Hur ska jag göra när jag mäter mitt blodtryck?

patient using blodtrycksmätare

Tänk på detta när du mäter ditt blodtryck

Hur gör man för att få ett så korrekt blodtrycksvärde som möjligt? Och varför skiljer sig mitt mätvärde från den ena stunden till den andra? 

Det finns många olika faktorer som kan påverka ditt blodtryck, både på kort och lång sikt. När du ska göra en blodtrycksmätning är det bra om du undviker sådant som för stunden kan påverka trycket. Detta för att du ska få ett så rättvist värde som möjligt.

Innan blodtrycksmätning

Minst 30 minuter innan en blodtrycksmätning ska du undvika att träna, röka, snusa, dricka alkohol, dricka kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker, då allt detta kan höja ditt blodtryck tillfälligt. Passa även på att tömma din blåsa innan du börjar mäta eftersom en full urinblåsa kan höja ditt blodtryck för stunden.

Sätt dig sedan bekvämt tillrätta på en stol eller fåtölj med ryggstöd. Placera båda fötterna stadigt på golvet. Korsade ben kan nämligen även det öka blodtrycksvärdet. Placera blodtrycksmätaren på överarmen, ca två cm ovanför armvecket. Placera armen antingen på ett bord framför, på ett armstöd eller en kudde. Det viktiga är att överarmen har stöd, är avslappnad och befinner sig i höjd med hjärtat. Det går bra att ha bar arm eller en tunn tröja, skjorta eller blus under manschetten. men undvik att vika upp tröjärmen ovanför manschetten då detta kan stasa armen och ge ett felaktigt blodtrycksvärde. När allt detta är gjort är det snart dags för själva mätningen men först, luta dig tillbaka och slappna av i minst fem minuter innan mätningen. 

Under pågående blodtrycksmätning

Under själva mätningen ska du sitta stilla, undvika att prata och även undvika att lyssna aktivt på någon som pratar. Om du har en konversation under tiden du mäter ditt blodtryck så kan det också göra så att du får ett högre blodtryck än du kanske egentligen har normalt.

Om blodtrycket ändå varierar mycket

Även om du gör allt enligt ovan och mäter mycket noggrant varierar blodtrycket ändå ibland från en stund till en annan och man vet inte alltid varför. Hos en del varierar det mer än hos andra. Ofta varierar blodtrycket mer hos äldre individer än hos yngre och även hos de som haft högt blodtryck länge. Det kan ju även vara så att man glömt att ta blodtrycksmedicinen eller att upptaget av medicinen av någon anledning är sämre vid något tillfälle. 

Mät ditt blodtryck regelbundet så att både du och din läkare får en rättvis bild av hur ditt blodtryck ligger. Du som är patient hos oss på Blodtrycksdoktorn kan alltid höra av dig till din vårdpersonal i chatten i appen om du har några frågor kring ditt blodtryck. 

Här kan du läsa mer om blodtrycksmätning.

Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig

Hos Blodtrycksdoktorn får du;

  • Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
  • Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
  • Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma

Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.

4,8 av 5

Över 10 000 patienter i behandling

Liknande artiklar

Vila före blodtrycksmätning?

Vilar man inte minst 5 minuter före blodtrycksmätningen blir blodtrycket högre. Se till att vila och vara avslappnad före din […]

Läs mer Pil åt höger

Vad händer om jag inte lyckas leverera på mina veckomål gällande träning och vikt?

Om du inte lyckas leverera på dina tränings- och viktmål så får du en ny chans varje vecka. Kom ihåg […]

Läs mer Pil åt höger

Vegetariska grillspett med persika och mozzarellasallad

Vår dietist Elinor har komponerat ett DASH-vänligt recept på en riktigt god sommarmiddag. Vad sägs om grillade färsspett med en färggrann sallad med solmogna frukter och färska grönsaker? En måltid som både är god och gör gott!

Läs mer Pil åt höger

Matig linssallad med rotfrukter och senapsvinägrett

Denna härliga sallad innehåller ingredienser som har blodtryckssänkande egenskaper. Ät den som en måltid eller som ett tillbehör till tex ugnsbakad lax eller kyckling.

Läs mer Pil åt höger

3 myter om högt blodtryck

Trots att över 2 miljoner svenskar har högt blodtryck är det få som faktiskt vet vad det innebär. Läs om […]

Läs mer Pil åt höger

Världens största studie på digital hypertonivård!

Blodtrycksdoktorns studie visar att digital behandling av högt blodtryck och andra kardiovaskulära riskfaktorer ger goda behandlingsresultat över lång tid   2,3 […]

Läs mer Pil åt höger