanschett och en surfplatta.

Hur mäter jag mitt blodtryck på bästa sätt? 

Blodtrycksdoktorns sjuksköterska Erika Mankenskiöld hjälper oss med tips inför en blodtrycksmätning.

Erika, du är relativt ny sjuksköterska på Blodtrycksdoktorn, berätta lite om dina tidigare erfarenheter.

– Ja precis, jag började på Blodtrycksdoktorn i år och har tidigare arbetat på Hjärtintensiven på Danderyds sjukhus där jag har jobbat med svårt sjuka hjärtpatienter. Jag har lärt mig mycket om vilka riskfaktorer som hänger ihop med allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar så detta jobb, där vi även arbetar förebyggande,  känns otroligt viktigt och givande för mig. Tillsammans kan vi förbättra folkhälsan i Sverige!

Vad ska man tänka på när man mäter sitt blodtryck?

– Du bör undvika att träna, röka eller dricka kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker minst 30 minuter innan du mäter ditt blodtryck.

  • Sätt dig bekvämt tillrätta på en stol eller i en fåtölj.
  • Luta ryggen mot ryggstödet och placera båda fötterna på golvet utan att korsa benen.
  • Låt armen vila i höjd med hjärtat med handflatan uppåt.
  • Med fördel bör blodtrycket mätas i samma arm vid varje tillfälle för att lättare upptäcka förändringar av blodtrycket över tid.

Vad är skillnaden mellan att jag mäter mitt blodtryck hemma i lugn och ro, eller om exempelvis du skulle mäta mitt blodtryck på en vårdinrättning? 

– Blodtrycket kan mätas vart som helst, även ute i naturen. Det finns dock många faktorer som kan påverka blodtrycket, bland annat stress och oro.

  • När man mäter sitt blodtryck hemma själv i lugn och ro är det större chans att man inte påverkas av yttre faktorer som man kan bli stressad av.
  • Vissa blir nervösa bara av att vara på en vårdinrättning och blodtrycket kan därav bli  högre än vad det egentligen är i vila. Gränsen för vad som räknas som högt blodtryck är faktiskt lite högre på vårdinrättning än om man mäter hemma, just därför.

Här kan du läsa mer om vad man ska tänka på när man ska mäta sitt blodtryck.

Liknande artiklar

5 tips som är bra för hälsan

Att leva livet lite mer hälsosamt kan vara både enkelt och roligt! Vi delar med oss av fem enkla tips som kan hjälpa till att sänka ett högt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

Nyårslöfte 2023 – var snäll mot dig själv!

I år tänker vi lite nytt och uppmanar er till att inte avge något traditionellt nyårslöfte! Vi satsar på att detta får bli ett år då vi ska vara snälla mot oss själva. På så sätt blir det mycket roligare och lättare att nå våra mål. Allt handlar om att försöka skapa en god balans i tillvaron.

Läs mer Pil åt höger

Kan D-vitamin påverka ditt blodtryck?

Läs om hur D-vitamin påverkar din hälsa och ditt blodtryck och ta del av vårt recept som är extra rikt på D-vitamin.

Läs mer Pil åt höger

Vilka symtom ger högt blodtryck?

Visste du att en miljon svenskar har högt blodtryck utan att veta om det? Högt blodtryck ger sällan några symtom, vilket innebär att många människor inte är medvetna om sitt höga blodtryck. Att upptäcka och behandla ett förhöjt blodtryck i tid räddar liv!

Läs mer Pil åt höger