Förmaksflimmer är ett tillstånd där hjärtat förlorar förmågan att hålla en jämn rytm. Detta kan vara ett kroniskt tillstånd, eller något som uppträder i episoder. Pulsen blir helt oregelbunden och ofta även förhöjd.
Vad är förmaksflimmer?
Förmaksflimmer är ett vanligt tillstånd men kan på sikt, i enstaka fall, leda till stroke. Det är dock viktigt att ta reda på om man verkligen har diagnosen (vilket görs med EKG), eftersom strokeförebyggande behandling kan bli nödvändig. Högt blodtryck ökar risken för att någon gång i livet drabbas av förmaksflimmer, men får man blodtrycket under kontroll så kan den sannolikheten minska. Här kan det vara klokt att välja blodtrycksmediciner med omsorg, eftersom vissa preparat sannolikt minskar risken för förmaksflimmer mer effektivt än andra.
Ett närbesläktat tillstånd till förmaksflimmer är förmaksfladder, som ofta ger liknande symtom. Båda dessa åkommor uppstår av ungefär samma bakomliggande orsaker (där stigande ålder är den viktigaste) och de behandlas även på liknande sätt.
Är det farligt att samtidigt ha högt blodtryck?
Förmaksflimmer i kombination med diagnosen högt blodtryck medför generellt sett en högre risk att få stroke, jämfört med förmaksflimmer i frånvaro av andra åkommor. Det är därför viktigt för den som har tillståndet att veta om även högt blodtryck föreligger, eftersom det kan påverka vilken behandling som rekommenderas.
Kan man leva som vanligt?
Ja, på det hela taget så kan man det. Det viktigaste för den som har förmaksflimmer är, precis som när det gäller blodtrycket, att man är medveten om sin åkomma och följer den medicinska behandling som man blivit rekommenderad. Gör man det så minskar risken för följdsjukdomar (i första hand stroke) betydligt.
Somliga kan få mycket symtom av sitt förmaksflimmer i form av hög eller oregelbunden puls, och behöver då uppsöka sjukhusvård för att må bättre. För denna grupp finns både mediciner och ingrepp som kan förebygga och lindra symtom.
Får man högt blodtryck av förmaksflimmer?
Nej, något sådant samband finns inte säkerställt. Däremot finns en hel del som talar för det omvända, det vill säga att ett högt blodtryck på sikt ökar risken för förmaksflimmer (se nedan). Personer som har ett förmaksflimmer som kommer och går och som mäter blodtryck i hemmet, noterar ofta att blodtrycket blir lägre när hjärtat slår oregelbundet jämfört med då pulsen är jämn.
Får man förmaksflimmer av högt blodtryck?
Ja, man har sett att det med stor sannolikhet finns ett orsakssamband här, där den som går med ett obehandlat högt blodtryck under längre tid löper högre risk att drabbas av tillståndet på sikt.
Kan man lita på sin blodtrycksmätare vid förmaksflimmer?
Automatiska blodtrycksmätare kan ha svårt att ge exakta värden om de används på någon som har ett pågående förmaksflimmer. Anledningar är att pulsen då är oregelbunden och ibland även hög, vilket mätaren kan ha svårt att hantera.
Det betyder dock inte att man ska avstå från att regelbundet mäta sitt blodtryck i hemmet om man har förmaksflimmer – snarare tvärtom. Gör man många mätningar så går det att räkna fram ett medelvärde, vilket blir en mer korrekt siffra än vid en enstaka mätning. Baserat på medelvärdet kan sjukvårdspersonal göra bedömningar kring blodtrycksbehandling. Men man bör alltså tolka enstaka mätningar med viss försiktighet.
Läs mer om blodtrycksvärden här.
Ska man ha samma blodtrycksmediciner?
Den som har förmaksflimmer och behöver blodtryckssänkande mediciner kan som regel använda samma preparat som andra med högt blodtryck. Det är dock vanligare att man vid förmaksflimmer har åtminstone någon medicin som sänker både pulsen och blodtrycket. Det rör sig oftast om så kallade betablockerare eller så kallade calciumflödeshämmare.
Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma
Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.
4,8 av 5
Över 10 000 patienter i behandling
Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig
Hos Blodtrycksdoktorn får du;
- Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
- Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
- Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa.
Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här.
Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.