Topp 10: Bästa maten för att naturligt sänka blodtrycket!

Det finns många sätt att sänka ett förhöjt blodtryck på naturlig väg. Vi har listat 10 livsmedel som kan göra stor skillnad för ditt blodtryck. Läs mer om vilken mat som är bäst för blodtrycket och testa våra härliga recept som boostar din hälsa!

Hjärtformad skål med grönsaker

1. Spenat

Dessa trevliga gröna blad fungerar utmärkt i både varma och kalla rätter; färsk spenat blir en extra näringsrik bas i en sallad, fryst spenat kan användas i till exempel grytor, soppor och gratänger. Spenat är rikt på kalium vilket hjälper till att balansera kroppens natriumnivåer. Spenat och andra mörkgröna bladgrönsaker som ruccola och mangold innehåller även nitrat och magnesium som är toppen för blodtrycket!

Tips! Addera en näve färsk spenat i en smoothie med frukt och yoghurt för en extra vitaminboost!

Grön smoothie med jordgubbar

2. Bananer

Bananer är en utmärkt källa till kalium, ett näringsämne som effektivt minskar effekterna av natrium i kroppen. Minskade nivåer av natrium kan bidra till att upprätthålla en hälsosam blodtrycksnivå. Dessutom innehåller bananer även antioxidanter och fibrer som främjar hjärt- och kärlhälsa.
Tips! Baka hälsosamma muffins med dinkel, blåbär och banan till eftermiddagskaffet. Receptet hittar du här.

Bananmuffins med valnötter

3. Bär

Bär, särskilt blåbär och hallon, innehåller viktiga ämnen som antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer. De är även rika på både antocyaner och hälsosamma polyfenoler. Polyfenoler är en form av antioxidanter som kan bidra till att sänka ett förhöjt blodtryck samt har god inverkan på blodsocker och blodfetter.

4. Havregryn

Ett fantastiskt hjärtvänligt livsmedel som innehåller betaglukaner, en löslig fiber som kan sänka kolesterolet och ge ett stabilt blodsocker. Havregryn består av 100% fullkorn; en av de viktigaste basingredienserna när det gäller att förebygga hjärtkärlsjukdom. Fullkorn kan minska risken för hjärtkärlsjukdom, diabetes typ 2 och hjälper dig att hålla dig mätt och nöjd längre tack vare det höga innehållet av fibrer.

5. Lax

Fet fisk som lax innehåller omega-3-fettsyror som främjar friska blodkärl. Lax är också rikt på D-vitamin som är bra för blodtrycket. Vissa studier visar att det finns ett tänkbart samband mellan D-vitaminbrist och högt blodtryck. Därför är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med D-vitamin. Läs mer om sambandet mellan D-vitamin och högt blodtryck här.


Tips! Prova Blodtrycksdoktorns D-vitaminrika recept med lax och krämig ärthummus! Receptet hittar du här.

Laxfile med sallad och grön hummus

6. Mandlar & valnötter

Dessa nötter är rika på magnesium och sunda fetter, vilket kan stödja en hälsosam blodtrycksnivå. Nötter innehåller även vitaminer, mineraler och bra fibrer. En matsked osaltade nötter eller frön per dag är en lagom mängd.

7. Baljväxter

Linser och bönor är rika på protein och fibrer som bidrar till en bra blodtrycksnivå. Bönor och linser finns att köpa i tetrapack och är perfekta att addera i grytor, gratänger och sallader.

Tips! Lägg till lite linser i en smoothie för att göra den extra mättande och proteinrik! Linserna märks inte av på smaken då detta recept innehåller både mango och ingefära. Receptet hittar du här.

Glas på fot med orange smoothie

8. Avokado

Forskning visar att en av våra populäraste frukter kan göra stor skillnad för hjärt-kärlhälsan! Avokadon är full av hälsosamma fetter och kalium och verkar vara något av en superfrukt: en studie har visat på ett möjligt samband mellan regelbundet avokadointag och minskad risk för kranskärlssjukdom med så mycket som 20%. Läs mer här.

Tips! Njut av en fräsch och god pastasallad med räkor, mango och krämig avokadodressing. Receptet hittar du här.

Pastasallad med mango och räkor

9. Rödbetor

Rödbetor och särskilt rödbetsjuice har i studier visat på en blodtryckssänkande effekt. Det beror på en hög koncentration av nitrat i rödbeta som omvandlas till kväveoxid vilket ger en kärlvidgande effekt.

10. Grönt te

Innehåller antioxidanter som har en hämmande effekt på ett enzym (ACE) som påverkar blodtrycket. Ett regelbundet intag kan fungera på samma sätt som blodtrycksmedicinen ACE-hämmare.

Jag har koll på trycket

Sänk blodtrycket med livsstilsförbättringar

Genom att inkludera dessa livsmedel i din kost tar du ett aktivt steg mot att reglera och sänka ditt blodtryck. När du samtidigt prioriterar en hälsosam livsstil med regelbunden träning, tillräckligt med sömn, stresshantering och minskad konsumtion av salt och alkohol ger du din kropp de optimala förutsättningarna för att nå och bevara en sund blodtrycksnivå! Läs mer om hur du kan sänka ditt blodtryck r.

Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Så hjälper vi dig med livsstilsförändringar

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen med dessa goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger