Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss snart i den allra ljusaste tiden på året och temperaturerna börjar leta sig uppåt på våra termometrar. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Utomhusvistelse och sänkta stressnivåer

Att röra på sig och vistas ute i naturen är ett av de bästa sätten att koppla av och återhämta sig på. I naturen varvar du ned snabbare, pulsen går ned, stresshormoner i blodet minskar och på sikt har detta en positiv inverkan på ett högt blodtryck. 

Vi är konstruerade för att röra på oss och vistas utomhus, gärna i dagsljus. Bristen på dagsljus har visat sig orsaka sömnproblem och sömnbrist för många av oss. När du sover sjunker vanligtvis blodtrycket, men om du sover dåligt stressas kroppen och den får heller inte återhämtningen den behöver, vilket på sikt kan leda till ökat blodtryck. 

Röra på sig mer

Mer rörelse är något vi alla bör sträva efter och uppmuntra varandra till. Det råder ingen tvekan om att rörelse, såväl vardagsmotion som träning med högre intensitet, har positiva effekter på t.ex. blodtryck, blodsocker och blodfetter. Om du minskar stillasittandet och är mer fysiskt aktiv så minskar risken för en rad olika sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 samt olika former av cancer. Så, nu när vi är mitt uppe i ljusare tider och varmare temperaturer, varför inte passa på att motionera mera utomhus. Motion inkluderar allt från löprundan i skogen eller promenaden vid havet till arbetet i trädgården. Möjligheterna till motion är oändliga i dessa tider.

D-vitamin

En till fördel av att spendera mer tid utomhus i det vackra vädret är att du samtidigt fyller på dina nivåer av det så viktiga D-vitaminet. Tillräckliga nivåer av D-vitamin i kroppen är viktigt för immunförsvaret och forskning tyder på att D-vitamin kan minska risken för skador på lungorna vid inflammation. Forskning har även visat att D-vitamin utövar sin effekt i de flesta av kroppens vävnader och celler.

När det gäller högt blodtryck och D-vitamin har personer med D-vitaminbrist klart oftare högre blodtryck än de som har tillräckliga mängder D-vitamin i blodet. Vad detta beror på är dock inte helt klarlagt än.

Läs mer från Hälsa & Livsstil

Hjärtemånaden: Gör skillnad för dig eller dina nära och kära – kolla trycket

Februari är hjärtemånad och det handlar inte bara om att fira alla hjärtans dag utan om att uppmärksamma hur viktigt det är att ta hand om våra hjärtan. Högt blodtryck är den enskilt största faktorn som orsakar hjärt-kärlsjukdomar. Bara i Sverige har cirka 2 miljoner människor högt blodtryck och studier visar att endast 1 av […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget av frukt, grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk, bönor, frön, nötter och fullkorn och samtidigt minska intaget av salt, raffinerat socker, rött kött och mättat fett.  Läs mer här! Varför […]

Läs mer Pil åt höger