4 näringsämnen som kan sänka blodtrycket på naturlig väg
Fiberrik kost
Grönsaker som är i säsong under hösten är fiberrika och kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna. Att sänka kolesterolnivåerna är ett bra sätt att ta hand om sitt hjärta.
Antioxidanter i överflöd
Höstens grönsaker, som morötter och rödbetor, är rika på antioxidanter, vilket skyddar ditt hjärta från skadliga fria radikaler.
Låg natriumhalt
Många höstgrönsaker, inklusive sötpotatis och pumpa, är naturligt låga i natrium, vilket är bra för blodtrycket. Natrium i för stor mängd kan vara skadligt och kan höja blodtrycket, därför är det bra att välja livsmedel som har låg natriumhalt.
Kaliumrik kost
Grönsaker som brysselkål och potatis innehåller kalium, vilket hjälper till att balansera natriumnivåerna och bidrar till en frisk hjärtrytm.
Grönsaker som är i säsong under hösten
Pumpa
Pumpa är en fantastisk grönsak som är fullpackad med näringsämnen. Den är rik på betakaroten, ett ämne som omvandlas till vitamin A i kroppen och är viktig för synen och immunförsvaret. Pumpans höga fiberinnehåll främjar en hälsosam matsmältning och kan hjälpa till att hålla blodsockret på en bra nivå. Pumpa innehåller också kalium som är fördelaktigt för hjärtat och blodtrycket.
Rotfrukter
Rotfrukter har flera hälsofrämjande egenskaper. De är bland annat rika på kostfibrer, C-vitamin, kalium, och folat. Man har även kunnat se en koppling mellan högt fiberintag och lägre blodtryck, förbättrad tarmfunktion, längre och lägre blodsockerstegring och bättre kolesterolvärde.
Lök
Lök innehåller massor av antioxidanter och har en hög halt av vitamin C, vilket ger ditt immunförsvar en skjuts. Lök innehåller också svavelämnen som kan bidra till att sänka blodtrycket och förbättra hjärthälsan.
Kål
Kålsorter som grönkål, svartkål och brysselkål är fullpackade med vitaminer och mineraler, inklusive vitamin C och K, som stärker ditt immunförsvar och hjälper till att hålla benen starka. Kål kan även bidra till sänkta kolesterolnivåer och förbättrad hjärthälsa.
Fler exempel på frukt & grönt i säsong
Andra livsmedel som är i säsong just nu är bland annat:
- Kronärtskocka
- Fänkål
- Vitkål
- Aubergine
- Jordärtskocka
- Potatis
- Svamp
- Äpple
- Päron
- Morötter
Enkelt & gott sätt att äta nyttigt
Att inkludera säsongens grönsaker i din kost är inte bara positivt för din hälsa, utan är även billigt, gott och klimatsmart. Lokala råvaror som är i säsong smakar extra gott och gör höstens middagar till riktiga festmåltider. Här kommer några recept innehållandes säsongens godaste grönsaker!
4 härliga recept som är bra för blodtrycket
Matig linssallad med rotfrukter och senapsvinägrett