Salta mindre och sänk blodtrycket!

Genomsnittspersonen konsumerar i dag dubbelt så mycket salt som rekommenderas, vilket kan ha negativ inverkan på blodtrycket. Läs mer om saltets påverkan på hälsan och ta del av våra bästa tips på hur du kan laga goda och smakrika måltider samtidigt som du minskar ditt saltintag!

hand som saltar på en laxfilé

Den senaste forskningen om salt & högt blodtryck

Enligt en amerikansk studie i tidskriften Jama kan det systoliska blodtrycket öka eller minska med i genomsnitt 7 mm Hg när personer går från lågt saltintag till högt saltintag, eller tvärtom. Forskarna konstaterar att effekten av att minska saltintaget på blodtrycket är jämförbar med effekten av standardläkemedel mot högt blodtryck.

Sedan tidigare har forskning på området fokuserat på att förstå de exakta mekanismerna genom vilka salt påverkar blodtrycket. Forskare har identifierat att högt saltintag kan öka mängden cirkulerande natrium i kroppen.

Natrium, i rätt mängd, är avgörande för flera kroppsfunktioner, men överskottet kan vara skadligt och associeras starkt med hypertoni. Dessutom har studier visat att en obalans mellan natrium och kalium i kosten kan bidra till högt blodtryck. Kalium spelar en nyckelroll i att reglera blodtrycket, och brist på detta livsviktiga ämne kan förstärka de negativa effekterna av högt saltintag.

En man i jeansskjorta som saltar på en sallad.

Salt & högt blodtryck enligt Livsmedelsverket

Enligt rekommendationer från Livsmedelsverket bör en vuxen individ inte konsumera mer än 6 gram salt per dag, vilket motsvarar ungefär en tesked. Denna riktlinje är avsedd att minimera risken för hypertoni och dess potentiella hälsokomplikationer. Trots detta konsumerar genomsnittspersonen i dag dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Det är viktigt att vara medveten om saltets höga natriumhalt och hur det kan påverka kroppens blodtrycksreglering. Livsmedelsverkets riktlinjer understryker även vikten av att upprätthålla en balans mellan natrium och kalium för att främja optimal blodtrycksnivå.

Dolda saltkällor & dess påverkan på vår hälsa

Majoriteten av saltintaget kommer inte från det vi tillsätter vid bordet utan snarare från dolda källor i vardagliga livsmedel. Charkuteriprodukter, bröd, pålägg, prefabricerad mat, såser och restaurangrätter kan innehålla betydande mängder salt, och konsumtionen av dessa livsmedel kan därmed bidra till ett omedvetet högt saltintag. Att vara medveten om dessa dolda källor och aktivt söka alternativ med lägre saltinnehåll är avgörande för att reglera blodtrycket.

Blond kvinna, 55 år, iklädd blått förkläde håller en kruka timjan i ett växthus med örter

7 sätt att undvika dolda saltkällor & minska saltintaget

Att minska saltintaget behöver inte innebära att offra smak. Genom att gradvis sänka saltinnehållet i matlagningen och vara medveten om dolda saltkällor kan man upprätthålla en hälsosam nivå. Här är några tips för att minska ditt saltintag, utan att offra den goda smaken!

1. Läs innehållsförteckningen när du handlar

Detta ger dig information om de exakta mängderna salt i livsmedel.

2. Välj livsmedel som är nyckelhålsmärkta

Dessa produkter uppfyller specifika näringskriterier och innehåller lägre mängder salt.

3. Laga mat från grunden

Genom att tillaga egna måltider har du kontroll över saltinnehållet.

4. Undvik att salta extra på maten

Använd istället örter och kryddor för att förhöja smaken.

En matlåda i glas fylld med couscous, grillad kycklingfilé och basilika ståendes på ett trädbord.

5. Ta med hemlagade matlådor till jobbet

Det ger dig inte bara kontroll över ingredienserna utan också över saltmängden.

6. Byt till ett mineralsalt med lägre natriuminnehåll

Exempelvis Seltin kan vara ett bra alternativ.

7. Använd andra smaksättare

Prova att experimentera med vitlök, citron, ingefära, cayennepeppar och gurkmeja för att ge smak åt dina rätter utan att öka saltet.

En liten förändring som gör stor skillnad!

Genom att integrera dessa enkla förändringar i kostvanor kan man effektivt minska saltintaget och främja en sund blodtrycksnivå, vilket är avgörande för att bibehålla en övergripande god hälsa. Den senaste forskningen på området fortsätter att ge värdefulla insikter och vägledning för att optimera vår förståelse av sambandet mellan saltkonsumtion och hälsa.

DASH logo

Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Så hjälper vi dig med livsstilsförändringar

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen med dessa goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger