Boosta hälsan med färgglad frukt & grönt!

Den senaste forskningen visar att de frukter och grönsaker vi äter har blivit mer färgglada – och därmed även mer näringsrika! Ett skinande rött äpple kan få det att vattnas i munnen, men färgglada frukter och grönsaker är inte bara estetiskt tilltalande utan även hälsosamma. Läs mer om varför färggrann mat kan förbättra vår hälsa och testa vårt smoothierecept med blodtryckssänkande egenskaper.

Färggrann sallad med grönskar på ett turkost bord.

Ny forskning

Vetenskapsradion rapporterar om hur forskare och växtförädlare vid Sveriges Lantbruksuniversitet har utvecklat nya sorter av frukt och grönt som är rika på antocyaner; ett naturligt ämne som finns i bland annat svarta vinbär, körsbär, hallon, vindruvor och vilda blåbär.

Korg med tomater och en hand som håller tre körsbärstomater.


Visste du att en frukt om dagen kan sänka ditt blodtryck? Här är några fördelar med att inkludera färggranna frukter och grönsaker i din kost:

 • Stärker ditt hjärta
  Antocyaner är kända för att vara bra för hjärtat och kärlen. De kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Skyddar dina celler
  Färggranna frukter och grönsaker är rika på antioxidanter som hjälper till att skydda kroppens celler mot skador från fria radikaler. Detta kan bidra till att förebygga åldrande och vissa sjukdomar.
Leende kvinna i gul tröja häller upp en grön smoothie i ett glas.
 • Fullt av näring
  Genom att inkludera en mängd olika färggranna livsmedel i din kost får du ett brett spektrum av näringsämnen och vitaminer som är viktiga för din hälsa.
 • Lockande för ögat
  Färgglad mat är extra tilltalande för ögat, vilket kan uppmuntra till en hälsosammare kost och öka din aptit för frukt och grönsaker.

Det finns många fördelar med att äta rikligt med frukt och grönt.  Att inkludera en mångfald av färggranna livsmedel i din dagliga kost är ett utmärkt sätt att värna om din hälsa!

Recept: Färggrann smoothie med avokado

En härlig smoothie som är rik på både antocyaner och hälsosamma polyfenoler. Polyfenoler är en form av antioxidanter som kan bidra till att sänka ett förhöjt blodtryck samt har god inverkan på blodsocker och blodfetter. Frukt, bär, grönsaker, te och choklad är exempel på livsmedel som är rika på just polyfenoler. Avokadon i smoothien innehåller nyttigt fett och är en riktig välgörare som kan ha goda effekter på blodtrycket.

Recept på en blåbärssmoothie med en bild på två glas blåbärssmoothie som hälls upp ur en kanna.

Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Så hjälper vi dig med livsstilsförändringar

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen med dessa goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger