Frisk luft, friskt hjärta: så kan naturen sänka ditt blodtryck

Ett av de bästa tipsen för bättre sömn, lägre stressnivåer, snabbare återhämtning och bättre blodtryck är att spendera tid ute i naturen så ofta du kan!

En kvinna på ca 60 år räcker upp händerna i luften och ler i en skogsglänta.

Att regelbundet vistas i naturen har positiv påverkan på vår hälsa och vårt välbefinnande. Genom att spendera tid utomhus i dagsljus kan du stärka ditt immunförsvar, sänka ditt blodtryck och minska dina nivåer av stress och oro. Ta chansen att ta tillvara på naturens goda effekter – hälsoboosta dig med frisk luft och dagsljus! Här är fem anledningar till varför naturen är så bra för blodtrycket:

1. Stressreducerande effekt

Naturen erbjuder en lugn och avkopplande miljö som hjälper till att minska stressnivåerna. Genom att vandra genom grönskande skogar, lyssna på ljudet av fågelsång eller bara njuta av den friska luften kan du slappna av ordentligt.

Pojke med brunt hår och grå tröja håller en bukett röda tulpaner ute i naturen.

2. Mer rörelse

Att vistas utomhus i naturen uppmuntrar till rörelse. Genom att promenera, cykla eller utforska naturen på andra sätt kan du förbättra din kondition och stärka ditt hjärta och kärlsystem. Regelbunden motion bidrar till att sänka blodtrycket på lång sikt. Läs mer om hur du kan påverka ditt blodtryck med hjälp av rörelse här.

En kvinna läser en bok på gräset tillsammans med en gul labrador.

3. Förbättrad sömn

Exponering för dagsljus och en sund dygnsrytm är viktigt för en god sömn. Genom att tillbringa tid utomhus i naturen kan du förbättra din sömnkvalitet och bädda för en riktigt god natts sömn! Läs mer om varför sömnen kan hjälpa till att hålla blodtrycket stabilt här.

4. Minskad exponering för blått ljus

Genom att vara i naturen minskar du din exponering för skadligt blått ljus från till exempel mobil- och datorskärmar. Blått ljus kan påverka sömnen negativt och på sikt bidra till en ökad risk för högt blodtryck. Genom att koppla av i naturen kan du minska tiden du exponeras för blått ljus för att istället kunna dra nytta av dagsljusets positiva effekter på hälsan!

Två kvinnor, en ca 70 år och en ca 40 år, vandrar med stavar öven en äng.

5. Lättare att koppla av

Naturen erbjuder en fristad från vardagens stress och krav. Att vistas utomhus i en vacker miljö kan hjälpa till att lindra spänningar, förbättra ditt humör och främja mentalt välbefinnande. En positiv sinnesstämning har visat sig vara fördelaktig för att upprätthålla ett hälsosamt blodtryck. Passa på att slappna av ordentligt när du är utomhus genom att testa en mindfulnessövning!

Testa skogsbad!

Skogsbad, även känt som shinrin-yoku på japanska, är en praktik som innebär att man medvetet och lugnt njuter av naturen för att förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande. Frisk luft, rogivande fågelsång och vackra visuella intryck i naturen kan hjälpa dig att varva ned och naturen blir på så vis lite av en fristad från vardagens stress och måsten.

En äldre kvinna i blå tröja sitter på en stubbe och klabbar sin beagle.

Att öva sig på medveten närvaro genom att ägna sig åt skogsbad har visat sig ha många positiva hälsoeffekter; genom att koppla av i skogen kan du minska dina stressnivåer, sänka ditt blodtryck och förbättra din mentala hälsa. Förutom dessa fantastiska effekter kan skogsbad även bidra till en känsla av lugn och harmoni.

Liknande artiklar

Bastubad och högt blodtryck

Kan bastubad verkligen sänka blodtrycket? Det finns studier som visat på att det finns ett möjligt samband mellan bastubad och […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Enkla och roliga tips för aktivitet och rörelse under sommaren

Sommaren erbjuder fantastiska möjligheter att till vardagsmotion. Nedan tipsar vi om roliga och enkla sätt att få in lite mer rörelse under härliga sommardagar.

Läs mer Pil åt höger

Nya goda vanor

Att bryta, förändra eller påbörja nya vanor kan man göra vilken dag som helst men det är oftast lättare att påbörja förändringen en viss dag, till exempel när det blir nytt år. Det krävs också tid, tålamod och vilja – vi på Blodtrycksdoktorn ger dig konkreta råd och tips kring hur du når dina mål.

Läs mer Pil åt höger

Tips på hur du får in rörelse i din vardag!

Att motion gör oss gott är de flesta medvetna om, men visste du att rörelse även kan förebygga sjukdom och sänka ditt blodtryck? Ta del av våra tips på enkla, konkreta sätt att få in mer rörelse i vardagen.

Läs mer Pil åt höger