Vilka sjukdomar ger högt blodtryck
Den vanligaste orsaken till högt blodtryck (primär hypertoni) beror sannolikt på en kombination av vår moderna livsstil (västerländsk livsstil) och ärftliga faktorer. Det är vanligare att överviktiga personer, de med diabetes eller blodfettsrubbningar oftare får högt blodtryck. Sömnapnésyndrom anses vara vanligt vid högt blodtryck. Njursjukdomar, hormonella sjukdomar såsom primär hyperaldosteronism, Cushings syndrom, feokromocytom eller förträngning av stora kroppspulsådern är mer ovanliga orsaker till förhöjt blodtryck. Sköldkörtelsjukdomar eller sjukdomar i bisköldkörtlarna kan också ibland ge förhöjt blodtryck.
Högt blodtryck och ont i bröstet
Ont i bröstet kan ha många olika orsaker. En del mycket allvarliga och andra inte så farliga. Personer med högt blodtryck har ökad risk för kärlkramp och hjärtinfarkt. Får du ont i bröstet är det därför oftast viktigt att söka vård snabbt så att en läkare får undersöka dig.
Högt blodtryck och yrsel
Yrsel kan vara ett tecken på högt blodtryck men kan också vara ett tecken på alltför lågt blodtryck. Att bli yr när man ställer sig upp beror t ex ofta på att blodtrycket sjunker. Bäst är att mäta blodtrycket och ta pulsen samtidigt. Låg puls kan också ge yrsel.
Högt blodtryck och kolesterol
Blodfettsrubbningar, övervikt och diabetes sammanfaller ofta hos en person som har högt blodtryck. Det är viktigt att behandla både blodfettsrubbningen som till exempel kan vara en förhöjning av kolesterolhalten i blodet och det höga blodtrycket. En förändring av livsstil med bättre kost och mer motion brukar sänka både blodtrycket och blodfetterna.
Högt blodtryck och diabetes
Det är vanligt att personer med diabetes också har högt blodtryck. Det är extra viktigt att behandla blodtrycket till målnivån för diabetiker för att bland annat skydda njurarna.
Högt blodtryck med hög puls
Hjärtklappning (takykardi) ger förhöjt blodtryck. När man anstränger sig fysiskt och får högre puls stiger också blodtrycket. Stress och nervositet kan också ge hjärtklappning. Det är därför det är viktigt att vila i lugn miljö innan man mäter blodtrycket. Har man hög puls och högt blodtryck i vila bör man kontakta sjukvården för att undersöka om det finns någon annan orsak till den höga pulsen.
Högt blodtryck med låg puls
En del läkemedel som används mot högt blodtryck kan ge låg puls (betablockerare). Låg puls (bradykardi) kan också orsaka högt blodtryck, eftersom den långsammare hjärtfrekvensen möjliggör ökad tid för hjärtat att fyllas med blod, hjärtat sträcks då ut mer och får en ökad kraft när det sedan dras ihop (Starlings lag). Effekten blir att övertrycket (det systoliska blodtrycket) blir högre än normalt och undertrycket (det diastoliska trycket) blir ovanligt lågt.
Varför kan högt blodtryck leda till stroke
Högt blodtryck leder till kärlförändringar och åderförkalkning. Högt blodtryck är den viktigaste riskfaktorn för stroke (slaganfall). För varje 2 mm Hg sänkning av det systoliska blodtrycket minskar risken för stroke med 10 %.