Håll koll på trycket

Den 17 maj 2022, på World Hypertension Day, startade vår informationskampanj som kommer pågå fram till midsommar – ”Håll koll på trycket”.

En miljon har högt blodtryck utan att veta om det

Att ha koll på blodtrycket räddar liv. Ett okontrollerat högt blodtryck är den största orsaken till hjärt-kärlsjukdom som är den vanligaste dödsorsaken i världen. Studier uppskattar att ca 1 miljon svenska har högt blodtryck utan att veta om det – så behöver det inte vara.

Börja med ett enkelt test

Som start lanserar vi ett enkelt blodtryckstest så att alla kan testa om de ligger i riskzonen för högt blodtryck och få information om hur man kan kolla upp sig. Testet är enkelt att göra och delas lätt med andra.

Lär dig mer om högt blodtryck

I Blodtrycksskolan hittar du filmer och artiklar som:

Hälsa och livsstil

Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade kostvanor- går det att påverka blodtrycket i rätt riktning. Under Hälsa & Livsstil har vi samlat reportage, artiklar och recept som vi hoppas ska kunna inspirera dig.

Liknande artiklar

Högt blodtryck på morgonen?

Blodtrycket varierar under dygnets timmar. Normalt är blodtrycket lägre på natten då vi vilar men börjar stiga några timmar innan […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på hur du mäter ditt blodtryck hemma

I den här artikeln går vi igenom hur man mäter blodtrycket på ett korrekt sätt samt vad man ska tänka på innan man gör en blodtrycksmätning.

Läs mer Pil åt höger

Livsstil och högt blodtryck

Högt blodtryck beror i hög grad på vår moderna livsstil. Genom att förändra sin livsstil med mer motion, minskad stress, minskat alkoholintag och förändrad kost går det att sänka sitt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

Varför varierar blodtrycket?

Vanligtvis är blodtrycket lägre på natten än på dagen eftersom vi slappnar av. Flera olika system i kroppen hjälper till att reglera blodtrycket. Det autonoma nervsystemet, njurarna, olika hormonsystem samt lokala faktorer i kärlväggarna samverkar för att vi ska ha ett bra blodtryck. På natten, när kroppen vilar, gör dessa system att blodtrycket sjunker.

Läs mer Pil åt höger

Puls och högt blodtryck

När man anstränger sig fysiskt och får högre puls stiger också blodtrycket. Att pulsen och blodtrycket stiger en del när man tränar är ett friskhetstecken. Blodtryck som ska användas för att diagnosticera och styra behandling av högt blodtryck ska dock tas efter vila i lugn miljö.

Läs mer Pil åt höger

Kolla trycket!

Högt blodtryck ger oftast inga symtom Det enda sättet att veta om blodtrycket är förhöjt är att mäta det. Att […]

Läs mer Pil åt höger