Vilka symtom ger högt blodtryck?

Visste du att en miljon svenskar har högt blodtryck utan att veta om det? Högt blodtryck ger sällan några symtom, vilket innebär att många människor inte är medvetna om sitt höga blodtryck. Att upptäcka och behandla ett förhöjt blodtryck i tid räddar liv!

vacker mogen kvinna tänker vid en dator

Ger sällan symtom

Måttligt förhöjt blodtryck ger oftast inga symtom eller besvär alls. Det är därför viktigt att vara medveten om och ta sitt blodtryck på allvar.

Vid kraftigt förhöjt blodtryck kan man ibland märka av symtom som huvudvärk, yrsel och trötthet. Vissa personer kan också uppleva illamående, andnöd eller problem med synen. Om dessa symtom beror på ett kraftigt förhöjt blodtryck finns risken att man drabbas av en allvarlig komplikation som stroke eller hjärtinfarkt.

Symtom vid högt blodtryck, Peter Giesecke, hjärtspecialist och verksamhetschef på Blodtrycksdoktorn.

”The Silent Killer”

På engelska kallas ibland högt blodtryck för ”The silent killer” eftersom det sällan ger några märkbara symtom, men påverkar hjärt- och kärlhälsan negativt – ofta med allvarliga komplikationer som följd. Att högt blodtryck sällan ger några symtom innebär att många människor lever med högt blodtryck utan att vara medvetna om det.

Gammal man och kvinna håller om varandra och formar ett hjärta med sina händer

Mät ditt blodtryck regelbundet!

En nyligen publicerad artikel tar upp att högt blodtryck även globalt sett är både underdiagnostiserat och underbehandlat. Högt blodtryck kan leda till allvarliga hjärt- och kärlkomplikationer om det inte upptäcks och behandlas i tid. Därför är det viktigt att regelbundet mäta sitt blodtryck med en blodtrycksmätare.

Att regelbundet mäta blodtrycket borde vara lika självklart som att besikta bilen, gå till tandläkaren eller fira sin födelsedag – något som görs varje år. En blodtrycksmätning tar cirka 10 minuter och ger dig möjlighet att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Väl investerad tid, eller hur?

Tips på hur du mäter ditt blodtryck hemma

Klicka här för att lära dig allt om hur man mäter blodtrycket på ett korrekt sätt samt vad man ska tänka på innan man gör en blodtrycksmätning.

Liknande artiklar

5 tips som är bra för hälsan

Att leva livet lite mer hälsosamt kan vara både enkelt och roligt! Vi delar med oss av fem enkla tips som kan hjälpa till att sänka ett högt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

Tips inför en blodtrycksmätning!

Få blodtrycksmätare hemskickad helt utan kostnad Hos Blodtrycksdoktorn får du en blodtrycksmätare hemskickad så att du enkelt kan hålla koll på trycket […]

Läs mer Pil åt höger

Nyårslöfte 2023 – var snäll mot dig själv!

I år tänker vi lite nytt och uppmanar er till att inte avge något traditionellt nyårslöfte! Vi satsar på att detta får bli ett år då vi ska vara snälla mot oss själva. På så sätt blir det mycket roligare och lättare att nå våra mål. Allt handlar om att försöka skapa en god balans i tillvaron.

Läs mer Pil åt höger

Kan D-vitamin påverka ditt blodtryck?

Läs om hur D-vitamin påverkar din hälsa och ditt blodtryck och ta del av vårt recept som är extra rikt på D-vitamin.

Läs mer Pil åt höger

Toppa hälsan med turbosnabba mikrovanor!

Vill du prioritera din hälsa och fokusera mer på ditt välmående, men känner att tiden inte alltid räcker till? Att leva livet lite mer hälsosamt behöver inte vara krångligt – att införa små och enkla förbättringar av din livsstil kan på sikt göra under för ditt välbefinnande! Har du några minuter över idag? Testa våra tips på hälsosamma mikrovanor!

Läs mer Pil åt höger