Bra att veta om högt blodtryck som kvinna

Normalt blodtryck för en kvinna ligger på 120-129/80-84 mmHg. Vad som är normalt blodtryck för en kvinna skiljer sig inte från vad som är normalt blodtryck för en man. Kvinnor har däremot lägre risk att drabbas av högt blodtryck än vad män har.

blodtryck hemma

Vad är normalt blodtryck för kvinnor?

Normalt blodtryck för en kvinna ligger på 120-129/80-84 mmHg. Vad som är normalt blodtryck för en kvinna skiljer sig inte från vad som är normalt blodtryck för en man. Kvinnor har däremot lägre risk att drabbas av högt blodtryck än vad män har.

Hur högt blodtryck ska man ha som gravid?

Det beror på individuella faktorer men ofta anges att blodtryckssänkande läkemedel bör ges om blodtrycket under graviditet är högre än 150/100.

Högt blodtryck under graviditet

Ungefär 8-10% av gravida kvinnor får högt blodtryck under sin graviditet. Bakomliggande orsaker är sannolikt en viss ärftlighet men risken ökar också om man är äldre, överviktig och gravid med tvillingar.

Efter graviditeten normaliseras oftast blodtrycket hos de kvinnor som haft högt blodtryck. Men studier visar att de kvinnor som haft högt blodtryck under graviditeten har fyra gånger så stor risk att få högt blodtryck 10 år senare i livet. Om man tillhör denna gruppen bör man kolla sitt blodtryck regelbundet, gärna en gång per år men åtminstone vartannat år i förebyggande syfte.

En miljon svenskar har högt blodtryck utan att veta om det.

Gör testet för att se om du ligger i riskzonen att utveckla högt blodtryck.

Hur behandlas högt blodtryck under graviditet?

Behandling av högt blodtryck under graviditet sköts oftast via läkare på kvinnoklinik. Blodtrycket hos den gravida kvinnan får inte vara för högt men det får heller inte sänkas för mycket eftersom det kan påverka fostrets tillväxt. Enbart några specifika blodtrycksläkemedel är lämpliga under graviditet.

Blodtrycksmätning utförs på alla gravida kvinnor på mödravårdscentralen för att utesluta graviditetshypertoni eller havandeskapsförgiftning (preeklampsi).

Högt blodtryck och preventivmedel

Blodtrycket kan öka något vid användning av så kallade kombinerade p-piller, som består av könshormonerna östrogen och gestagen. Det är därför viktigt att kontrollera blodtrycket före och efter påbörjad behandling. Om man får markant förhöjt blodtryck under användandet är det viktigt att man slutar med p-piller. Om du äter p-piller och är osäker så prata med din gynekolog eller barnmorska. 

Högt blodtryck i samband med klimakteriet

Under klimakteriet förändras hormonerna i kroppen vilket också kan leda till viktökning. Hormonförändringarna i sig kan medföra att blodtrycket blir mer känsligt för saltintag från maten vilken i sin tur kan leda till ett högre blodtryck. Vissa hormonbehandlingar kan också höja blodtrycket. Efter 40-års åldern och i samband med klimakteriet bör kvinnor mäta sitt blodtryck regelbundet gärna en gång per år.

Hälsosam livsstil

DASH kost

En hälsosam livsstil är avgörande för god hälsa i alla åldrar. En kost med mindre salt, fett och alkohol och mer av det som kallas för DASH-kost kan påverka blodtrycket i rätt riktning. Här kan du läsa mer om Blodtrycksvänlig kost så kallad DASH-kost

Vill du få hjälp och tips på vägen får du gärna signa upp dig på Blodtrycksdoktorns “DASH-vecka”. Då får du tips på hur du kan tänka kring livsstilsförändringar, blodtrycksvänliga livsmedel och hur du “DASH-ifierar” din kost samt härliga DASH-inspirerade frukostar och luncher. Signa upp dig på DASH-veckan här.

Undrar du något?

Om du är patient på Blodtrycksdoktorn kan du enkelt kontakta din ansvariga sköterska på chatten i appen. Där kan du få mer hjälp och råd gällande livsstil och kost för ditt blodtryck. Gå till appen här.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Ghassan Darwiche, Chefsläkare

Granskad av: Ghassan Darwiche, Chefsläkare

Liknande artiklar

Symtom vid högt blodtryck

De flesta med högt blodtryck har inga eller få symtom. Det enda sättet du kan veta om du har högt blodtryck är genom att mäta med en blodtrycksmätare.

Läs mer Pil åt höger

Varför får man högt blodtryck?

Högt blodtryck kan bero på ärftliga faktorer och/eller livsstilsfaktorer. Blodtrycket ökar även oftast med åldern. Läs artikeln och lär dig mer om vad som kan orsaka högt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

Behandling av högt blodtryck

Högt blodtryck behandlas i första hand genom livsstilsförändringar. Ofta behövs också blodtryckssänkande läkemedel för att sänka blodtrycket till en hälsosam nivå.

Läs mer Pil åt höger

Vad är ett optimalt blodtryck?

Blodtrycket anges med två tal som anges i mm kvicksilver (mmHg), det systoliska blodtrycket, övertrycket och det diastoliska blodtrycket, undertrycket.

Läs mer Pil åt höger

Vilka sjukdomar kan ge högt blodtryck?

Högt blodtryck förekommer ofta tillsammans med typ 2 diabetes, övervikt och njursjukdomar. Ibland orsakas högt blodtryck av någon annan mer ovanlig sjukdom.

Läs mer Pil åt höger

Högt blodtryck och ålder

Ca 10 % av alla svenskar i 30-årsåldern har hypertoni. Sedan ökar andelen gradvis med åldern och för dem som är 60 år har ca hälften högt blodtryck. I Sverige är målblodtrycket oavsett ålder för de flesta <140/90 mmHg.

Läs mer Pil åt höger