Att börja äta lite mer hälsosamt behöver varken vara krångligt eller tråkigt. Börja med att göra små, enkla justeringar av den mat du redan äter. Genom att byta ut några av dina vanligaste matvaror mot lite hälsosammare alternativ kan du fortsätta äta god och lättlagad mat, samtidigt som du laddar kroppen med nyttigheter.
På grillen

Byt ut: Flintastek, marinerat kött, korvar, hamburgare.
Mot: Kycklingfilé, kycklingburgare, vegetariska färsspett (se recept nedan), grönsaksspett, fisk i foliepaket med örter och citron.

Vegetariska grillspett med bulgur- & persikosallad
Ingredienser (ca 4 portioner):
Spetten
- 1/2 förpackning (425 g) Anamma formbar färs
- 1/2 finhackad gul lök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1/2 dl finhackad färsk/fryst persilja
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk paprikapulver
- 2 tsk spiskummin
- 2 krm mineralsalt
Sallad
- 4 portioner fullkornsbulgur
- 4-5 st persikor (eller nektariner)
- 1 liten påse (65 g) ruccola
- 3-4 tomater
- 1/2 dl (30 g) hackade sötmandlar
Dressing
- 1 msk olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 2 msk pressad citron
- 1/2 msk honung
- 1-2 msk vatten
Gör så här:
- Tina den formbara färsen. Lägg grillspetten i blöt.
- Blanda alla ingredienser till färsen ordentligt så kryddorna blir jämt fördelade i smeten. Forma till små ”korvar” och trä på spetten.
- Koka bulgurn och låt svalna lite.
- Dela persikor och tomater i mindre bitar. Hacka sötmandel. Blanda ner i bulgurn tillsammans med ruccola.
- Blanda ingredienserna till dressingen. Vänd ner i salladen och rör om försiktigt. Bryt av mozzarella och toppa salladen med.
- Grilla de vegetariska spetten och servera med salladen.
Såser
Byt ut: Majonnäs, aioli, bearnaise till fredagsmiddagen
Mot: Tzatziki på mager yoghurt, ajvar (färdig sås av paprika), hummus, naturell kvarg smaksatt med citron och örter, hemmagjord salsa.
Byt ut: Färdiga salladsdressingar.
Mot: Hemgjorda salladsdressingar med lite olja och massvis med örter, vinägrett med kryddor och citronzest.
Olja & smör
Byt ut: Smör eller margarin till stekning.
Mot: Olivolja eller rapsolja.
Testa gärna att ånga eller koka maten, att grilla utan att tillsätta extra fett eller att rosta maten i ugnen. Ugnen är perfekt om man vill minska på mängden fett men samtidigt få till en härligt krispig yta.
Plockmat
Byt ut: Charkprodukter som salami, parmaskinka, korv och lagrade eller mjuka ostar.
Mot: Kapris, oliver, naturella nötter, kronärtskocka, grönsaksstavar, cocktailtomater, vindruvor, hummus.
Dryck
Byt ut: Alkoholhaltiga drycker som öl, vin och cider
Mot: Alkoholfria drinkar.
Läskande sangria
Ingredienser (6 glas)
- 1 liter juice av blodapelsin utan tillsatt socker/utan kalorier (t.ex Lowcaly Fruktdryck strawberry orange)
- 2 st clementiner
- 2 st lime
- 2 dl frysta granatäppelkärnor (finns i frysdisken bland frysta bär)
- 1 kruka mynta
- 50 cl alkoholfri ginger ale/ginger beer, sockerfri
- Is
Häll juicen i en karaff. Skiva clementiner och lime och lägg i tillsammans med granatäppelkärnor, mynta och massor av is . Toppa med ginger ale.
Fler recept på alkoholfria drinkar hittar du här.