Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under sommarmånaderna märka att blodtrycksnivån blivit lite lägre. Blodtrycket kan särskilt påverkas om det är rejält varmt ute. En del personer som medicineras för högt blodtryck kan faktiskt, i samråd med sin läkare, i vissa fall behöva sänka sin dos läkemedel tillfälligt för att inte få alltför lågt blodtryck. 

Vad är då anledningen till att många har lite lägre blodtryck på sommaren jämfört med på vintern? Jo,  blodtrycket är vanligtvis högre i kyla och lägre i värme, vilket sannolikt beror på att värmen gör så att blodkärlen vidgas, vilket i sin tur gör att blodtrycket sjunker. Vinterns kallare temperaturer gör istället så att blodkärlen drar ihop sig vilket gör att högre blodtryck krävs för att blodet ska kunna flyta genom blodkärlen. Andra väderförändringar som luftfuktighet eller atmosfärstryck kan också påverka blodtrycket.

Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma

Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.

4,8 av 5

Över 10 000 patienter i behandling

Stress och buller

På sommaren när vi är lediga är det dessutom vanligt och önskvärt att vi stressar mindre och rör på oss mer. Detta påverkar också blodtrycket i positiv riktning. Även en bullrig miljö har visats kunna höja blodtrycket. Under sommaren är det många som lämnar en bullrig miljö i stan eller en arbetsplats med hög ljudvolym, vilket gör att man kan uppleva att blodtrycket sjunker.

Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig

Hos Blodtrycksdoktorn får du:

  • Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
  • Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
  • Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Liknande artiklar

Återhämtning med hjälp av mindfulness

Många kan säkert känna igen sig i att vi ibland lever livet i ett för högt tempo. Att få ihop […]

Läs mer Pil åt höger

Bastubad och högt blodtryck

Kan bastubad verkligen sänka blodtrycket? Det finns studier som visat på att det finns ett möjligt samband mellan bastubad och […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Stress och högt blodtryck

Många av oss upplever stress i vardagen. Det är naturligt att utveckla stressbeteenden under intensiva perioder med för lite återhämtning. […]

Läs mer Pil åt höger

Konsten att varva ned under sommaren

För de flesta så behöver perioder av stress följas av återhämtning för att vi ska hålla oss friska och må bra. Tiden innan semestern är ofta en stressig period. Och för många av oss brukar sommaren vara minst lika uppbokad som resten av året, även om aktiviteterna inte är desamma.

I denna artikel har vi samlat några tips om vad du kan göra inför och under semestern för att varva ner. 

Läs mer Pil åt höger

Så påverkar naturen ditt blodtryck

Ett av de bästa tipsen för bättre sömn, lägre stressnivåer, snabbare återhämtning och bättre blodtryck är att spendera tid ute i naturen, dagtid, så ofta du kan.

Läs mer Pil åt höger