10 tips för en skön & stressfri sommar

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många av oss stundar snart några veckor av härlig ledighet. Under semestern är det mycket som ska hinnas med och det kan ibland bli svårt att hitta en balans mellan det man borde göra och det man faktiskt vill göra. I denna artikel har vi samlat 10 konkreta tips för att hjälpa dig att varva ner både före och under semestern – allt för att din sommar ska bli så härlig som möjligt!

Ett äldre par som skrattar och cyklar med benen ut från sidorna.

Inför semestern

Inför semestern är det klokt att, om möjligt, sänka tempot något under din sista arbetsvecka. Att köra på i full fart ända tills du går på semester kan leda till att du får svårt att släppa jobbet och komma ner i varv när du väl får ledigt.

Två kvinnor kikar upp ur en campingvan och skrattar.

5 tips för att varva ned innan semestern:

  1. Skapa en realistisk plan inför sista jobbveckan. Prioritera de viktigaste  arbetsuppgifterna och gör en lista över vad som behöver bli klart. Undvik att påbörja nya, stora uppgifter. Lägg fokus på att slutföra redan påbörjade projekt.
  1. Om möjligt, dela upp arbetsuppgifterna mellan dig och dina kollegor. Kommunicera tydligt till både kollegor och chefer vad du kommer prioritera sista veckan. Undvik att ta på dig för mycket, utan sätt gränser för att på så vis värna om ditt eget välmående.
  1. Glöm inte bort att ta pauser! Boka in korta avbrott i arbetet; ta en promenad, stanna upp och ta några djupa andetag eller kör lite pausgympa tillsammans med dina kollegor. 
Två killar och en tjej gör pausgympa på ett kontor.
  1. Avsätt tid till att rensa din mailinkorg samt för att skapa en att göra-lista inför din återkomst efter semestern. Detta kommer att ge dig en känsla av kontroll och underlätta för dig när du väl återgår till arbetet.
  2. Sätt på autosvar på telefonen och mailen några timmar innan du går på semester så det inte kommer in nya saker i sista sekund som du känner att du måste ta itu med. 

Under semestern

Det är väldigt vanligt att boka in alldeles för mycket som ska hinnas med under sommarens lediga veckor. Släktingar ska besökas, det ska fixas i trädgården och renoveras… ja, man vill helt enkelt hinna med allt som man inte hunnit med under året. Men kom ihåg att semestern också handlar om återhämtning. Försök släppa pressen och prioritera istället vila och avkoppling – det är du värd!

En kvinna ligger på ett blommande fält och läser i solen.

5 tips för en härlig semester utan stress:

1. Planera in oplanerade dagar. Avsätt tid där du inte har något inbokat – då har du möjlighet att till exempel göra spontana utflykter eller hitta på någon rolig aktivitet med kort varsel. Eller varför inte ägna hela dagen åt att göra precis ingenting i din egen takt? Det finns inget fel i att bara vara och låta lusten och orken styra, du vet bäst själv vad du behöver för att ladda batterierna och må bra.

2. Att åka på utflykter och resor är ett härligt sätt att maximera semesterkänslan, men det går självklart att få omväxling under ledigheten även om du inte planerat in någon resa. Skapa härliga sommarminnen genom att byta miljö! Du kan till exempel tälta en natt i naturen, packa ned frukosten i en korg för att äta vid vattnet, leka turist i din egen stad och besöka olika smultronställen i din omgivning eller lyssna på ett sommarprat under en skogspromenad.

Unna dig små utflykter och gör saker du inte hinner till vardags, det bidrar till en frihetskänsla och du kommer känna att du hunnit med mycket under din ledighet utan att ha behövt stressa.

En man och en kvinna dansar i solen på en takterass.

3. Omge dig med människor som får dig att må bra! Njut av varma och soliga dagar tillsammans med dina nära och kära. Dessa stunder av glädje i goda vänners lag blir härliga minnen att tänka tillbaka på under resten av året.

4. Att njuta av naturen är ett perfekt sätt att både koppla av och samla energi. När sommaren står i full blom är det ljuvligt att utforska skog och mark, strosa längs vattenbrynet och njuta av havsluften eller bara cykla en sväng för att insupa doften av blommor och nyklippta gräsmattor.

I naturen varvar du ned snabbare och pulsen går ner. Men det är inte bara dina stressnivåer som påverkas av att vistas i naturen! Visste du att det varma vädret och naturen även kan hjälpa till att sänka ditt blodtryck? Blodtrycket är vanligtvis högre i kyla och lägre i värme, så under sommarmånaderna kan man märka att blodtrycksnivåerna blir lite lägre, läs mer här.

Händer som sträcker sig efter stor skål med bär på en gräsmatta.

5. Försök upprätthålla dina vanliga, hälsosamma rutiner. Prioritera dig själv och ditt välmående genom att sova ordentligt, njuta av säsongens frukter, bär och grönsaker och att komma ut för att röra på dig och få dagsljus varje dag.

Ha en riktigt skön sommar!

Liknande artiklar

 Är bastubad bra vid högt högt blodtryck?

Kan regelbundna bastubad bidra till att sänka blodtrycket? Flera studier tyder på ett möjligt samband mellan bastubad och en långsiktig […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på återhämtning och avkoppling

Stressigt att läsa om stress? Ja, bara av att läsa ordet stress kan många av oss bli stressade. Men stress är en del av vår vardag – alla blir stressade någon gång. Låt oss titta på vad stress innebär och framför allt vad vi kan göra för att motverka det och finna återhämtning.

Läs mer Pil åt höger

7 sätt att vara snäll mot dig själv

Vi vet att det är viktigt att ta hand om både kropp och själ, men det kan vara lätt att glömma bort att vårda sitt inre. Här listar vi 7 tips på hur du kan vara snäll mot dig själv!

Läs mer Pil åt höger

Sömn och högt blodtryck

Visste du att sömnbrist kan leda till högt blodtryck? Studier visar att en dålig sömnkvalité och brist på sömn ökar risken för att drabbas av högt blodtryck. Vi förklarar varför och delar med oss av våra 10 bästa tips för en bättre sömn.

Läs mer Pil åt höger