Håll koll på trycket

En illustration på ett lila hjärta med ett stetoskop runt om, omringat av texten håll koll på trycket.

Den 17 maj 2022, på World Hypertension Day, startade vår informationskampanj som kommer pågå fram till midsommar – ”Håll koll på trycket”.

En miljon har högt blodtryck utan att veta om det

Att ha koll på blodtrycket räddar liv. Ett okontrollerat högt blodtryck är den största orsaken till hjärt-kärlsjukdom som är den vanligaste dödsorsaken i världen. Studier uppskattar att ca 1 miljon svenska har högt blodtryck utan att veta om det – så behöver det inte vara.

Börja med ett enkelt test

Som start lanserar vi ett enkelt blodtryckstest så att alla kan testa om de ligger i riskzonen för högt blodtryck och få information om hur man kan kolla upp sig. Testet är enkelt att göra och delas lätt med andra.

Gratis test: Är du i riskzonen för högt blodtryck? Ta reda på det idag!

Testet tar ca 2 minuter och du får svar direkt.

Lär dig mer om högt blodtryck

I Blodtrycksskolan hittar du filmer och artiklar som:

Hälsa och livsstil

Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade kostvanor- går det att påverka blodtrycket i rätt riktning. Under Hälsa & Livsstil har vi samlat reportage, artiklar och recept som vi hoppas ska kunna inspirera dig.

Liknande artiklar

Symtom vid högt blodtryck

De flesta med högt blodtryck har inga eller få symtom. Det enda sättet du kan veta om du har högt blodtryck är genom att mäta med en blodtrycksmätare.

Läs mer Pil åt höger

Behandling av högt blodtryck

Högt blodtryck behandlas i första hand genom livsstilsförändringar. Ofta behövs också blodtryckssänkande läkemedel för att sänka blodtrycket till en hälsosam nivå.

Läs mer Pil åt höger

Därför är det viktigt att behandla ett högt blodtryck

Högt blodtryck är vanligt men farligt Högt blodtryck, eller hypertoni som det också kallas, är en världens största kroniska sjukdomar. […]

Läs mer Pil åt höger

Hur ofta bör man mäta blodtrycket?

Vid vårdbesök är det vanligt att man som patient mäter sitt blodtryck någon gång per år, men hur ofta man bör mäta sitt blodtryck beror på en del olika faktorer. Dina blodtrycksvärden och eventuella riskfaktorer avgör hur ofta du bör kontrollera ditt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

3 myter om högt blodtryck

Trots att över 2 miljoner svenskar har högt blodtryck är det få som faktiskt vet vad det innebär. Det är […]

Läs mer Pil åt höger

Åderförkalkning – orsaker, symtom och behandling

Åderförkalkning & Åderförfettning Åderförkalkning och åderförfettning används ofta som synonymer för att beskriva samma medicinska tillstånd. Båda termerna refererar till […]

Läs mer Pil åt höger