Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Prästkragar formade till ett hjärta på en stubbe.

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under sommarmånaderna märka att blodtrycksnivån blivit lite lägre. Blodtrycket kan särskilt påverkas om det är rejält varmt ute. En del personer som medicineras för högt blodtryck kan faktiskt, i samråd med sin läkare, i vissa fall behöva sänka sin dos läkemedel tillfälligt för att inte få alltför lågt blodtryck. 

Vad är då anledningen till att många har lite lägre blodtryck på sommaren jämfört med på vintern? Jo,  blodtrycket är vanligtvis högre i kyla och lägre i värme, vilket sannolikt beror på att värmen gör så att blodkärlen vidgas, vilket i sin tur gör att blodtrycket sjunker. Vinterns kallare temperaturer gör istället så att blodkärlen drar ihop sig vilket gör att högre blodtryck krävs för att blodet ska kunna flyta genom blodkärlen. Andra väderförändringar som luftfuktighet eller atmosfärstryck kan också påverka blodtrycket.

Gratis test: Är du i riskzonen för högt blodtryck? Ta reda på det idag!

Testet tar ca 2 minuter och du får svar direkt.

Stress och buller

På sommaren när vi är lediga är det dessutom vanligt och önskvärt att vi stressar mindre och rör på oss mer. Detta påverkar också blodtrycket i positiv riktning. Även en bullrig miljö har visats kunna höja blodtrycket. Under sommaren är det många som lämnar en bullrig miljö i stan eller en arbetsplats med hög ljudvolym, vilket gör att man kan uppleva att blodtrycket sjunker.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Liknande artiklar

 Är bastubad bra vid högt högt blodtryck?

Kan regelbundna bastubad bidra till att sänka blodtrycket? Flera studier tyder på ett möjligt samband mellan bastubad och en långsiktig […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Tips på återhämtning och avkoppling

Stressigt att läsa om stress? Ja, bara av att läsa ordet stress kan många av oss bli stressade. Men stress är en del av vår vardag – alla blir stressade någon gång. Låt oss titta på vad stress innebär och framför allt vad vi kan göra för att motverka det och finna återhämtning.

Läs mer Pil åt höger

7 sätt att vara snäll mot dig själv

Vi vet att det är viktigt att ta hand om både kropp och själ, men det kan vara lätt att glömma bort att vårda sitt inre. Här listar vi 7 tips på hur du kan vara snäll mot dig själv!

Läs mer Pil åt höger

Sömn och högt blodtryck

Visste du att sömnbrist kan leda till högt blodtryck? Studier visar att en dålig sömnkvalité och brist på sömn ökar risken för att drabbas av högt blodtryck. Vi förklarar varför och delar med oss av våra 10 bästa tips för en bättre sömn.

Läs mer Pil åt höger

10 tips för en skön & stressfri sommar

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många av oss stundar snart några veckor av härlig ledighet. Under semestern är det mycket som ska hinnas med och det kan ibland bli svårt att hitta en balans mellan det man borde göra och det man faktiskt vill göra. I denna artikel har vi samlat 10 konkreta tips för att hjälpa dig att varva ner både före och under semestern – allt för att din sommar ska bli så härlig som möjligt!

Läs mer Pil åt höger