8 hälsosamma midsommarklassiker

1. Sill och lax
Sillen är något av en stjärna på midsommarbordet – det är inte för inte denna näringsrika och välsmakande delikatess blivit ett måste under svenska högtider. Fet fisk som sill och lax är fantastiska källor till viktiga näringsämnen som D-vitamin, omega-3 och selen. Dessa näringsämnen är inte bara bra för hälsan i allmänhet, utan har även positiva effekter på blodtrycket. Oavsett om du föredrar den klassiska matjessillen, den smakrika senapssillen eller någon annan variant – ät den med gott samvete!
2. Färskpotatis
Färskpotatisen är en riktig liten guldklimp! Med en omisskännlig smak av svensk sommar har denna goda knöl en självklar plats på vår midsommartallrik. Potatisens hälsofördelar är många; den har ett högt innehåll av kalium, B-vitamin, folat och C-vitamin. Kalium är en viktig mineral som kan hjälpa till att vidga blodkärlen och på så sätt sänka blodtrycket, B-vitamin bidrar till att främja en sund metabolism och folat och C-vitamin stärker immunsystemet.
3. Jordgubbar
Ingen sommar utan jordgubbar! Dessa fantastiskt söta och saftiga bär är rena rama vitaminbomberna, fyllda med antioxidanter och vitaminer som hjälper till att skydda vår kropp. Precis som potatis är jordgubbar rika på folat och C-vitamin som ger oss en härlig boost av energi och stärker vårt immunförsvar. Ät dem som de är eller piffa till dem; skurna jordgubbar kan med fördel marineras i limesaft och hackad mynta som ett härligt och fräscht tillbehör till midsommarmaten.
4. Knäckebröd
Tack vare sitt höga innehåll av kostfiber och fullkorn kan knäckebröd hjälpa till att främja en sund hjärt-kärlhälsa och stabilisera blodtrycket på ett naturligt sätt. Den långsamma nedbrytningen av kolhydraterna i knäckebrödet bidrar till att hålla blodsockernivån stabil och kan på så vis främja en sund blodtrycksreglering. Ät ditt knäckebröd med en skiva mager ost, färska grönsaker eller varför inte skivad färskpotatis och dill?
5. Sallad
Gör en härlig sallad med sommarens alla goda grönsaker. Säsongens primörer och fräscha grönsaker blir ett perfekt tillbehör till maten på midsommar. För att ge din sallad en extra somrig touch kan du blanda upp grönsakerna med frukt, som exempelvis nektarin eller melon. För att göra salladen ännu mer näringsrik, kan du även strö över lite osaltade nötter eller frön som ger en extra mättande effekt.
6. Mager ost
Mager ost är en fantastisk källa till kalcium och protein. Genom att göra ett smart val och välja en nyckelhålsmärkt hårdost, kan du minska intaget av mättat fett och samtidigt njuta av den goda smaken.
7. Ägg
Kokta ägg är en riktigt bra och mättande proteinkälla och ägghalvor är en riktig klassiker under svenska högtider. De innehåller en imponerande mängd hälsosamma näringsämnen, som protein, essentiella vitaminer som vitamin B12 och D, samt viktiga mineraler som järn och selen. Dessutom ger ägg en långvarig mättnadskänsla, vilket hjälper till att hålla blodsockret och humöret stabilt.
8. Grillat
Om vädret tillåter passar många på att grilla på midsommarkvällen. Magert kött, fisk, fågel och liknande vegetariska alternativ är hälsosamma alternativ till till exempel rött kött och korv. Undvik färdiga marinader som kan innehålla mycket salt, utan låt istället dina grillade godsaker ta smak av citron, örter och kryddor. Ta även chansen att grilla olika grönsaker som sparris, paprika och zucchini. Eller varför inte testa grillad frukt?
Lättlagade recept till midsommarfesten
Sallad med jordgubbar och avokado
Ingredienser (6 portioner):
- 70 g blandad sallad, t.ex. ruccola, babyspenat eller machésallad
- 1 stor salladshuvud, hackad
- ½ gurka i tärningar
- 150 g vitost 3%-10 % fett
- 250 g färska jordgubbar, skivade
- 1 tärnad avokado
- 1 päron i tärningar
Dressing:
- 2 msk olivolja
- 2 msk balsamvinäger/ vitvinsvinäger
- 1 tsk flytande honung
- Svartpeppar efter smak
Gör så här:
- Lägg salladen på ett stort fat eller i en salladsskål.
- Fördela jordgubbar, smulad vitost, päron, avokado och gurka ovanpå.
- Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ringla över salladen precis innan servering.
- Toppa gärna med färska örter för extra smak och färg.
Skagenröra á la DASH
Ingredienser (8-10 bufféportioner):
- 400 g skalade räkor
- 2,5 dl grekisk yoghurt 0%
- 4 msk finhackad rödlök
- 1/2 kruka dill
- 1/2 pressad citron
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk riven pepparrot
Gör så här:
- Finhacka rödlöken och klipp eller hacka dillen fint.
- Blanda ihop yoghurt, olja, dijonsenap, pepparrot och citronjuice i en skål.
- Vänd ner räkorna, rödlöken och dillen i blandningen.
- Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite mer citron eller senap om du vill ha mer syra eller sting.
- Låt stå kallt i minst 15 minuter innan servering.
Fransk potatissallad
Ingredienser (8 bufféportioner):
- 800 g potatis
- 1 rödlök
- 1 dl hackad dill och persilja
- 4 msk kapris
Dressing:
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk fransk senap
- 1 krm svartpeppar
- 3 msk raps- eller olivolja
- 1 msk vatten
Gör så här:
- Borsta, skölj och koka potatisen.
- Skala och hacka löken. Hacka dillen och persiljan.
- Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål.
- Skiva potatisen och lägg i en skål. Blanda ner lök, örter och kapris.
- Häll över dressingen och blanda så att potatisen blir jämnt täckt. Låt stå i ca 1 timme för att ta smak.
Hallonrulltårta
Ingredienser (12 portioner):
Deg:
- 4 ägg
- 2 dl mandelmjöl
- 4 msk sötströ (exempelvis Stevia eller lättströ)
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 2 krm vaniljpulver
Fyllning:
- 225 g hallon (färska eller frysta)
- 1 msk flytande honung
- 1 krm vaniljpulver
- 2 msk chiafrön
Gör så här:
- Koka hallonen ett par minuter tills de mjuknat. Ta av från värmen och rör ner sötströ/honung, vaniljpulver och chiafrön.
- Mosa med en gaffel och låt sylten stå i kylen tills den svalnat.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Vispa ägg pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggen.
- Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda ca 10–12 min.
- Vänd försiktigt på kakan med hjälp av ett nytt bakpapper, ta bort pappret och låt svalna.
- Bred på hallonfyllningen. Rulla ihop från långsidan med hjälp av pappret.
- Lägg skarven nedåt och låt vila i kyl minst 30 min.