Gör smarta matval
Många livsmedel som vi äter mellan måltider, som till exempel fika och snacks, innehåller ofta mycket energi, men inte tillräckligt med näring. När ett livsmedel innehåller mycket energi och lite näring är det lätt hänt att man äter mer än man tänkt sig, men att man fortfarande känner sig hungrig och sugen efteråt.
Istället kan man välja alternativ som är rika på protein, långsamma kolhydrater, fibrer och vitaminer. Genom att byta ut sina favoritmellanmål och snacks mot hälsosammare alternativ kan man fortsätta njuta av sådant man är sugen på samtidigt som man blir mätt och tillfredsställd.
Gå ned i vikt med DASH-kost
Recepten och tipsen nedan utgår från den så kallade DASH-dieten. DASH är egentligen en kosthållning skapad för att sänka ett förhöjt blodtryck, men Blodtrycksdoktorns dietist har skapat en specialversion av DASH, DASH-vikt, som passar den som vill gå ned i vikt.
I vår app kan du som vill gå ned i vikt på ett hälsosamt och hållbart sätt ta del av goda recept, smarta tips, kostscheman och mycket mer. Din sjuksköterska följer dina framsteg i appen och besvarar gärna dina frågor och stöttar dig när du behöver motivation.
Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig lyckas med dina livsstilsförändringar? Kom igång med appen redan idag!
Guide: Enkla matbyten!
Att göra hälsosamma matval ska vara enkelt! Här har vi listat några goda och nyttiga alternativ till olika sorters snacks, sötsaker och efterrätter. Vi delar även med oss av härliga recept som passar både den som gillar sött och salt.
Byt ut: Chips och ostbågar
Mot: Popcorn poppade i kastrull och grönkålschips
Popcorn
Popcorn är ett toppenalternativ till traditionella salta snacks. 3 dl popcorn poppade i kastrull innehåller endast 36 kcal, jämfört med 3 dl chips som innehåller 213 kalorier. Förutom att popcorn är energisnåla innehåller de även fibrer som bidrar till en större mättnadskänsla.
Micropopcorn innehåller mycket mättat fett och salt, så ur ett hälsoperspektiv är det bäst att istället poppa popcorn i en kastrull med lite olivolja och en nypa mineralsalt. På så vis kan man dra ner på kalorierna utan att gå miste om den goda smaken!
Grönkålschips
Grönkålschips har blivit något av en modern klassiker och har man väl smakat är det lätt att förstå varför! De ljuvligt frasiga och nyttiga chipsen passar utmärkt till fredagsmyset eller som tilltugg på festen. Grönkålen är fullpackad med vitaminer och mineraler, inklusive kalium, vitamin C och K, som stärker immunförsvaret och hjälper till att hålla benen starka. Kål kan även bidra till sänkta kolesterolnivåer och förbättrad hjärthälsa.
Ingredienser:
ca 400 g grönkål
1 msk olivolja
1 krm mineralsalt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C. Ta loss kålbladen från roten och skölj dem noggrant. Låt kålen rinna av i ett durkslag och torka torrt med lite hushållspapper. Riv kålen i mindre bitar och massera med olja, salt och svartpeppar. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen tills chipsen är krispiga, cirka 25 minuter. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukten.
Byt ut: Saltade, kanderade eller smaksatta nötter
Mot: Rostade kikärtor
Rostade kikärtor
Kikärtor är fulla av fibrer och protein och rostade och välkryddade blir de ett perfekt snacks. I detta recept har vi smaksatt kikärtorna med vitlök, kanel och paprika, men det är fritt fram att byta ut dessa kryddor mot dina egna favoriter.
Ingredienser:
1 förpackning kikärtor (380 g)
1 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk kanel
1 tsk paprikapulver
1 krm chiliflakes
1 msk sesamfrön
1 krm mineralsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Häll av kikärtorna och skölj av dem noggrant i ett durkslag. Blanda kikärtorna tillsammans med övriga ingredienser i en bunke. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Rör om då och då.
Byt ut: Mjukglass & kulglass
Mot: Egengjord glass
Att göra hälsosam och god glass hemma är hur enkelt som helst. Genom att mixa fryst frukt eller frysta bär får man en perfekt bas för underbart svalkande glass som passar utmärkt både till mellanmål och dessert. Enbart mixad frukt ger en sorbetliknande konsistens, men man kan även addera kvarg eller naturell yoghurt för en krämigare variant. Klicka på bilden så hittar du recept på fem supergoda glassar som kommer göra succé i bersån i sommar!
Byt ut: Bullar, kakor och paj
Mot: Nyttig smulpaj, chokladmousse med avokado
Nyttig smulpaj
Ingredienser (2 portioner):
4 dl valfria bär
3 dl havregryn
2 ägg
1 tsk kanel
2 msk sötströ eller honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smörj en liten, ugnssäker form med lite olja och lägg i bären. Blanda havregryn, ägg, sötströ eller honung och kanel i en bunke och täck sedan bären med blandningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Servera direkt, antingen som den är eller med en klick sockerfri vaniljkvarg.
Len chokladmousse med avokado & dadlar
Sammetslen chokladmousse gjord på avokado och sötad med dadlar. Avokado innehåller hälsosamma fetter som gör moussen lyxigt krämig och de naturligt söta dadlarna bidrar till en härligt karamellig smak. Denna enkla dessert går snabbt att sno ihop till eftermiddagskaffet eller som dessert efter grillmiddagen.
Ingredienser (2 portioner):
2 st mogna avokados
4-6 st färska dadlar
0,5-0,75 dl kakao
1 krm mineralsalt
0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljessens
Gör så här:
Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ur köttet i en matberedare. Tillsätt dadlarna och mixa ca 2 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till moussen är helt slät. Toppa gärna med hallon, passionsfrukt eller granatäppelkärnor och lite hackad mörk choklad.