Vilka sjukdomar kan ge högt blodtryck?

Högt blodtryck förekommer ofta tillsammans med typ 2 diabetes, övervikt och njursjukdomar. Ibland orsakas högt blodtryck av någon annan mer ovanlig sjukdom.

anatomi

Det finns en ökad risk för andra sjukdomar om man har högt blodtryck, bland annat Typ 2 diabetes, hjärtsjukdomar och njursjukdomar. Den vanligaste orsaken till högt blodtryck (hypertoni) beror sannolikt på en kombination av vår moderna livsstil där vi rör på oss för lite och äter för mycket samt på ärftliga faktorer. Det är vanligare att personer med övervikt, diabetes eller blodfettsrubbningar får högt blodtryck. Sömnapnésyndrom anses också vara vanligt vid högt blodtryck.

Njursjukdomar, hormonella sjukdomar såsom primär hyperaldosteronism, Cushings syndrom, feokromocytom eller förträngning av stora kroppspulsådern är mer ovanliga orsaker till förhöjt blodtryck. Sköldkörtelsjukdomar eller sjukdomar i bisköldkörtlarna kan också ibland ge förhöjt blodtryck.

Högt blodtryck och ont i bröstet

Ont i bröstet kan orsakas av många olika saker. En del som är mycket allvarliga och andra inte så farliga. Personer med högt blodtryck har ökad risk för kärlkramp och hjärtinfarkt. Får du ont i bröstet är det därför viktigt att söka vård snabbt så att en läkare får undersöka dig.

En miljon svenskar har högt blodtryck utan att veta om det.

Gör testet för att se om du ligger i riskzonen att utveckla högt blodtryck.

Högt blodtryck och yrsel

Yrsel kan vara ett tecken på högt blodtryck men det kan också vara ett tecken på alltför lågt blodtryck. Att bli yr när man ställer sig upp beror t ex ofta på att blodtrycket sjunker. Bäst är att mäta blodtrycket och ta pulsen samtidigt. Låg puls kan också ge yrsel.

Högt blodtryck och högt kolesterol

Blodfettsrubbningar, övervikt och diabetes sammanfaller ofta hos en person som har högt blodtryck. Det är viktigt att behandla både blodfettsrubbningen som till exempel kan vara en förhöjning av kolesterolhalten i blodet och det höga blodtrycket. En förändring av livsstil med bättre kost och mer motion brukar sänka både blodtrycket och blodfetterna.

Här kan du läsa mer om hur du kan sänka ditt blodtryck med livsstilsförändringar.

Högt blodtryck och diabetes

Det är vanligt att personer med diabetes också har högt blodtryck. Det är extra viktigt att behandla blodtrycket till målnivån för diabetiker för att bland annat skydda njurarna.

Högt blodtryck och demens

Forskning har visat att ett förhöjt blodtryck har stark koppling till demens. Man har sett att ett kroniskt högt blodtryck skadar flera delar av hjärnan. En sänkning av övertrycket med 10 mmhg sänker risken för demens med 13 %. Denna risk för demens sänks ännu mer, just mer blodtrycket sänks.

Kan hypertoni leda till stroke?

Högt blodtryck leder till kärlförändringar och åderförkalkning. Högt blodtryck är den viktigaste riskfaktorn för stroke (slaganfall). För varje 2 mm Hg sänkning av det systoliska blodtrycket minskar risken för stroke med 10 %.

Här kan du läsa mer om högt blodtryck efter en stroke.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn fungerar här

Ghassan Darwiche, Chefsläkare

Granskad av: Ghassan Darwiche, Chefsläkare

Liknande artiklar

Symtom vid högt blodtryck

De flesta med högt blodtryck har inga eller få symtom. Det enda sättet du kan veta om du har högt blodtryck är genom att mäta med en blodtrycksmätare.

Läs mer Pil åt höger

Varför får man högt blodtryck?

Högt blodtryck kan bero på ärftliga faktorer och/eller livsstilsfaktorer. Blodtrycket ökar även oftast med åldern. Läs artikeln och lär dig mer om vad som kan orsaka högt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

Behandling av högt blodtryck

Högt blodtryck behandlas i första hand genom livsstilsförändringar. Ofta behövs också blodtryckssänkande läkemedel för att sänka blodtrycket till en hälsosam nivå.

Läs mer Pil åt höger

Vad är ett optimalt blodtryck?

Blodtrycket anges med två tal som anges i mm kvicksilver (mmHg), det systoliska blodtrycket, övertrycket och det diastoliska blodtrycket, undertrycket.

Läs mer Pil åt höger

Högt blodtryck och ålder

Ca 10 % av alla svenskar i 30-årsåldern har hypertoni. Sedan ökar andelen gradvis med åldern och för dem som är 60 år har ca hälften högt blodtryck. I Sverige är målblodtrycket oavsett ålder för de flesta <140/90 mmHg.

Läs mer Pil åt höger

Högt blodtryck och läkemedel

Genom förändrad livsstil och bättre vanor går det att sänka blodtrycket över tid men ofta behövs medicin för att nå ner till en bra blodtrycksnivå.

Läs mer Pil åt höger