7 sätt att vara snäll mot dig själv

Vi vet att det är viktigt att ta hand om både kropp och själ, men det kan vara lätt att glömma bort att vårda sitt inre. Här listar vi 7 tips på hur du kan vara snäll mot dig själv!

Medelålders man bär en kvinna på ryggen ute i naturen, båda är klädda i vinterkläder och skrattar

Att leva hälsosamt innebär inte bara att röra på sig, äta näringsrik mat och få tillräckligt med sömn. Den mentala hälsan är minst lika viktig, men kan ibland vara svår att prioritera när vardagen är hektisk och måstena många. Begreppet “self care” har ökat i popularitet och innebär dels att ta hand om sin kropp på bästa sätt, men även att visa sig själv samma omtanke och kärlek som man ger till nära och kära. Här kommer några tips på hur du kan rå om dig själv!

Spendera tid i naturen

Att vistas ute i naturen är ett av de bästa sätten att få avkoppling och återhämtning. I naturen varvar du ned snabbare, pulsen går ner, stresshormoner i blodet minskar och på sikt har detta en positiv inverkan på blodtrycket.

Kvinna i 60-årsåldern som bär stickad tröja, jeans och gul mössa sitter i en glänta.

Öva på mindfulness

Mindfulness, eller medveten närvaro som det också kallas, är en metod som går ut på att du försöker fokusera på stunden här och nu. Att genom mindfulness träna på att fokusera på en sak i taget och att medvetet kunna rikta sin uppmärksamhet dit du vill ha den, kan bidra till lugn och ro samt minskad stress, oro och ångest.

Planera in skärmfri tid

Ta dig tiden att njuta av nuet. Lägg ifrån dig telefonen och fokusera på din omgivning; smaken av maten du äter, naturen runt omkring dig, solens strålar mot huden och fåglarnas kvitter. Att öva sig på att registrera sin omgivning, sina sinnesintryck och sina känslor skapar ett lugn och hjälper oss varva ned. Visste du att minskad stress på sikt även kan leda till ett hälsosammare blodtryck?

En svart man och en asiatisk man i 60-årsåldern spelar gitarr och munspel.

Gör hemmet till en vilsam plats

Städa och rensa bort visuellt stök. Att ha det rörigt i din omgivning kan leda till ökad stress och göra det svårt att slappna av. Omge dig med saker skänker glädje, påminner om härliga minnen eller som du tycker är vackra.

Kanske har du ett intresse eller en hobby som gör dig glad? Gör plats i hemmet för dina favoritböcker, fyll fönsterbrädorna med härliga krukväxter eller damma av din skivsamling och placera i vardagsrummet så du kan njuta av härlig musik i vardagen.

Rör på kroppen

All rörelse gör oss gott och är ett utmärkt sätt att ladda kroppen med endorfiner och ny energi. Forskning visar att även fysisk aktivitet på låg intensitet, till exempel en rask promenad, kan bidra till betydande hälsovinster.

Om du inte redan har ett favoritsätt att röra på dig kan du testa något nytt tills dess att du hittar en motionsform som du tycker är rolig och som ger dig energi. Försök sänka kraven på dig själv – istället för att tänka “jag måste träna” kan du tänka “jag vill träna för mitt välmående/för att bli starkare/för att bli piggare”.

Kvinnor med brun blus och brunt hår drejar och ler mot kameran.

Få utlopp för din kreativitet

Att ägna sig åt något kreativt kan hjälpa dig varva ned och göra det lättare att hitta fokus. När du koncentrerar dig på en berikande och stimulerande hobby kan du lägga andra tankar och bekymmer åt sidan för en stund, för att istället fokusera på uppgiften du har framför dig. Kanske har du någon gång upplevt att tiden flyger förbi när du ägnar dig åt något inspirerande? Ge dig själv möjligheten att hitta en ny passion, till exempel skrivande, handarbete, musik, keramik eller måleri.

Schemalägg tid för dig själv

Många av oss lever ett jäktigt liv med ett späckat schema och det kan många gånger vara svårt att avsätta tid för rekreation och vila. Gör det till en vana att planera in tid för dig själv i din kalender! Avsätt hur lite eller mycket tid du vill, men se till att faktiskt skriva in det i kalendern. På så vis är det lättare att faktiskt ge sig själv den tiden, istället för att prioritera annat som du tycker är viktigare för stunden.

Att stanna upp och vårda sig själv och sina intressen är väldigt viktigt för vårt välmående. Ge dig själv tiden att ägna dig åt något du verkligen mår bra av! Du kan till exempel läsa en bra bok, ta en långpromenad, baka något gott (Tips! Testa vårt recept på goda bananpannkakor!) eller laga något extra lyxigt hemma (kanske något av dessa 3 goda recept?)

Pastasallad med räkor och grönsaker på en vit tallrik, ståendes på ett grått träbord. Bredvid finns en skärbräda med grönsaker.

Liknande artiklar

 Är bastubad bra vid högt högt blodtryck?

Kan regelbundna bastubad bidra till att sänka blodtrycket? Flera studier tyder på ett möjligt samband mellan bastubad och en långsiktig […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på återhämtning och avkoppling

Stressigt att läsa om stress? Ja, bara av att läsa ordet stress kan många av oss bli stressade. Men stress är en del av vår vardag – alla blir stressade någon gång. Låt oss titta på vad stress innebär och framför allt vad vi kan göra för att motverka det och finna återhämtning.

Läs mer Pil åt höger

Sömn och högt blodtryck

Visste du att sömnbrist kan leda till högt blodtryck? Studier visar att en dålig sömnkvalité och brist på sömn ökar risken för att drabbas av högt blodtryck. Vi förklarar varför och delar med oss av våra 10 bästa tips för en bättre sömn.

Läs mer Pil åt höger

10 tips för en skön & stressfri sommar

I denna artikel har vi samlat 10 konkreta tips för att hjälpa dig att varva ner både före och under semestern – allt för att din sommar ska bli så härlig som möjligt!

Läs mer Pil åt höger