Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius guidar dig genom kostråden

Många av oss känner ambitionen och önskan om en hälsosam livsstil. Men att navigera genom överflöd av råd kan vara utmanande, eller hur?

Mai-Li-Hellenius

Håll ut! Vi får expertvägledning från Sveriges främsta livsstilsprofessor, Mai-Lis Hellénius som delar evidensbaserade råd för en näringsrik kost som främjar långsiktig hälsa!

Mai-Lis Hellénius är läkare och professor vid Karolinska Institutet. Hennes forskningsområde är kardiovaskulär prevention med fokus på fysisk aktivitet, kost och livsstil. Hon har bland annat skrivit böckerna Livsviktigt!: Mina bästa råd för ett långt friskt liv och Ta en kaka till!

Har du något speciellt minne från någon hälsokampanj eller något tips på en löpsedel där du tänkt: ‘Det där stämmer inte’ eller ‘Det där är ju helt tokigt’?

Ett återkommande fenomen är de olika dieter som förespråkar minskat intag av kolhydrater. Dieterna förespråkar ofta minskat intag av pasta, potatis, rotfrukter och bröd. Samtidigt förespråkar de en ökning av animaliska fetter och proteiner. Dessa lågkolhydratkoster tar olika former, har olika namn samt varierande grad av extremitet. När jag hör förslag om att öka konsumtionen av rött kött, ägg, bacon och animaliska fetter som smör och feta mejeriprodukter, reagerar jag med en viss oro.

Långtidsstudier visar att denna typ av kosthållning ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och tjocktarmscancer. Frågan som ofta uppstår är varför dessa lågkolhydratdieter ändå blir så populära. Svaret ligger ofta i att många upplever viktminskning med dem. Att gå ner i vikt, särskilt om man bär på övervikt och bukfetma, samt om man har högt blodtryck, höga blodfetter eller högt blodsocker, är självklart önskvärt. Men, det är lika viktigt att göra det på ett hälsosamt och hållbart sätt för långsiktig hälsa. Om man tänker på hälsan på längre sikt kan dessa dieter bli direkt farliga. Särskilt med tanke på det redan höga intaget av animaliska produkter hos de flesta svenskar.

Jag brukar vara uppmärksam när jag ser olika former av lågkolhydratdieter, särskilt om de innebär en ökning av intaget av animaliska proteiner och fetter.

Kostpyramid
Bildtext: Bilden ägs av  www.sundkurs.se Rekommendationerna gäller för hela befolkningen. 

Vad kan vi verkligen lita på när det kommer till kostråd? Har du några konkreta, evidensbaserade råd som verkligen bör vägleda oss?

Människan är allätare och behöver äta ganska mångsidig. Vi behöver äta varierat för att få i oss alla de nödvändiga näringsämnena som vitaminer, mineraler, fetter, proteiner och kolhydrater. De nya nordiska näringsrekommendationerna är resultatet av den samlade forskningen om mat och hälsa. Efter att ha tittat på all tillgänglig information har experterna kommit fram till riktlinjer som förespråkar en kost som liknar pyramiden på bilden. Det innebär att grunden bör bestå av grönsaker, frukt, fullkorn, nötter och baljväxter, vegetabiliska oljor. Följt av fett och proteinkällor som fisk och skaldjur. Det vi bör begränsa, enligt pyramiden, är smör, ost, kött och särskilt processat kött, liksom salt och socker.

Även om det finns många olika kosttrender och individuella undantag, har dessa rekommendationer sammanställts av över 3 miljoner studier. Den gemensamma forskningen pekar starkt på att en kost i enlighet med pyramiden på bilden är en bra väg att gå för att möta våra näringsbehov.

Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Så hjälper vi dig med livsstilsförändringar

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen med dessa goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger