Så gör du för att behålla sommarkänslan

När vi nu återgår till vardag kan det kännas utmanande att behålla den lätthet och glädje som präglade våra semesterdagar.

Men oroa dig inte – det är faktiskt möjligt att bevara semesterkänslan även när du återgår till dina dagliga rutiner. Här delar vi med oss några enkla och inspirerande tips för att hjälpa dig att fortsätta känna semesterkänsla.

Ung man och kvinna har picknick med en gammal man på en brygga.

1. Håll fast vid naturen

Naturens skönhet är inte begränsad till semestern. Gå ut och promenera i parken, njut av en picknick, eller ta dig tid att beundra en vacker solnedgång. Genom att uppskatta naturen i din omgivning kan du återuppliva den avkopplande känslan av semester. Läs mer om hur naturen kan sänka ditt blodtryck här.

2. Lev i nuet

Semestern ger ofta en känsla av att vara närvarande i ögonblicket. Öva på mindfulness och meditation för att fortsätta leva i nuet även när du är tillbaka i vardagen. Genom att vara medveten om dina tankar och känslor kan du uppleva en känsla av lugn och tillfredsställelse. Läs mer om hur mindfulness kan sänka ditt blodtryck här.

Tre kvinnor i 60-årsålder bär färgglada tröjor, skrattar och håller om varandra utomhus.

3. Planera framtida äventyr

Ge dig själv något att se fram emot genom att planera framtida resor eller äventyr. Att ha något spännande att längta efter kan hjälpa dig att hålla en positiv inställning och känsla av förväntan.

4. Skapa en avslappnad atmosfär

Ta med dig atmosfären från din semester genom att skapa en avslappnad och lugn miljö hemma. Tänd ljus, spela lugnande musik och skapa ett utrymme där du kan koppla av och känna dig som om du fortfarande är på semester.

Vacker 60-årig kvinna i vit blus arrangerar en bukett i en vas.

5. Njut av de små sakerna

Ta dig tid att verkligen njuta av de små sakerna i vardagen – en god kopp kaffe på morgonen, en skratt med en vän eller en vacker blomma som blommar. Genom att uppskatta de små glädjeämnena kan du behålla den positiva känslan av semester.

6. Håll kontakten med nära och kära

Semestern är ofta tiden då vi spenderar kvalitetstid med våra nära och kära. Fortsätt att hålla kontakten med dem och planera regelbundna träffar eller samtal för att behålla den starka kopplingen och glädjen som du känner när du är tillsammans.

7. Sätt mål och utmana dig själv

Precis som du kanske har utmanat dig själv på semestern – kanske med att testa en ny aktivitet eller övervinna en rädsla – kan du fortsätta att sätta mål och utmana dig själv i vardagen.

Man som står på ett berg och fotograferar med sin kamera ståendes på ett stativ.

8. Utöva tacksamhet

Varje dag, reflektera över några saker du är tacksam för. Genom att fokusera på det positiva i ditt liv kan du skapa en varaktig känsla av lycka och tacksamhet.

9. Lär av semestern

Slutligen, ta med dig lärdomar från semestern och applicera dem i ditt dagliga liv. Kanske har du upptäckt en ny kreativitet, en djärvhet att prova nya saker eller en ökad förmåga att släppa taget om stress. Använd dessa insikter för att berika din vardag och fortsätta att växa som person.

Ung man och kvinna har picknick med en gammal man på en solig brygga vid vattnet.

Att behålla semesterkänslan i vardagen handlar inte om att försöka återskapa semestern exakt, utan snarare om att integrera de positiva känslorna och erfarenheterna i ditt dagliga liv. Genom att vara medveten om dina tankar, uppskatta de små glädjeämnena och fortsätta utmana dig själv, kan du skapa en varaktig känsla av semesterglädje som kommer att lysa upp din vardag. Så låt semesterkänslan fortsätta att lysa starkt, även när du går tillbaka till rutinen!

Liknande artiklar

Bastubad och högt blodtryck

Kan bastubad verkligen sänka blodtrycket? Det finns studier som visat på att det finns ett möjligt samband mellan bastubad och […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

7 sätt att vara snäll mot dig själv

Vi vet att det är viktigt att ta hand om både kropp och själ, men det kan vara lätt att glömma bort att vårda sitt inre. Här listar vi 7 tips på hur du kan vara snäll mot dig själv!

Läs mer Pil åt höger

Sömn och högt blodtryck

Visste du att sömnbrist kan leda till högt blodtryck? Studier visar att en dålig sömnkvalité och brist på sömn ökar risken för att drabbas av högt blodtryck. Vi förklarar varför och delar med oss av våra 10 bästa tips för en bättre sömn.

Läs mer Pil åt höger

10 tips för en skön & stressfri sommar

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många av oss stundar snart några veckor av härlig ledighet. Under semestern är det mycket som ska hinnas med och det kan ibland bli svårt att hitta en balans mellan det man borde göra och det man faktiskt vill göra. I denna artikel har vi samlat 10 konkreta tips för att hjälpa dig att varva ner både före och under semestern – allt för att din sommar ska bli så härlig som möjligt!

Läs mer Pil åt höger