Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget av frukt, grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk, bönor, frön, nötter och fullkorn och samtidigt minska intaget av salt, raffinerat socker, rött kött och mättat fett. 

Läs mer här!

Varför påverkar salt blodtrycket? 

Salt är en god och väldigt vanligt förekommande smaksättare som många av oss använder dagligen, men tyvärr kan det ju ibland bli för mycket av det goda. I vår del av världen får vi i genomsnitt i oss dubbelt så mycket salt som rekommendationen säger.

Läs mer här!

Motionera mera

Vi människor är byggda för att röra på oss och det råder ingen tvekan om att vi fungerar som bäst när vi får en daglig dos av motion. Detta är något de allra flesta av oss vet om, ändå har vi aldrig någonsin varit så stillasittande som vi är idag. Mer rörelse i vardagen är något vi alla bör sträva efter och uppmuntra varandra till. 

Läs mer här!

Återhämtning med hjälp av mindfulness

Många kan säkert känna igen sig i att vi ibland lever livet i ett för högt tempo. Att få ihop livspusslet i kombination med ett ständigt stresspåslag kan på sikt leda till försämrad hälsa. En typ av återhämtning som kan göra stor nytta för hälsan är mindfulness. Minskad stress leder i sin tur ofta till ett mer hälsosamt blodtryck.

Läs mer här!

Snacks & mellanmål för blodtrycket

Mellanmål hjälper oss hålla blodsockret och humöret på en jämn nivå under dagen. Det finns mellanmål och snacks som även hjälper oss att sänka blodtrycket. Här har vi samlat recept och förslag på mellanmål inspirerade av DASH-kosten. 

Läs mer här!

Nyhetsbrev

Få fakta, tips och råd direkt från våra läkare och hälsovetare (kostnadsfritt)

Liknande artiklar

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Varför påverkar salt blodtrycket?

Salt är en god och väldigt vanligt förekommande smaksättare som många av oss använder dagligen, men tyvärr kan det ju […]

Läs mer Pil åt höger

Snacks och mellanmål för blodtrycket

Mellanmål hjälper oss hålla blodsockret och humöret på en jämn nivå under dagen. Det finns mellanmål och snacks som även […]

Läs mer Pil åt höger

Din livsstil påverkar ditt blodtryck

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

Näringsämnen och livsmedel för ditt blodtryck

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen och inspireras av detta smarriga frukosttips, framtaget av legitimerad dietist Elinor. Här kommer ett recept på goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger