Högt blodtryck: Myter och sanningar

Över 2 miljoner svenskar har högt blodtryck, men få vet hur allvarligt det är. Många myter om hypertoni skapar missförstånd och risk för underbehandling. Här bemöter vi sex vanliga myter med fakta.

Asiatisk kvinna, vit man, båda ca 40 år, diskuterar pratar vid ett köksbord medan de håller i sina mobiler.

Myt 1: Bara övertrycket spelar roll, undertrycket kan ignoreras.

Många tror att det är övertrycket (systoliskt blodtryck) som är det viktigaste att hålla koll på, men undertrycket (diastoliskt blodtryck) är också viktigt. Både övertryck och undertryck spelar en avgörande roll i att bedöma din risk för hjärt-kärlsjukdomar. Ett förhöjt undertryck kan vara en indikator på att dina blodkärl inte slappnar av som de ska, vilket också är en riskfaktor.

Här hittar du en tabell över olika blodtrycksnivåer.

Myt 2: Så länge du tar blodtrycksmedicin behöver du inte göra några livsstilsförändringar.

Blodtrycksmediciner är effektiva, men de ersätter inte behovet av livsstilsförändringar. Att äta en balanserad kost, motionera regelbundet och minska stress är viktiga åtgärder för att bibehålla en hälsosam kroppsvikt, förbättra hjärthälsan, reglera blodsockernivåerna, minska risken för kroniska sjukdomar, förbättra den mentala hälsan och hålla ditt blodtryck under kontroll. I många fall kan dessa livsstilsförändringar på sikt eventuellt minska behovet av blodtrycksmedicinering.

Läs mer om hur du kan sänka blodtrycket utan läkemedel.

Stilig man och kvinna, ca 75 år, promererar i solen iklädda blå skjortor.

Myt 3: Högt blodtryck är en naturlig del av åldrandet.

Det är sant att blodtrycket ofta stiger med åldern, men det betyder inte att högt blodtryck är en oundviklig del av att bli äldre. Med rätt livsstilsval och, vid behov, medicinering kan blodtrycket hållas på en hälsosam nivå, oavsett ålder. Det är därför viktigt att ta högt blodtryck på allvar, även om det är vanligt bland äldre. Att ignorera det kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser, men med rätt åtgärder kan man effektivt kontrollera sitt blodtryck och förbättra sin livskvalitet.

Läs mer om högt blodtryck och ålder.

Man och kvinna, ca 60 år, dricker kaffe hemma iklädda blåa skjortor.

Myt 4: Man märker om man har högt blodtryck.

Det lömska med högt blodtryck är att det sällan ger några tydliga symtom. Många tror att de skulle känna om deras blodtryck var förhöjt, men verkligheten är att de flesta som har högt blodtryck inte märker av det alls. Detta gör det extra farligt eftersom skadorna kan ske tyst och successivt, utan att du märker det förrän det är för sent. Det är därför regelbundna kontroller är avgörande, särskilt om du har riskfaktorer som rökning, övervikt eller en familjehistoria med högt blodtryck.

Läs mer om symtom på ett högt blodtryck.

Två kvinnor ca 40 år, håller om varandra och spänner sina muskler efter ett träningspass i en grönskande park.

Myt 5: Det drabbar bara äldre, de som äter ohälsosamt eller inte motionerar.

Det är sant att stillasittande och ohälsosamma matvanor har en negativ inverkan på blodtrycket, men det är en myt att det bara är äldre och de som lever ohälsosamt som drabbas. Även unga människor som lever hälsosamt kan få högt blodtryck. Ärftlighet spelar en stor roll, och om någon av dina föräldrar har högt blodtryck, ökar risken för att du också utvecklar det, oavsett din livsstil.

Här hittar du tips för att motionera mera!

Flicka med brunt hår och rosa tröja kramar om sin mormor som har kort, grått hår, glasögon, grön topp och blå scarf.

Myt 6: Om det är så pass vanligt är det säkert ofarligt.

Högt blodtryck är vanligt och risken att drabbas ökar med stigande ålder, men det betyder inte att det är ofarligt. Ett okontrollerat högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar, såsom hjärtinfarkt och stroke. Ju längre tid ditt blodtryck är förhöjt, desto större är risken för allvarliga komplikationer, vilket gör det viktigt att få behandling i tid.

Här kan du läsa mer om varför det är så viktigt att behandla ett förhöjt blodtryck.

Ghassan Darwiche, Chefsläkare

Granskad av: Ghassan Darwiche, Chefsläkare

Liknande artiklar

Symtom vid högt blodtryck

De flesta med högt blodtryck har inga eller få symtom. Det enda sättet du kan veta om du har högt blodtryck är genom att mäta med en blodtrycksmätare.

Läs mer Pil åt höger

Varför får man högt blodtryck?

Högt blodtryck kan bero på ärftliga faktorer och/eller livsstilsfaktorer. Blodtrycket ökar även oftast med åldern. Läs artikeln och lär dig mer om vad som kan orsaka högt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

Behandling av högt blodtryck

Högt blodtryck behandlas i första hand genom livsstilsförändringar. Ofta behövs också blodtryckssänkande läkemedel för att sänka blodtrycket till en hälsosam nivå.

Läs mer Pil åt höger

Vad är ett optimalt blodtryck?

Blodtrycket anges med två tal som anges i mm kvicksilver (mmHg), det systoliska blodtrycket, övertrycket och det diastoliska blodtrycket, undertrycket.

Läs mer Pil åt höger

Vilka sjukdomar kan ge högt blodtryck?

Högt blodtryck förekommer ofta tillsammans med typ 2 diabetes, övervikt och njursjukdomar. Ibland orsakas högt blodtryck av någon annan mer ovanlig sjukdom.

Läs mer Pil åt höger

Högt blodtryck och ålder

Ca 10 % av alla svenskar i 30-årsåldern har hypertoni. Sedan ökar andelen gradvis med åldern och för dem som är 60 år har ca hälften högt blodtryck. I Sverige är målblodtrycket oavsett ålder för de flesta <140/90 mmHg.

Läs mer Pil åt höger
3635