Så hjälper vi dig med livsstilsförändringar

Specialist team

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade kostvanor- går det att påverka blodtrycket i rätt riktning. Att göra förändringar i sin livsstil kan vara en utmaning och en process som tar tid. Vi arbetar med att stödja våra patienter genom att hjälpa dem att identifiera vilka områden de vill prioritera och att gradvis påbörja sina förändringar.

Erika, sjuksköterska på Blodtrycksdoktorn berättar om hur vi hjälper våra patienter med livsstilsförändringar.

Som Sjuksköterska på Blodtrycksdoktorn handlar en stor del av vårt arbete om att hjälpa våra patienter med levnadsvanor. Redan från start när patienten påbörjar sin behandling hos oss påbörjar även arbetet mot en hälsosammare livsstil. Vi arbetar med motiverande samtal för att enskilt eller i kombination med läkemedel hjälpa till att sänka ett förhöjt blodtryck samt minska övriga riskfaktorer för hjärt och kärlsjukdom som förhöjda blodsockervärden eller blodfetter.

Tillsammans med patienten kan en livsstilsplan formas fram som patienten själv får fylla i. För många är en central del fokus på hälsosammare matvanor och patienten får tips från sin sköterska om de centrala delarna i DASH-kost.

Vi som arbetar på Bldotrycksdoktorn ser både läkemedel och livsstilsbehandlings som kompletterande behandlingsformer för att få våra patienters blodtryck stabilt.

Är du patient hos blodtrycksdotkron och vill ha hjälp med att förbättra dina levnadsvanor så kontakta din sköterska direkt i appen.

Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen med dessa goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger

Hög tid för frukt, bär och grönsaker

Är det någon tid på året det är lätt att få i sig ordentligt med grönsaker så är det nu på sommaren. Vi har samlat några tips på hur du lätt får i dig dessa godsaker.

Läs mer Pil åt höger