Kolla trycket!

Högt blodtryck ger oftast inga symtom

Det enda sättet att veta om blodtrycket är förhöjt är att mäta det. Att högt blodtryck oftast inte ger några symtom gör att många med högt blodtryck inte tar det på allvar förrän det är för sent och en allvarlig komplikation som stroke eller hjärtinfarkt inträffar. På engelska benämns därför ofta högt blodtryck som ”the silent killer”.  Det är därför väldigt viktigt att regelbundet mäta sitt blodtryck.

Kraftigt förhöjt blodtryck ger ibland symptom i form av huvudvärk. Symptom som yrsel, trötthet och illamående kan förekomma liksom Ibland kan också andnöd, näsblod, ångest, och problem med synen.

Viktigt att känna till om du har några riskfaktorer

Alla vuxna bör kolla sitt blodtryck regelbundet. Men för vissa kan det vara viktigt att ha extra koll. Det är därför viktigt att känna till om man har några riskfaktorer.

Det finns ett antal riskfaktorer för högt blodtryck, vissa går tyvärr inte att påverka såsom arvsanlag, kön eller ålder. Men, som tur är finns det en hel rad med riskfaktorer som du faktiskt själv kan påverka som har med din livsstil att göra. Riskfaktorer som går att påverka är bland andra:

  • Övervikt
  • För lite motion
  • Stillasittande livsstil
  • Stress
  • Kost (som är rik på salt, socker och fett)
  • Rökning
  • Hög alkoholkonsumtion

Hur kan jag ta reda på om jag har högt blodtryck?

Det enda sättet att säkert veta om du har högt blodtryck eller inte är att mäta det. Hos Blodtrycksdoktorn kan du få hjälp med utredning och diagnostisering av högt blodtryck.

Utredning och diagnos av högt blodtryck

Nu kan Blodtrycksdoktorn hjälpa till med utredning och diagnostisering av högt blodtryck. Börja med att ladda Blodtrycksdoktorns app i App Store eller Google Play, logga in med Bank ID och svara på frågorna.

Blodtrycksvärden

Här nedan hittar du en tabell som visar olika blodtrycksvärden för hur blodtrycket kan ligga i olika stadier. Ett normalt blodtryck delas in i följande tre nivåer: optimalt blodtryck, normalt blodtryck och högt normalt blodtryck. Högt blodtryck, som även kallas hypertoni, delas också in i tre nivåer. Dessa är: hypertoni grad 1, hypertoni grad 2 och hypertoni grad tre.

Blodtrycks-
nivåer
Övertryck
(Systoliskt)
Undertryck
(Diastoliskt)
Optimalt
blodtryck
mindre än 120ochmindre än 80
Normalt
blodtryck
120-129och/eller80-84
Högt normalt
blodtryck
130-139och/eller85-89
Hypertoni
grad 1
140-159och/eller90-99
Hypertoni
grad 2
160-179och/eller100-109
Hypertoni
grad 3
180 eller överoch/eller110 eller över

Enligt de senaste svenska och europeiska riktlinjerna för behandling, sätts diagnosen högt blodtryck om medelblodtrycket vid hemblodtrycksmätning är 135/85 mmHg eller mer. Om blodtrycket tas på vårdcentral eller på sjukhus är gränsen för diagnos av högt blodtryck 140/90 mmHg eller mer. Initialt målvärde är att ligga under 135/85 mmHg i medelblodtryck vid hemblodtrycksmätning. Optimalt blodtryck där risken för hjärt-kärlsjukdom är som lägst är runt 120/70. Om du är över 65 år räcker det att övertrycket ligger runt 125 mmHg.

Läs mer från Hälsa & Livsstil

Hjärtemånaden: Gör skillnad för dig eller dina nära och kära – kolla trycket

Februari är hjärtemånad och det handlar inte bara om att fira alla hjärtans dag utan om att uppmärksamma hur viktigt det är att ta hand om våra hjärtan. Högt blodtryck är den enskilt största faktorn som orsakar hjärt-kärlsjukdomar. Bara i Sverige har cirka 2 miljoner människor högt blodtryck och studier visar att endast 1 av […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget av frukt, grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk, bönor, frön, nötter och fullkorn och samtidigt minska intaget av salt, raffinerat socker, rött kött och mättat fett.  Läs mer här! Varför […]

Läs mer Pil åt höger