Håll koll på trycket

Den 17 maj 2022, på World Hypertension Day, startade vår informationskampanj som kommer pågå fram till midsommar – ”Håll koll på trycket”.

En miljon har högt blodtryck utan att veta om det

Att ha koll på blodtrycket räddar liv. Ett okontrollerat högt blodtryck är den största orsaken till hjärt-kärlsjukdom som är den vanligaste dödsorsaken i världen. Studier uppskattar att ca 1 miljon svenska har högt blodtryck utan att veta om det – så behöver det inte vara.

Börja med ett enkelt test

Som start lanserar vi ett enkelt blodtryckstest så att alla kan testa om de ligger i riskzonen för högt blodtryck och få information om hur man kan kolla upp sig. Testet är enkelt att göra och delas lätt med andra.

Lär dig mer om högt blodtryck

I Blodtrycksskolan hittar du filmer och artiklar som:

Hälsa och livsstil

Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade kostvanor- går det att påverka blodtrycket i rätt riktning. Under Hälsa & Livsstil har vi samlat reportage, artiklar och recept som vi hoppas ska kunna inspirera dig.

Liknande artiklar

Variationer i blodtrycket

Vanligtvis är blodtrycket lägre på natten än på dagen eftersom vi slappnar av och det så kallade sympatiska nervsystemet reglerar ner och sänker blodtrycket under natten och i vila.

Läs mer Pil åt höger

Puls och högt blodtryck

Hög puls ger förhöjt blodtryck. När man anstränger sig fysiskt och får högre puls stiger också blodtrycket. Det är därför det är viktigt att vila i lugn miljö innan man mäter blodtrycket.

Läs mer Pil åt höger

Kolla trycket!

Högt blodtryck ger oftast inga symtom Det enda sättet att veta om blodtrycket är förhöjt är att mäta det. Att […]

Läs mer Pil åt höger

Därför är det så viktigt att behandla högt blodtryck

Högt blodtryck är vanligt men också farligt Högt blodtryck, eller hypertoni som det också kallas, är världens största kroniska sjukdom […]

Läs mer Pil åt höger

Hur ofta bör man mäta blodtrycket?

Vid vårdbesök är det vanligt att man som patient mäter sitt blodtryck någon gång per år, men hur ofta man bör mäta sitt blodtryck beror på en del olika faktorer. Dina blodtrycksvärden och eventuella riskfaktorer avgör hur ofta du bör kontrollera ditt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

Vad är hypertoni?

Hypertoni är det sjukdomstillstånd som drabbar en patient med för högt blodtryck. Diagnosen ställs när en patient under upprepade tillfällen uppmätt höga blodtrycksvärden. Hypertoni är ett kroniskt tillstånd som kräver livslång behandling.

Läs mer Pil åt höger