Choklad, kakao och högt blodtryck

kakao och högt blodtryck

Studier har påvisat en liten men ändå statistisk signifikant sänkning av både det systoliska och det diastoliska blodtrycket vid intag av produkter som innehåller kakao, till exempel mörk choklad.

Kakao är rikt på polyfenoler som är en form av antioxidant med många hälsofrämjande egenskaper. Polyfenoler är antiinflammatoriska och de främjar även nivåerna av kvävgas i kroppen, vilket får blodkärlen att slappna av. Detta kan i sin tur minska blodtrycket.

Skillnad på choklad och choklad!

Vi ska vara medvetna om att det är skillnad på olika sorters choklad. Flavonoiderna som är ansvariga för kakaons hälsofrämjande effekter påverkas ofta negativt av vanlig chokladtillverkning vilket medför att halten flavonoider i choklad varierar stort. 

Hur mycket choklad har hälsobringande effekt? 

Flera studier har visat att det är möjligt att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom genom att äta 100 g choklad, med hög kakaohalt, per vecka. Nyttan avtar sedan vid högre intag än så p.g.a. högre total sockerkonsumtion som i sin tur kan ha negativa effekter på din hälsa. 

Så om du vill äta choklad i hälsofrämjande syfte gör du bäst i att välja en liten mängd choklad med så hög kakaohalt som möjligt. 

Vill du testa DASH-kost?

Hoppas att du blivit nyfiken på DASH! Vi på Blodtrycksdoktorn vill gärna hjälpa dig komma igång och har därför skapat DASH-veckan, en fullspäckad guide till hur DASH fungerar och hur den kan förbättra din hälsa. Inspireras av våra goda och nyttiga recept och ta del av våra bästa tips och tricks för att leva livet lite hälsosammare allt i enlighet med DASH!

Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat? Testa vår DASH-vecka!

DASH-veckan-1

Referenser:

1. Ludovici V, Barthelmes J, Nägele MP, et al. Cocoa, blood pressure, and vascular function. Front Nutr 2017; 4: 1-12.

2. Ried K, Fakler P, Stocks NP. Effects of cocoa on blood pressure. Cochraine Database of Systemic Reviews 2017, Issue 4. Art. No.: CD008893.

3. Whelton PK, He J, Appel LJ, et al. Primary prevention of hypertension: clinical and public health advisary from The National High Blood Pressure Education Program. JAMA 2002; 288 (15): 1882-8.

Liknande artiklar

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Varför påverkar salt blodtrycket?

Salt är en god och väldigt vanligt förekommande smaksättare som många av oss använder dagligen, men tyvärr kan det ju […]

Läs mer Pil åt höger

Snacks och mellanmål för blodtrycket

Mellanmål hjälper oss hålla blodsockret och humöret på en jämn nivå under dagen. Det finns mellanmål och snacks som även […]

Läs mer Pil åt höger

Din livsstil påverkar ditt blodtryck

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen och inspireras av detta smarriga frukosttips, framtaget av legitimerad dietist Elinor. Här kommer ett recept på goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger