Hälsotips

En sallad med färgglada grönsaker på en vit tallrik.

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget av frukt, grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk, bönor, frön, nötter och fullkorn och samtidigt minska intaget av salt, raffinerat socker, rött kött och mättat fett. 

Läs mer här!

Varför påverkar salt blodtrycket? 

Salt är en god och väldigt vanligt förekommande smaksättare som många av oss använder dagligen, men tyvärr kan det ju ibland bli för mycket av det goda. I vår del av världen får vi i genomsnitt i oss dubbelt så mycket salt som rekommendationen säger.

Läs mer här!

Motionera mera

Vi människor är byggda för att röra på oss och det råder ingen tvekan om att vi fungerar som bäst när vi får en daglig dos av motion. Detta är något de allra flesta av oss vet om, ändå har vi aldrig någonsin varit så stillasittande som vi är idag. Mer rörelse i vardagen är något vi alla bör sträva efter och uppmuntra varandra till. 

Läs mer här!

Återhämtning med hjälp av mindfulness

Många kan säkert känna igen sig i att vi ibland lever livet i ett för högt tempo. Att få ihop livspusslet i kombination med ett ständigt stresspåslag kan på sikt leda till försämrad hälsa. En typ av återhämtning som kan göra stor nytta för hälsan är mindfulness. Minskad stress leder i sin tur ofta till ett mer hälsosamt blodtryck.

Läs mer här!

Snacks & mellanmål för blodtrycket

Mellanmål hjälper oss hålla blodsockret och humöret på en jämn nivå under dagen. Det finns mellanmål och snacks som även hjälper oss att sänka blodtrycket. Här har vi samlat recept och förslag på mellanmål inspirerade av DASH-kosten. 

Läs mer här!

Vill du testa DASH-kost?

Hoppas att du blivit nyfiken på DASH! Vi på Blodtrycksdoktorn vill gärna hjälpa dig komma igång och har därför skapat DASH-veckan, en fullspäckad guide till hur DASH fungerar och hur den kan förbättra din hälsa. Inspireras av våra goda och nyttiga recept och ta del av våra bästa tips och tricks för att leva livet lite hälsosammare allt i enlighet med DASH!

Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat? Testa vår DASH-vecka!

Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Så hjälper vi dig med livsstilsförändringar

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen med dessa goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger

Hög tid för frukt, bär och grönsaker

Är det någon tid på året det är lätt att få i sig ordentligt med grönsaker så är det nu på sommaren. Vi har samlat några tips på hur du lätt får i dig dessa godsaker.

Läs mer Pil åt höger