Ät dig till lägre blodtryck med höstens supermat!

Hösten är en underbar tid med färgsprakande lövverk, skogspromenader och mysiga stunder med tända ljus. Det är även säsong för en mängd goda och nyttiga grönsaker som kan ha en positiv inverkan på ditt blodtryck. Här är några anledningar till varför höstens råvaror är extra bra för ditt hjärta!

Stilig man ca 50 år med famnen full av nyskördade grönsaker står i ljusblå skjorta på ett fält

4 näringsämnen som kan sänka blodtrycket på naturlig väg

Fiberrik kost

Grönsaker som är i säsong under hösten är fiberrika och kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna. Att sänka kolesterolnivåerna är ett bra sätt att ta hand om sitt hjärta.

Antioxidanter i överflöd

Höstens grönsaker, som morötter och rödbetor, är rika på antioxidanter, vilket skyddar ditt hjärta från skadliga fria radikaler.

Svart kvinna i ljusblå skjorta plockar svartkål i ett trädgårdsland i solen

Låg natriumhalt

Många höstgrönsaker, inklusive sötpotatis och pumpa, är naturligt låga i natrium, vilket är bra för blodtrycket. Natrium i för stor mängd kan vara skadligt och kan höja blodtrycket, därför är det bra att välja livsmedel som har låg natriumhalt.

Kaliumrik kost

Grönsaker som brysselkål och potatis innehåller kalium, vilket hjälper till att balansera natriumnivåerna och bidrar till en frisk hjärtrytm.

Rödbetor och kantareller som ligger på en träskärbräda ovanpå en grönrutig kökshandduk.

Sänk blodtrycket naturligt med rödbetor

Rödbetor och rödbetsjuice är fantastiska för blodtrycket tack vare deras höga innehåll av nitrat. När kroppen omvandlar nitrat till kväveoxid hjälper det till att vidga blodkärlen, vilket underlättar blodflödet och kan sänka blodtrycket. Forskning har visat att regelbunden konsumtion av rödbetor kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom är rödbetor fulla av antioxidanter och andra näringsämnen som främjar en bra hjärthälsa.

Att sänka blodtrycket på naturlig väg genom att dricka rödbetsjuice eller äta rödbetor är både enkelt och effektivt. För att uppnå dessa fördelar kan det räcka med ett dagligt glas rödbetsjuice eller att inkludera rödbetor i din kost. För att maximera de positiva hälsoeffekterna av rödbetor betonar forskare att man bör undvika att koka dem. Eftersom nitrater lätt löses upp i vatten kan de förloras vid kokning. Ett bättre alternativ är att ånga, rosta, juica eller äta dem råa för att behålla så mycket nitrat som möjligt.

närbild av Marknadsstånd med blomkål och pumpa

Grönsaker som är i säsong under hösten

Pumpa

Pumpa är en fantastisk grönsak som är fullpackad med näringsämnen. Den är rik på betakaroten, ett ämne som omvandlas till vitamin A i kroppen och är viktig för synen och immunförsvaret. Pumpans höga fiberinnehåll främjar en hälsosam matsmältning och kan hjälpa till att hålla blodsockret på en bra nivå. Pumpa innehåller också kalium som är fördelaktigt för hjärtat och blodtrycket.

Rotfrukter
Rotfrukter har flera hälsofrämjande egenskaper. De är bland annat rika på kostfibrer, C-vitamin, kalium, och folat. Man har även kunnat se en koppling mellan högt fiberintag och lägre blodtryck, förbättrad tarmfunktion, längre och lägre blodsockerstegring och bättre kolesterolvärde.

Ett barn i rutig skjorta håller två orange pumpor

Lök
Lök innehåller massor av antioxidanter och har en hög halt av vitamin C, vilket ger ditt immunförsvar en skjuts. Lök innehåller också svavelämnen som kan bidra till att sänka blodtrycket och förbättra hjärthälsan.

Kål
Kålsorter som grönkål, svartkål och brysselkål är fullpackade med vitaminer och mineraler, inklusive vitamin C och K, som stärker ditt immunförsvar och hjälper till att hålla benen starka. Kål kan även bidra till sänkta kolesterolnivåer och förbättrad hjärthälsa.

Man ca 40 år i blå skjorta, förkläde och keps håller en korg och en låda med nyskördade grönsaker

Fler exempel på frukt & grönt i säsong

Andra livsmedel som är i säsong just nu är bland annat:

  • Kronärtskocka
  • Fänkål
  • Vitkål
  • Aubergine
  • Jordärtskocka
  • Potatis
  • Svamp
  • Äpple
  • Päron
  • Morötter

Enkelt & gott sätt att äta nyttigt

Att inkludera säsongens grönsaker i din kost är inte bara positivt för din hälsa, utan är även billigt, gott och klimatsmart. Lokala råvaror som är i säsong smakar extra gott och gör höstens middagar till riktiga festmåltider. Här kommer några recept innehållandes säsongens godaste grönsaker!

4 härliga recept som är bra för blodtrycket

En grå tallrik med linssallad innehållandes morot, gröna linser, äpple, palsternacka och persilja.

Matig linssallad med rotfrukter och senapsvinägrett

Rårakor med persilja på en brun tallrik

Rårakor med grönkål

Plåt med kyckling och rotfrukter

Kyckling & rotfrukter i ugn

Glasburk med äppelsmoothie

Smoothie med äpple & kanel

Logotyp DASH-veckan

Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Få hjälp till hälsosamma levnadsvanor

På Blodtrycksdoktorn behandlar vi högt blodtryck och övervikt genom en kombination av läkemedel och livsstilsförändringar. Vi vet att den bästa […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen med dessa goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger
3635