Snacksa smart: Nyttigare alternativ till dina söta & salta favoriter

Vill du äta hälsosamt, men samtidigt kunna njuta av goda snacks och mysiga fikastunder då och då? Då har vi goda nyheter! Genom att byta ut dina gamla favoriter mot dessa sunda och smarriga alternativ kan du fortsätta njuta av både efterrätter och fredagsmys, utan att behöva kompromissa med din hälsa.

Kollage med bilder på hälsosamma desserter och snacks

Gör smarta matval

Många livsmedel som vi äter mellan måltider, som till exempel fika och snacks, innehåller ofta mycket energi, men inte tillräckligt med näring. När ett livsmedel innehåller mycket energi och lite näring är det lätt hänt att man äter mer än man tänkt sig, men att man fortfarande känner sig hungrig och sugen efteråt.

Istället kan man välja alternativ som är rika på protein, långsamma kolhydrater, fibrer och vitaminer. Genom att byta ut sina favoritmellanmål och snacks mot hälsosammare alternativ kan man fortsätta njuta av sådant man är sugen på samtidigt som man blir mätt och tillfredsställd.

Ett gult bord fyllt av småskålar fyllda med hälsosamma snacks som nötter, frukt och grönsaker.

Gå ned i vikt med DASH-kost

Recepten och tipsen nedan utgår från den så kallade DASH-dieten. DASH är egentligen en kosthållning skapad för att sänka ett förhöjt blodtryck, men Blodtrycksdoktorns dietist har skapat en specialversion av DASH, DASH-vikt, som passar den som vill gå ned i vikt.

I vår app kan du som vill gå ned i vikt på ett hälsosamt och hållbart sätt ta del av goda recept, smarta tips, kostscheman och mycket mer. Din sjuksköterska följer dina framsteg i appen och besvarar gärna dina frågor och stöttar dig när du behöver motivation.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig lyckas med dina livsstilsförändringar? Kom igång med appen redan idag!

Guide: Enkla matbyten!

Att göra hälsosamma matval ska vara enkelt! Här har vi listat några goda och nyttiga alternativ till olika sorters snacks, sötsaker och efterrätter. Vi delar även med oss av härliga recept som passar både den som gillar sött och salt.

Byt ut: Chips och ostbågar

Mot: Popcorn poppade i kastrull och grönkålschips

En kastrull med popcorn på ett träbord, bredvid ligger en påse och en skopa med popcornkärnor

Popcorn

Popcorn är ett toppenalternativ till traditionella salta snacks. 3 dl popcorn poppade i kastrull innehåller endast 36 kcal, jämfört med 3 dl chips som innehåller 213 kalorier. Förutom att popcorn är energisnåla innehåller de även fibrer som bidrar till en större mättnadskänsla.

Micropopcorn innehåller mycket mättat fett och salt, så ur ett hälsoperspektiv är det bäst att istället poppa popcorn i en kastrull med lite olivolja och en nypa mineralsalt. På så vis kan man dra ner på kalorierna utan att gå miste om den goda smaken!

Ugnsplåt med hemmagjorda, nyttiga grönkålschips.

Grönkålschips

Grönkålschips har blivit något av en modern klassiker och har man väl smakat är det lätt att förstå varför! De ljuvligt frasiga och nyttiga chipsen passar utmärkt till fredagsmyset eller som tilltugg på festen. Grönkålen är fullpackad med vitaminer och mineraler, inklusive kalium, vitamin C och K, som stärker immunförsvaret och hjälper till att hålla benen starka. Kål kan även bidra till sänkta kolesterolnivåer och förbättrad hjärthälsa.

Ingredienser:
ca 400 g grönkål
1 msk olivolja
1 krm mineralsalt
1/2 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C. Ta loss kålbladen från roten och skölj dem noggrant. Låt kålen rinna av i ett durkslag och torka torrt med lite hushållspapper. Riv kålen i mindre bitar och massera med olja, salt och svartpeppar. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen tills chipsen är krispiga, cirka 25 minuter. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukten.

Byt ut: Saltade, kanderade eller smaksatta nötter

Mot: Rostade kikärtor

En skål med rostade kikärtor och sesamfrön.

Rostade kikärtor

Kikärtor är fulla av fibrer och protein och rostade och välkryddade blir de ett perfekt snacks. I detta recept har vi smaksatt kikärtorna med vitlök, kanel och paprika, men det är fritt fram att byta ut dessa kryddor mot dina egna favoriter.

Ingredienser:
1 förpackning kikärtor (380 g)
1 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk kanel
1 tsk paprikapulver
1 krm chiliflakes
1 msk sesamfrön
1 krm mineralsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Häll av kikärtorna och skölj av dem noggrant i ett durkslag. Blanda kikärtorna tillsammans med övriga ingredienser i en bunke. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Rör om då och då.

Byt ut: Mjukglass & kulglass

Mot: Egengjord glass

En skål med mangoglass, blåbär och citronmeliss.

Att göra hälsosam och god glass hemma är hur enkelt som helst. Genom att mixa fryst frukt eller frysta bär får man en perfekt bas för underbart svalkande glass som passar utmärkt både till mellanmål och dessert. Enbart mixad frukt ger en sorbetliknande konsistens, men man kan även addera kvarg eller naturell yoghurt för en krämigare variant. Klicka på bilden så hittar du recept på fem supergoda glassar som kommer göra succé i bersån i sommar!

Ett collage med olika hälsosamma glassar

Byt ut: Bullar, kakor och paj

Mot: Nyttig smulpaj, chokladmousse med avokado

En gjutjärnspanna med smulpaj med blåbär och hallon.

Nyttig smulpaj

Ingredienser (2 portioner):
4 dl valfria bär
3 dl havregryn
2 ägg
1 tsk kanel
2 msk sötströ eller honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smörj en liten, ugnssäker form med lite olja och lägg i bären. Blanda havregryn, ägg, sötströ eller honung och kanel i en bunke och täck sedan bären med blandningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Servera direkt, antingen som den är eller med en klick sockerfri vaniljkvarg.

Tre glasbägare med chokladmousse och granatäppelkärnor ståendes på ett träbord. I bakgrunden ligger en delad avokado.

Len chokladmousse med avokado & dadlar

Sammetslen chokladmousse gjord på avokado och sötad med dadlar. Avokado innehåller hälsosamma fetter som gör moussen lyxigt krämig och de naturligt söta dadlarna bidrar till en härligt karamellig smak. Denna enkla dessert går snabbt att sno ihop till eftermiddagskaffet eller som dessert efter grillmiddagen.

Ingredienser (2 portioner):
2 st mogna avokados
4-6 st färska dadlar
0,5-0,75 dl kakao
1 krm mineralsalt
0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljessens

Gör så här:
Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ur köttet i en matberedare. Tillsätt dadlarna och mixa ca 2 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till  moussen är helt slät. Toppa gärna med hallon, passionsfrukt eller granatäppelkärnor och lite hackad mörk choklad.

Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Så hjälper vi dig med livsstilsförändringar

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen med dessa goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger