Vad händer i kroppen när vi stressar?
När hjärnan tolkar en situation som hotfull larmas det sympatiska nervsystemet blixtsnabbt. Det sympatiska nervsystemet är en del av det autonoma nervsystemet som bland annat styr andningen, blodtryck och puls samt sådant som vi inte kan påverka med vår vilja. Olika stresshormoner som kortisol, noradrenalin och adrenalin utsöndras från binjuren och skickas ut i blodet. De har till uppgift att se till att puls och blodtryck höjs och att det finns tillräckligt med socker och energi till musklerna och hjärnan för kamp-flyktreaktionen. Vi blir mindre känsliga för smärta och blodet koagulerar fortare. Blodflödet dirigeras om så att musklerna och hjärnan får mer blod medan matsmältningen, huden och andra organ som inte behövs för kampen på liv och död får mindre.
Naturligt med stress men du behöver vila och återhämtning
Stressreaktionen är en naturlig och livsviktig kroppslig reaktion. Den är gjord för att aktiveras under en kort stund. Därefter behöver kroppen vila och återhämta sig för att andra viktiga kroppsliga funktioner ska få utrymme.
Men att du får möjlighet till återhämtning och vila är avgörande för din hälsa. Det är när stressen blir långvarig och du inte får den återhämtning du behöver som stressen kan göra dig sjuk. Stresshormonerna kommer då att ligga kvar på höga nivåer i kroppen vilket kan höja ditt blodtryck, ditt blodsocker och dina blodfetter.
8 tips på hur du kan hitta återhämtning
Försök att hitta ditt eget sätt att koppla av på och känna lugn och ro. Det som fungerar för en person kanske inte alls passar en annan. Försök att avsätta tid för det du njuter av att göra, som gör dig glad. Här är några förslag:
- Avslappningsövning. Att lära sig att slappna av är ofta ett bra sätt att hejda tankar som snurrar och stilla stressreaktion i kroppen.
- Fritidsaktivitet, som till exempel att läsa, lyssna på musik, trädgårdsarbete, sjunga eller spela spel.
- Att vara i naturen, eller promenera, är lugnande för många.
- Att få massage brukar lugna.
- Att umgås med personer du gillar.
- Prioritera sömnen, den är viktig för vår återhämtning.
- Stäng ned och gå “offline”. Att ständigt vara nåbar och uppkopplad bidrar till stress.
- Läs och skriv inte jobbmail utanför arbetstid.
Här kan du läsa om mindfulness som du kan använda som metod för att återhämta dig.
Säg Nej– Ja, du läste rätt!
Många av oss vill vara till lags, vara duktiga och tillmötesgående. Givetvis är det bra egenskaper, men när det går ut över ditt mående kan det leda till enorm stress att försöka tillfredsställa andras önskemål och behov. Du kan öva upp din förmåga att säga nej, värna om din tid och respektera dina egna gränser.
Tips på hur du kan säga nej
När du får en förfrågan, det kan vara från en kollega, chef, partner, vän, så prova att be om att få återkomma istället för att svara ”ja” per automatik. Ta dig tiden att fundera på om förfrågan är:
- Något som är rimligt?
- Något jag vill, kan och har möjlighet att göra?
- Något jag har tid med och vill/bör prioritera?
Kommer du fram till att det är något som är rimligt, som du vill och kan göra har du på ett förnuftigt sätt reflekterat över ditt beslut. Är det något du inte vill, kan eller som är rimligt, kan du återkomma med ett “Dessvärre har jag inte möjlighet”. Mer än så behöver du oftast inte förklara. Genom att sätta gränser värderar du din integritet och framför allt skyddar du dig från att bli överbelastad.