Är bastubad bra vid högt högt blodtryck?

senior-woman-in-towel-with-her-husband-coming-out

Kan regelbundna bastubad bidra till att sänka blodtrycket?

Flera studier tyder på ett möjligt samband mellan bastubad och en långsiktig sänkning av blodtrycket, oavsett om man har högt blodtryck eller inte. Intressant nog visar forskning även på kopplingen mellan bastubad och en minskad benägenhet att utveckla högt blodtryck. Resultaten indikerar att ju oftare och längre man bastar, desto mer sällan utvecklas högt blodtryck.

Varför har bastubad en positiv inverkan på blodtrycket?

Den höga temperaturen i bastun vidgar kärlen och gör dem mer elastiska, vilket leder till en minskning av blodtrycket. Att kärlen vidgas främjar också cirkulationen och ökar syre- och näringsflödet till kroppens vävnader, vilket kan ha positiva långsiktiga effekter på hjärt-kärlsystemet.

Vilka andra hälsofördelar kan man förvänta sig av regelbundna bastubad?

Forskning indikerar att bastubad stimulerar immunförsvaret och hormonsystemet samt har positiva effekter på nervsystemet. Dessutom sägs bastubad kunna ha en antidepressiv effekt, förbättra sömnkvaliteten, lindra ångest, minska spänningshuvudvärk och lindra generell smärta. Detta breda spektrum av hälsofördelar gör bastubad till en potentiellt gynnsam komponent i en holistisk hälsostrategi.

Bastu

Hur ofta behöver man basta för att uppnå de positiva effekterna?

Enligt befintliga studier tyder det på att ju oftare desto bättre. 2-3 bastubad per vecka ger viss effekt, men för optimala hälsofördelar rekommenderas bastubad 4-7 gånger i veckan. Det är viktigt att notera att det behövs ytterligare forskning för att bekräfta detta samband, och det finns för närvarande inget generellt råd för personer med högt blodtryck att basta flera gånger i veckan.

Bastu

5 tips för säkrare bastubad:

  • Undvik bastubad om du nyligen har haft hjärtinfarkt eller kärlkramp.
  • Basta inte om du har feber eller pågående infektion.
  • Kom ihåg att dricka rikligt med vatten före, under och efter bastubadet för att kompensera vätskeförlusten vid svettning.
  • Vissa blodtryckssänkande läkemedel kan förstärkas vid bastubad, så om du upplever yrsel eller liknande symtom, avbryt bastubadet.
  • Det är alltid säkrast att bada bastu tillsammans med någon annan! Att dela bastuupplevelsen med en vän kan inte bara göra det trevligare utan också vara säkrare, särskilt om något oväntat skulle inträffa.

Referenser:

Många hälsofördelar med bastubadHämtad från: https://www.uu.se/nyheter/artikel/?id=15444&typ=artikel

”Laukkanen JA, Laukkanen T, Kunutsor SK. Cardiovascular and Other Health Benefits of Sauna Bathing: A Review of the Evidence. Mayo Clin Proc. 2018 Aug;93(8):1111-1121.”

Olsson B. Bastubad kan vara bra vid ett antal sjukdomar – men fler studier krävs. Läkartidningen. [Internet] 2018 [2021-02-25]; 115:FDL7. Hämtad från: https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2018/12/bastubad-kan-vara-bra-vid-ett-antal-sjukdomar-men-fler-studier-kravs/

Hägglund H. Bastubad minskade hypertonirisk. Läkartidningen. [Internet] 2017 [2021-02-25];114:ESZW. Hämtad från: https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/nya-ron/2017/09/bastubad-minskade-risken-for-hypertoni/

Liknande artiklar

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på återhämtning och avkoppling

Stressigt att läsa om stress? Ja, bara av att läsa ordet stress kan många av oss bli stressade. Men stress är en del av vår vardag – alla blir stressade någon gång. Låt oss titta på vad stress innebär och framför allt vad vi kan göra för att motverka det och finna återhämtning.

Läs mer Pil åt höger

7 sätt att vara snäll mot dig själv

Vi vet att det är viktigt att ta hand om både kropp och själ, men det kan vara lätt att glömma bort att vårda sitt inre. Här listar vi 7 tips på hur du kan vara snäll mot dig själv!

Läs mer Pil åt höger

Sömn och högt blodtryck

Visste du att sömnbrist kan leda till högt blodtryck? Studier visar att en dålig sömnkvalité och brist på sömn ökar risken för att drabbas av högt blodtryck. Vi förklarar varför och delar med oss av våra 10 bästa tips för en bättre sömn.

Läs mer Pil åt höger

10 tips för en skön & stressfri sommar

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många av oss stundar snart några veckor av härlig ledighet. Under semestern är det mycket som ska hinnas med och det kan ibland bli svårt att hitta en balans mellan det man borde göra och det man faktiskt vill göra. I denna artikel har vi samlat 10 konkreta tips för att hjälpa dig att varva ner både före och under semestern – allt för att din sommar ska bli så härlig som möjligt!

Läs mer Pil åt höger