3 myter om högt blodtryck

En illustration på två bruna pilar åt vardera håll som visar texterna sant och falskt.

Trots att över 2 miljoner svenskar har högt blodtryck är det få som faktiskt vet vad det innebär. Det är många myter som cirkulerar kring högt blodtryck, bland annat att undertrycket är viktigare än övertrycket. Här kan du läsa om tre vanliga myter om högt blodtryck (hypertoni).

Myt 1. Man märker om att man har högt blodtryck.

Det lömska med ett högt blodtryck är att det sällan ger några symtom. De flesta som har högt blodtryck märker inte av det alls samtidigt som det kan orsaka stor skada i kroppen.

Läs mer om symtom på ett högt blodtryck

Myt 2. Det drabbar bara äldre som äter ohälsosamt och inte motionerar.

Stillasittande och ohälsosamma matvanor har negativ inverkan på blodtrycket. Men även om du är ung och lever hälsosamt kan du drabbas av högt blodtryck då ärftliga faktorer har inverkan på benägenheten att utveckla högt blodtryck. 

Läs mer om tips för att motionera mera!

Myt 3. Om det är så pass vanligt är det säkert ofarligt.

Att utveckla ett högt blodtryck är vanligt, och det blir mer vanligt ju äldre man blir. Efter 60-års ålder har cirka hälften av befolkningen högt blodtryck. Men bara för att det är vanligt betyder det inte att det är ofarligt.  Ett okontrollerat högt blodtryck kan i värsta fall leda till allvarliga hjärt-kärlsjukdomar och förtida död. 

Läs mer om högt blodtryck och ålder

Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig

Hos Blodtrycksdoktorn får du;

  • Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
  • Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
  • Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn fungerar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Ghassan Darwiche, Chefsläkare

Granskad av: Ghassan Darwiche, Chefsläkare

Liknande artiklar

Högt blodtryck på morgonen?

Blodtrycket varierar under dygnets timmar. Normalt är blodtrycket lägre på natten då vi vilar men börjar stiga några timmar innan […]

Läs mer Pil åt höger

Vila före blodtrycksmätning?

Vilar man inte minst 5 minuter före blodtrycksmätningen blir blodtrycket högre. Se till att vila och vara avslappnad före din […]

Läs mer Pil åt höger

Vad är högt blodtryck & varför är det farligt?

Högt blodtryck, hypertoni, innebär att trycket i blodkärlen har kroniskt ökat tryck. Ju högre tryck i blodkärlen desto hårdare måste hjärtat pumpa.

Läs mer Pil åt höger

Symtom vid högt blodtryck

De flesta med högt blodtryck har inga eller få symtom. Det enda sättet du kan veta om du har högt blodtryck är genom att mäta med en blodtrycksmätare.

Läs mer Pil åt höger

Varför får man högt blodtryck?

Högt blodtryck kan bero på ärftliga faktorer och/eller livsstilsfaktorer. Blodtrycket ökar även oftast med åldern. Läs artikeln och lär dig mer om vad som kan orsaka högt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

Hur behandlas högt blodtryck?

Högt blodtryck behandlas i första hand med förbättrad livsstil. Ofta behövs också blodtryckssänkande läkemedel för att sänka blodtrycket till en lämplig nivå.

Läs mer Pil åt höger