Tips på återhämtning och avkoppling

Stressigt att läsa om stress? Ja, bara av att läsa ordet stress kan många av oss bli stressade. Men stress är en del av vår vardag – alla blir stressade någon gång. Låt oss titta på vad stress innebär och framför allt vad vi kan göra för att motverka det och finna återhämtning.

Återhämtning

Vad händer i kroppen när vi stressar?

När hjärnan tolkar en situation som hotfull larmas det sympatiska nervsystemet blixtsnabbt. Det sympatiska nervsystemet är en del av det autonoma nervsystemet som bland annat styr andningen, blodtryck och puls samt sådant som vi inte kan påverka med vår vilja. Olika stresshormoner som kortisol, noradrenalin och adrenalin utsöndras från binjuren och skickas ut i blodet. De har till uppgift att se till att puls och blodtryck höjs och att det finns tillräckligt med socker och energi till musklerna och hjärnan för kamp-flyktreaktionen. Vi blir mindre känsliga för smärta och blodet koagulerar fortare.  Blodflödet dirigeras om så att musklerna och hjärnan får mer blod medan matsmältningen, huden och andra organ som inte behövs för kampen på liv och död får mindre.

Naturligt med stress men du behöver vila och återhämtning

Stressreaktionen är en naturlig och livsviktig kroppslig reaktion. Den är gjord för att aktiveras under en kort stund. Därefter behöver kroppen vila och återhämta sig för att andra viktiga kroppsliga funktioner ska få utrymme. 

Men att du får möjlighet till återhämtning och vila är avgörande för din hälsa. Det är när stressen blir långvarig och du inte får den återhämtning du behöver som stressen kan göra dig sjuk. Stresshormonerna kommer då att ligga kvar på höga nivåer i kroppen vilket kan höja ditt blodtryck, ditt blodsocker och dina blodfetter. 

8 tips på hur du kan hitta återhämtning 

Mindfulness

Försök att hitta ditt eget sätt att koppla av på och känna lugn och ro. Det som fungerar för en person kanske inte alls passar en annan. Försök att avsätta tid för det du njuter av att göra, som gör dig glad. Här är några förslag:

 • Avslappningsövning. Att lära sig att slappna av är ofta ett bra sätt att hejda tankar som snurrar och stilla stressreaktion i kroppen.
 • Fritidsaktivitet, som till exempel att läsa, lyssna på musik, trädgårdsarbete, sjunga eller spela spel.
 • Att vara i naturen, eller promenera, är lugnande för många.
 • Att få massage brukar lugna.
 • Att umgås med personer du gillar.
 • Prioritera sömnen, den är viktig för vår återhämtning.
 • Stäng ned och gå “offline”. Att ständigt vara nåbar och uppkopplad bidrar till stress. 
 • Läs och skriv inte jobbmail utanför arbetstid.

Här kan du läsa om mindfulness som du kan använda som metod för att återhämta dig. 

Säg Nej– Ja, du läste rätt!

Många av oss vill vara till lags, vara duktiga och tillmötesgående. Givetvis är det bra egenskaper, men när det går ut över ditt mående kan det leda till enorm stress att försöka tillfredsställa andras önskemål och behov. Du  kan öva upp din förmåga att säga nej, värna om din tid och respektera dina egna gränser. 

Tips på hur du kan säga nej

När du får en förfrågan, det kan vara från en kollega, chef, partner, vän, så prova att be om att få återkomma istället för att svara ”ja” per automatik.  Ta dig tiden att fundera på om förfrågan är: 

 • Något som är rimligt?
 • Något jag vill, kan och har möjlighet att göra?
 • Något jag har tid med och vill/bör prioritera?

Kommer du fram till att det är något som är rimligt, som du vill och kan göra har du på ett förnuftigt sätt reflekterat över ditt beslut. Är det något du inte vill, kan eller som är rimligt, kan du återkomma med ett “Dessvärre har jag inte möjlighet”. Mer än så behöver du oftast inte förklara. Genom att sätta gränser värderar du din integritet och framför allt skyddar du dig från att bli överbelastad. 

Liknande artiklar

 Är bastubad bra vid högt högt blodtryck?

Kan regelbundna bastubad bidra till att sänka blodtrycket? Flera studier tyder på ett möjligt samband mellan bastubad och en långsiktig […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

7 sätt att vara snäll mot dig själv

Vi vet att det är viktigt att ta hand om både kropp och själ, men det kan vara lätt att glömma bort att vårda sitt inre. Här listar vi 7 tips på hur du kan vara snäll mot dig själv!

Läs mer Pil åt höger

Sömn och högt blodtryck

Visste du att sömnbrist kan leda till högt blodtryck? Studier visar att en dålig sömnkvalité och brist på sömn ökar risken för att drabbas av högt blodtryck. Vi förklarar varför och delar med oss av våra 10 bästa tips för en bättre sömn.

Läs mer Pil åt höger

10 tips för en skön & stressfri sommar

I denna artikel har vi samlat 10 konkreta tips för att hjälpa dig att varva ner både före och under semestern – allt för att din sommar ska bli så härlig som möjligt!

Läs mer Pil åt höger