DASH – Kosten för ditt blodtryck

Laxfilé med grynsallad på en grå tallrik.

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget av frukt, grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk, bönor, frön, nötter och fullkorn och samtidigt minska intaget av salt, raffinerat socker, rött kött och mättat fett. 

Rik på mineraler

DASH-kosten har i studier visat sig sänka blodtrycket, bland annat på grund av att den är naturligt rik på mineraler som sänker blodtrycket, t.ex. kalium, magnesium och kalcium. I DASH-kosten minskar man även mängden salt i maten vilket också påverkar blodtrycket positivt. Balansen mellan salter och mineraler är viktig. Natrium (som finns i salt) är till exempel  viktigt för flera funktioner i kroppen men kan, i för stor mängd, höja vårt blodtryck, speciellt om vi samtidigt får i oss för lite kalium. Vi kan sänka blodtrycket genom att få i oss mer kalium och mindre natrium.

Rik på fibrer

DASH-kost är även rikt på fibrer som även det påverkar blodtrycket positivt. Fibrer har många positiva effekter på vår hälsa. Studier har visat på en koppling mellan högt intag av fibrer och minskad risk för flera sjukdomar t.ex. hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och olika former av cancer. Man har även kunnat se en koppling mellan högt fiberintag och förbättrad tarmfunktion, förbättrad tarmflora, längre och lägre blodsockerstegring, bättre kolesterolvärde, motverkan av förstoppning och lägre blodtryck. 

Du håller dig även mätt länge efter en måltid med fiberrika livsmedel, vilket minskar småätandet och gör att du lättare går ned i vikt och håller vikten. Viktnedgång kan i sin tur också bidra till sänkt blodtryck då övervikt innebär en ökad risk för högt blodtryck. 

Recept

Vill du testa DASH-kost?

Hoppas att du blivit nyfiken på DASH! Vi på Blodtrycksdoktorn vill gärna hjälpa dig komma igång och har därför skapat DASH-veckan, en fullspäckad guide till hur DASH fungerar och hur den kan förbättra din hälsa. Inspireras av våra goda och nyttiga recept och ta del av våra bästa tips och tricks för att leva livet lite hälsosammare allt i enlighet med DASH!

Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat? Testa vår DASH-vecka!

Källor: 

Juraschek P S, et al: Effects of Sodium Reduction and the DASH Diet in Relation to Baseline Blood Pressure. Journal of the American College of Cardiology,70(23):2841-2848. doi: 10.1016/j.jacc.2017.10.011.

Reynolds, A et al. (2019). Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet, 393(10170), ss.434-445. doi:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31809-9   

Granskad av: Ghassan Darwiche, docent och chefsläkare på Blodtrycksdoktorn


Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

Så hjälper vi dig med livsstilsförändringar

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen med dessa goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger

Hög tid för frukt, bär och grönsaker

Är det någon tid på året det är lätt att få i sig ordentligt med grönsaker så är det nu på sommaren. Vi har samlat några tips på hur du lätt får i dig dessa godsaker.

Läs mer Pil åt höger