Kvinnor och särskilda riskfaktorer för högt blodtryck

Högt blodtryck, eller hypertoni som det också kallas, är den enskilt största faktorn som orsakar hjärt-kärlsjukdomar. Bara i Sverige har cirka 2 miljoner människor högt blodtryck och studier visar att endast 1 av 5 får blodtrycket under kontroll. Det är därför viktigt att hålla koll på blodtrycket och förstå vilka riskfaktorer som finns så att man kan upptäcka det tidigt och behandla det. 

De särskilda riskfaktorerna för kvinnor 

Orsakerna till högt blodtryck tros vara genetiska faktorer i kombination med livsstilsfaktorer. Men det finns även särskilda riskfaktorer som man som kvinna behöver känna till så att man kan hålla extra koll på blodtrycket.

“Eftersom en person med högt blodtryck ofta saknar symtom är det viktigt att känna till riskfaktorerna så att man vet om man borde hålla extra koll på sitt blodtryck”, säger Peter Giesecke, hjärtspecialist och verksamhetschef på Blodtrycksdoktorn.

Om du äter p-piller

Blodtrycket kan öka något vid användning av så kallade kombinerade p-piller, som består av könshormonerna östrogen och gestagen. Det är därför viktigt att kontrollera blodtrycket före och efter påbörjad behandling. Om man får markant förhöjt blodtryck under användandet är det viktigt att man slutar med p-piller. Om du äter p-piller och är osäker så prata med din gynekolog eller barnmorska. 

Om du hade högt blodtryck under graviditeten

Ungefär 8-10% av gravida kvinnor får högt blodtryck under graviditeten. Bakomliggande orsaker är sannolikt en viss ärftlighet men risken ökar också om man är äldre, överviktig och gravid med tvillingar eller fler barn. Efter graviditeten normaliseras blodtrycket men det många inte vet är att studier visar att denna gruppen av kvinnor har fyra gånger så stor risk att få högt blodtryck 10 år senare i livet. Om man tillhör denna gruppen bör man därför kolla sitt blodtryck regelbundet, gärna en gång per år men åtminstone vartannat år i förebyggande syfte.

​​Förändringar i kroppen efter klimakteriet

Under klimakteriet förändras hormonerna i kroppen vilket också kan leda till viktökning. Hormonförändringarna i sig kan medföra att blodtrycket blir mer känsligt för saltintag från maten vilken i sin tur kan leda till ett högre blodtryck. Vissa hormonbehandlingar kan också höja blodtrycket. 

Vad kan man själv göra? 

Det enda sättet att säkert veta om du har högt blodtryck eller inte är att mäta det. Det kan du göra på t.ex. din vårdcentral, hemma om du har en blodtrycksmätare eller på vissa apotek. Du kan läsa mer om hur du går tillväga och göra Blodtrycksdoktorns test för riskfaktorer här.

Läs mer här om vad du själv kan göra för att påverka ditt blodtryck.

Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma

Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.

4,8 av 5

Över 10 000 patienter i behandling

Källor:

Blodtrycket – En skrift om högt blodtryck, Hjärt-Lungfonden

Menopause and high blood pressure, Mayo Clinic

Komplikationer under graviditet ökar risk för senare sjukdom, Karolinska Institutet

https://www.fyss.se/wp-content/uploads/2018/01/Hypertoni-1.pdf

Läs mer från Hälsa & Livsstil

Hjärtemånaden: Gör skillnad för dig eller dina nära och kära – kolla trycket

Februari är hjärtemånad och det handlar inte bara om att fira alla hjärtans dag utan om att uppmärksamma hur viktigt det är att ta hand om våra hjärtan. Högt blodtryck är den enskilt största faktorn som orsakar hjärt-kärlsjukdomar. Bara i Sverige har cirka 2 miljoner människor högt blodtryck och studier visar att endast 1 av […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget av frukt, grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk, bönor, frön, nötter och fullkorn och samtidigt minska intaget av salt, raffinerat socker, rött kött och mättat fett.  Läs mer här! Varför […]

Läs mer Pil åt höger