Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under sommarmånaderna märka att blodtrycksnivån blivit lite lägre. Blodtrycket kan särskilt påverkas om det är rejält varmt ute. En del personer som medicineras för högt blodtryck kan faktiskt, i samråd med sin läkare, i vissa fall behöva sänka sin dos läkemedel tillfälligt för att inte få alltför lågt blodtryck.
Vad är då anledningen till att många har lite lägre blodtryck på sommaren jämfört med på vintern? Jo, blodtrycket är vanligtvis högre i kyla och lägre i värme, vilket sannolikt beror på att värmen gör så att blodkärlen vidgas, vilket i sin tur gör att blodtrycket sjunker. Vinterns kallare temperaturer gör istället så att blodkärlen drar ihop sig vilket gör att högre blodtryck krävs för att blodet ska kunna flyta genom blodkärlen. Andra väderförändringar som luftfuktighet eller atmosfärstryck kan också påverka blodtrycket.
En miljon svenskar har högt blodtryck utan att veta om det.
Gör testet för att se om du ligger i riskzonen att utveckla högt blodtryck.
Stress och buller
På sommaren när vi är lediga är det dessutom vanligt och önskvärt att vi stressar mindre och rör på oss mer. Detta påverkar också blodtrycket i positiv riktning. Även en bullrig miljö har visats kunna höja blodtrycket. Under sommaren är det många som lämnar en bullrig miljö i stan eller en arbetsplats med hög ljudvolym, vilket gör att man kan uppleva att blodtrycket sjunker.
Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här.
Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.