3 myter om högt blodtryck

En illustration på två bruna pilar åt vardera håll som visar texterna sant och falskt.

Trots att över 2 miljoner svenskar har högt blodtryck är det få som faktiskt vet vad det innebär. Det är många myter som cirkulerar kring högt blodtryck, bland annat att undertrycket är viktigare än övertrycket. Här kan du läsa om tre vanliga myter om högt blodtryck (hypertoni).

Myt 1. Man märker om man har högt blodtryck.

Det lömska med ett högt blodtryck är att det sällan ger några symtom. De flesta som har högt blodtryck märker inte av det alls samtidigt som det kan orsaka stor skada i kroppen.

Läs mer om symtom på ett högt blodtryck

Myt 2. Det drabbar bara äldre som äter ohälsosamt och inte motionerar.

Stillasittande och ohälsosamma matvanor har negativ inverkan på blodtrycket. Men även om du är ung och lever hälsosamt kan du drabbas av högt blodtryck då ärftliga faktorer har inverkan på benägenheten att utveckla högt blodtryck. 

Läs mer om tips för att motionera mera!

Myt 3. Om det är så pass vanligt är det säkert ofarligt.

Att utveckla ett högt blodtryck är vanligt, och det blir mer vanligt ju äldre man blir. Efter 60-års ålder har cirka hälften av befolkningen högt blodtryck. Men bara för att det är vanligt betyder det inte att det är ofarligt.  Ett okontrollerat högt blodtryck kan i värsta fall leda till allvarliga hjärt-kärlsjukdomar och förtida död. 

Läs mer om högt blodtryck och ålder

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn fungerar här

Ghassan Darwiche, Chefsläkare

Granskad av: Ghassan Darwiche, Chefsläkare

Liknande artiklar

Symtom vid högt blodtryck

De flesta med högt blodtryck har inga eller få symtom. Det enda sättet du kan veta om du har högt blodtryck är genom att mäta med en blodtrycksmätare.

Läs mer Pil åt höger

Varför får man högt blodtryck?

Högt blodtryck kan bero på ärftliga faktorer och/eller livsstilsfaktorer. Blodtrycket ökar även oftast med åldern. Läs artikeln och lär dig mer om vad som kan orsaka högt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

Behandling av högt blodtryck

Högt blodtryck behandlas i första hand genom livsstilsförändringar. Ofta behövs också blodtryckssänkande läkemedel för att sänka blodtrycket till en hälsosam nivå.

Läs mer Pil åt höger

Vad är ett optimalt blodtryck?

Blodtrycket anges med två tal som anges i mm kvicksilver (mmHg), det systoliska blodtrycket, övertrycket och det diastoliska blodtrycket, undertrycket.

Läs mer Pil åt höger

Vilka sjukdomar kan ge högt blodtryck?

Högt blodtryck förekommer ofta tillsammans med typ 2 diabetes, övervikt och njursjukdomar. Ibland orsakas högt blodtryck av någon annan mer ovanlig sjukdom.

Läs mer Pil åt höger

Högt blodtryck och ålder

Ca 10 % av alla svenskar i 30-årsåldern har hypertoni. Sedan ökar andelen gradvis med åldern och för dem som är 60 år har ca hälften högt blodtryck. I Sverige är målblodtrycket oavsett ålder för de flesta <140/90 mmHg.

Läs mer Pil åt höger