Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Kvinna med rött hår, stråhatt och blå klänning går över ett rapsfält.

Utomhusvistelse och sänkta stressnivåer

Att röra på sig och vistas ute i naturen är ett av de bästa sätten att koppla av och återhämta sig på. I naturen varvar du ned snabbare, pulsen går ned, stresshormoner i blodet minskar och på sikt har detta en positiv inverkan på ett högt blodtryck. 

Vi är konstruerade för att röra på oss och vistas utomhus, gärna i dagsljus. Bristen på dagsljus har visat sig orsaka sömnproblem och sömnbrist för många av oss. När du sover sjunker vanligtvis blodtrycket, men om du sover dåligt stressas kroppen och den får heller inte återhämtningen den behöver, vilket på sikt kan leda till ökat blodtryck. 

Röra på sig mer

Mer rörelse är något vi alla bör sträva efter och uppmuntra varandra till. Det råder ingen tvekan om att rörelse, såväl vardagsmotion som träning med högre intensitet, har positiva effekter på t.ex. blodtryck, blodsocker och blodfetter. Om du minskar stillasittandet och är mer fysiskt aktiv så minskar risken för en rad olika sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 samt olika former av cancer. Så, nu när vi är mitt uppe i ljusare tider och varmare temperaturer, varför inte passa på att motionera mera utomhus. Motion inkluderar allt från löprundan i skogen eller promenaden vid havet till arbetet i trädgården. Möjligheterna till motion är oändliga i dessa tider.

D-vitamin

En till fördel av att spendera mer tid utomhus i det vackra vädret är att du samtidigt fyller på dina nivåer av det så viktiga D-vitaminet. Tillräckliga nivåer av D-vitamin i kroppen är viktigt för immunförsvaret och forskning tyder på att D-vitamin kan minska risken för skador på lungorna vid inflammation. Forskning har även visat att D-vitamin utövar sin effekt i de flesta av kroppens vävnader och celler.

När det gäller högt blodtryck och D-vitamin har personer med D-vitaminbrist klart oftare högre blodtryck än de som har tillräckliga mängder D-vitamin i blodet. Vad detta beror på är dock inte helt klarlagt än.

Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma

Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.

4,8 av 5

Över 10 000 patienter i behandling

Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig

Hos Blodtrycksdoktorn får du;

  • Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
  • Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
  • Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Liknande artiklar

Återhämtning med hjälp av mindfulness

Många kan säkert känna igen sig i att vi ibland lever livet i ett för högt tempo. Att få ihop […]

Läs mer Pil åt höger

Bastubad och högt blodtryck

Kan bastubad verkligen sänka blodtrycket? Det finns studier som visat på att det finns ett möjligt samband mellan bastubad och […]

Läs mer Pil åt höger

Konsten att varva ned under sommaren

För de flesta så behöver perioder av stress följas av återhämtning för att vi ska hålla oss friska och må bra. Tiden innan semestern är ofta en stressig period. Och för många av oss brukar sommaren vara minst lika uppbokad som resten av året, även om aktiviteterna inte är desamma.

I denna artikel har vi samlat några tips om vad du kan göra inför och under semestern för att varva ner. 

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Så påverkar naturen ditt blodtryck

Ett av de bästa tipsen för bättre sömn, lägre stressnivåer, snabbare återhämtning och bättre blodtryck är att spendera tid ute i naturen, dagtid, så ofta du kan.

Läs mer Pil åt höger

Så gör du för att behålla sommarkänslan

Det är vanligt att tycka att det känns lite jobbigt eller rent av känna lite ångest över att vardagen kryper […]

Läs mer Pil åt höger