Återhämtning med hjälp av mindfulness

Många av oss kan relatera till att livet ibland rör sig i en alltför snabb takt. Ett sätt att återhämta sig och främja hälsosamt blodtryck är genom mindfulness. Denna metod kan bidra till att minska stress, vilket i sin tur ofta leder till en hälsosammare blodtrycksnivå.

Man och kvinna utövar mindfulness i naturen

Mindfulness: medveten närvaro

Mindfulness, även känt som medveten närvaro, innebär att rikta uppmärksamheten mot ögonblicket här och nu. Genom att låta oroliga tankar och stress inför framtiden eller det förflutna sakta lämna sinnet, kan du bättre fokusera på nuet. Övning i mindfulness hjälper dig att medvetet styra din uppmärksamhet och behålla den på det som är viktigt. Genom att hantera dina känslor och öka självmedvetenheten, blir du bättre rustad att bemöta utmaningar. Mindfulness har visat sig vara en användbar teknik för att hantera stress, oro och ångest, och dess förmåga att påverka blodtrycket positivt har bekräftats i studier.

Kvinna med kort brunt hår utövar meditation på en gräsmatt

Mindfulness och högt blodtryck

Övning i mindfulness kan hjälpa till att hantera riskfaktorer för högt blodtryck såsom stress och dålig sömn.

Stresshantering

Stress är en faktor som påverkar blodtrycket. Med hjälp av mindfulness kan man lära sig att hantera och minska stress. Genom att vara närvarande i stunden och medveten om våra tankar och känslor, kan vi bättre hantera stressreaktioner. Mindfulness hjälper till att avväpna kroppens ”fight-or-flight” respons, vilket leder till avslappning och minskad påverkan på blodtrycket.

Bättre sömnkvalitet

 Sömn är avgörande för hälsan och har en direkt koppling till blodtrycket. Mindfulnessövningar kan hjälpa till att lugna sinnet och skapa en mer avslappnad sömn. Genom att minska stress och oro som ofta leder till sömnproblem, främjar mindfulness en djupare och mer återhämtande sömn, vilket kan påverka blodtrycket positivt.

Blond kvinna i blå klänning och stråhatt vilar med stängda ögon mot en husvägg

5 sätt att enkelt integrera mindfulness i din vardag

  • Meditation: Sitt eller ligga ned med slutna ögon. Fokusera på din andning eller kroppens känsla. Notera distraktioner utan att värdera dem, och återgå sedan till ditt fokus.
  • Mindfulness i vardagen: Införliva mindfulness i rutiner som duschen eller måltider. Rikta uppmärksamheten mot vattenstrålarna mot huden eller njut av smakerna i maten.  Försök att stänga av autopiloten och var närvarande.
Ung man med skägg läser en bok vid ett bord med en kopp kaffe, solen strålar in genom fönstret
  • Gradvis uppbyggnad: Om du är ny på mindfulness, börja småskaligt. Några minuters övning räcker. Öka gradvis när du känner dig mer bekväm. Tänk på att likt fysisk träning, ger kontinuerlig övning större utbyte.
  • Mindfulness i rörelse: Integrera mindfulness i aktiviteter som promenader eller stretchövningar. Fokusera på dina rörelser och upplevelser i stunden.
  • Andningspaus: Ta korta pauser genom dagen för att fokusera på din andning. Lägg märke till in- och utandningen, och skapa ögonblick av lugn mitt i vardagen.

Mindfulness behöver inte vara komplicerat. Med dessa enkla tips kan du öva på att införliva mer närvaro och lugn i din vardag. Kom ihåg, varje steg mot ökad medvetenhet är en investering i ditt välbefinnande.

Närbild på en man som mediterar i skräddarställning på en gräsmatt

Liknande artiklar

Bastubad och högt blodtryck

Kan bastubad verkligen sänka blodtrycket? Det finns studier som visat på att det finns ett möjligt samband mellan bastubad och […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

7 sätt att vara snäll mot dig själv

Vi vet att det är viktigt att ta hand om både kropp och själ, men det kan vara lätt att glömma bort att vårda sitt inre. Här listar vi 7 tips på hur du kan vara snäll mot dig själv!

Läs mer Pil åt höger

Sömn och högt blodtryck

Visste du att sömnbrist kan leda till högt blodtryck? Studier visar att en dålig sömnkvalité och brist på sömn ökar risken för att drabbas av högt blodtryck. Vi förklarar varför och delar med oss av våra 10 bästa tips för en bättre sömn.

Läs mer Pil åt höger

10 tips för en skön & stressfri sommar

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många av oss stundar snart några veckor av härlig ledighet. Under semestern är det mycket som ska hinnas med och det kan ibland bli svårt att hitta en balans mellan det man borde göra och det man faktiskt vill göra. I denna artikel har vi samlat 10 konkreta tips för att hjälpa dig att varva ner både före och under semestern – allt för att din sommar ska bli så härlig som möjligt!

Läs mer Pil åt höger