Så påverkar naturen ditt blodtryck

Ett av de bästa tipsen för bättre sömn, lägre stressnivåer, snabbare återhämtning och bättre blodtryck är att spendera tid ute i naturen, dagtid, så ofta du kan.

Bättre sömn med hjälp av naturen

Idag spenderar de flesta av oss större delen av dagen stillasittande, inomhus. Vi är emellertid konstruerade för att röra på oss och vistas utomhus, gärna i dagsljus. Bristen på dagsljus har visat sig orsaka sömnproblem och sömnbrist för många av oss. När du sover sjunker vanligtvis blodtrycket, men om du sover dåligt stressas kroppen och den får heller inte återhämtningen den behöver, vilket på sikt kan leda till ökat blodtryck. 

Vi behöver dagsljus för att regleringen av vakenhet och sömn ska fungera som den ska. Det är dock skillnad på ljus och ljus. För bättre sömnkvalitet och för att hålla ordning på vår dygnsrytm behöver vi mer solljus och mindre s.k. blått ljus, vilket är sådant ljus som kommer från tv, dator och mobiltelefoner. Blått ljus bör vi undvika timmarna innan läggdags då detta ljus påverkar sömnen negativt.

Stresshantering och återhämtning med hjälp av naturen

Att vistas ute i naturen är ett av de bästa sätten att få avkoppling och återhämtning. I naturen varvar du ned snabbare, pulsen går ner, stresshormoner i blodet minskar och på sikt har detta en positiv inverkan på blodtrycket.

Det pågår mycket forskning för att ta reda på vad som händer med vår hälsa och vårt välbefinnande när vi regelbundet och kravlöst spenderar tid ute i naturen. Man har hittills bland annat sett att immunförsvaret stärks, blodtrycket blir lägre, stresspåslaget minskar, ångest dämpas, den kognitiva förmågan stärks och kreativiteten ökar. Vår hjärna går ofta på högvarv men i naturen får den lagom med intryck.

Skogsbad

Shinrin-yoku, som på svenska kan översättas till “skogsbad”,  är en väletablerad företeelse i Japan.  Det är innebär att man spenderar tid ute i skogen, i ett lugnt tempo, utan krav och måsten. När du “skogsbadar” ska allt vad prestation heter läggas åt sidan. Dofta, känn, andas och försök att bara vara.

Passa på att utnyttja denna vackra årstid med ljusa kvällar och behagliga temperaturer till att spendera så mycket tid i naturen du kan och samtidigt förhoppningsvis få bättre sömn, mer återhämtning, minskade stressnivåer och bättre blodtryck!

Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma

Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.

4,8 av 5

Över 10 000 patienter i behandling

Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig

Hos Blodtrycksdoktorn får du;

  • Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
  • Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
  • Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Liknande artiklar

Återhämtning med hjälp av mindfulness

Många kan säkert känna igen sig i att vi ibland lever livet i ett för högt tempo. Att få ihop […]

Läs mer Pil åt höger

Bastubad och högt blodtryck

Kan bastubad verkligen sänka blodtrycket? Det finns studier som visat på att det finns ett möjligt samband mellan bastubad och […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Stress och högt blodtryck

Många av oss upplever stress i vardagen. Det är naturligt att utveckla stressbeteenden under intensiva perioder med för lite återhämtning. […]

Läs mer Pil åt höger

Konsten att varva ned under sommaren

För de flesta så behöver perioder av stress följas av återhämtning för att vi ska hålla oss friska och må bra. Tiden innan semestern är ofta en stressig period. Och för många av oss brukar sommaren vara minst lika uppbokad som resten av året, även om aktiviteterna inte är desamma.

I denna artikel har vi samlat några tips om vad du kan göra inför och under semestern för att varva ner. 

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger