Hur ska jag göra när jag mäter mitt blodtryck?

Skribent: Peter Giesecke, Verksamhetschef

Granskad av: Ghassan Darwiche, Chefsläkare

patient using blodtrycksmätare

Tänk på detta när du mäter ditt blodtryck

Hur gör man för att få ett så korrekt blodtrycksvärde som möjligt? Och varför skiljer sig mitt mätvärde från den ena stunden till den andra? 

Det finns många olika faktorer som kan påverka ditt blodtryck, både på kort och lång sikt. När du ska göra en blodtrycksmätning är det bra om du undviker sådant som för stunden kan påverka trycket. Detta för att du ska få ett så rättvist värde som möjligt.

Innan blodtrycksmätning

Minst 30 minuter innan en blodtrycksmätning ska du undvika att träna, röka, snusa, dricka alkohol, dricka kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker, då allt detta kan höja ditt blodtryck tillfälligt. Passa även på att tömma din blåsa innan du börjar mäta eftersom en full urinblåsa kan höja ditt blodtryck för stunden.

Sätt dig sedan bekvämt tillrätta på en stol eller fåtölj med ryggstöd. Placera båda fötterna stadigt på golvet. Korsade ben kan nämligen även det öka blodtrycksvärdet. Placera blodtrycksmätaren på överarmen, ca två cm ovanför armvecket. Placera armen antingen på ett bord framför, på ett armstöd eller en kudde. Det viktiga är att överarmen har stöd, är avslappnad och befinner sig i höjd med hjärtat. Det går bra att ha bar arm eller en tunn tröja, skjorta eller blus under manschetten. men undvik att vika upp tröjärmen ovanför manschetten då detta kan stasa armen och ge ett felaktigt blodtrycksvärde. När allt detta är gjort är det snart dags för själva mätningen men först, luta dig tillbaka och slappna av i minst fem minuter innan mätningen. 

Under pågående blodtrycksmätning

Under själva mätningen ska du sitta stilla, undvika att prata och även undvika att lyssna aktivt på någon som pratar. Om du har en konversation under tiden du mäter ditt blodtryck så kan det också göra så att du får ett högre blodtryck än du kanske egentligen har normalt.

Om blodtrycket ändå varierar mycket

Även om du gör allt enligt ovan och mäter mycket noggrant varierar blodtrycket ändå ibland från en stund till en annan och man vet inte alltid varför. Hos en del varierar det mer än hos andra. Ofta varierar blodtrycket mer hos äldre individer än hos yngre och även hos de som haft högt blodtryck länge. Det kan ju även vara så att man glömt att ta blodtrycksmedicinen eller att upptaget av medicinen av någon anledning är sämre vid något tillfälle. 

Mät ditt blodtryck regelbundet så att både du och din läkare får en rättvis bild av hur ditt blodtryck ligger. Du som är patient hos oss på Blodtrycksdoktorn kan alltid höra av dig till din vårdpersonal i chatten i appen om du har några frågor kring ditt blodtryck. 

Här kan du läsa mer om blodtrycksmätning.

Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig

Hos Blodtrycksdoktorn får du;

  • Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
  • Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
  • Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma

Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.

4,8 av 5

Över 10 000 patienter i behandling

Liknande artiklar

Allmänt om högt blodtryck

Högt blodtryck, hypertoni, innebär att trycket i blodkärlen har kroniskt ökat tryck. Ju högre tryck i blodkärlen desto hårdare måste hjärtat pumpa.

Läs mer Pil åt höger

Symtom på högt blodtryck

De flesta med högt blodtryck har inga eller få symtom. Därför är det viktigt att regelbundet mäta blodtrycksnivån så att ett högt blodtryck upptäcks och kan behandlas.

Läs mer Pil åt höger

Orsaker till varför man får högt blodtryck

Högt blodtryck är delvis ärftligt och blodtrycket ökar oftast med åldern. Högt blodtryck samvarierar även med vissa sjukdomar samt livsstilsfaktorer.

Läs mer Pil åt höger

Behandling av högt blodtryck

Högt blodtryck behandlas i första hand med förbättrad livsstil. Ofta behövs också blodtrycksmediciner för att sänka blodtrycket till en lämplig nivå.

Läs mer Pil åt höger

Blodtrycksvärden

Blodtrycket anges med två tal som anges i mm kvicksilver (mmHg), det systoliska blodtrycket, övertrycket och det diastoliska blodtrycket, undertrycket.

Läs mer Pil åt höger

Att mäta blodtryck

Blodtrycket behöver mätas för att ställa diagnosen högt blodtryck och för att följa upp behandlingen. Det är viktigt att mäta blodtrycket med en tillförlitlig blodtrycksmätare samt på ett korrekt sätt.

Läs mer Pil åt höger