3 magiskt goda & nyttiga julfrukostar

Starta din decembermorgon med en god och mysig frukost som även gör gott för kroppen! Med hjälp av dessa recept kan du duka upp en julfrukost med traditionella smaker som ger dig massor av energi till att ordna med julens alla bestyr.

Collage med tre bilder på nyttiga julfrukostar: granola, gröt och ris a la malta.
En glasburk och en skål fyllda med gyllene, rostad granola, en kanelstång och bredvid ligger ett äpple.

Pepparkaksgranola

Ingredienser (4-6 portioner):

  • 1 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk flytande honung
  • 2,5 dl havregryn
  • 2,5 dl rågflingor
  • 1 dl pumpafrö eller solrosfrö
  • 0,75 dl linfrö eller vetekli
  • ½-1 dl hackad mandel eller hasselnötter
  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 1-2 dl torkad frukt i bitar, t ex aprikos, russin, äpple, tranbär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vatten, olja och honung i en bunke.
  2. Blanda ner alla de torra ingredienserna utom den torkade frukten.
  3. Bred ut blandningen i en långpanna.
  4. Ställ in i ugnen och rosta 10-15 minuter. Rör runt några gånger under tiden.
  5. Låt svalna, blanda sen i den torkade frukten.
  6. Se till att granolan är helt torr innan du förvarar den. Förvara granolan i lufttäta burkar.

Servera gärna med yoghurt, kvarg, keso eller lägg till 1-2 matskedar som topping på din julgröt.

Ett glas med risgrynsgröt toppad med kanel och en torkad apelsinskiva.

Havrerisgrynsgröt

Att välja havreris istället för vanligt vitt ris är ett mer hållbart val för miljön och ger även en högre fiberhalt.

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 dl havreris
  • Stor gryta vatten att koka havreriset i
  • 6 dl lättmjölk (0,5% fett)
  • ½ tsk vaniljarom
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk lättströ eller stevia (valfritt)

Gör så här:

  1. Skölj havreriset i kallt vatten tills vattnet är klart. Låt havreriset småkoka i rikligt med vatten i 10 minuter. Häll av vattnet genom en sil eller durkslag och skölj med kallt vatten.
  2. Tillsätt riset i en kastrull, helst en med tjock botten, tillsammans med mjölk, vanilj, lättströ och en kanelstång. Koka upp under omrörning och låt sedan sjuda på låg värme med locket på i cirka 60 minuter.
  3. Rör om försiktigt då och då. Om du vill ha en lösare gröt kan du tillsätta mer mjölk. Servera med kanel och mjölk.
  4. Toppa med extra kanel, apelsin skivor eller/och apelsinzest.
Två skålar ris a la malta ståendes på en bordstablett av jute, omkring ligger clementiner.

Proteinrik ris á la malta

Så enkelt och gott! Den sockerfria och fettreducerade varianten av denna klassiker är minst lika god som den vanliga versionen.

Ingredienser (2 portioner):

  • 2 dl osockrad lättkvarg, naturell eller vanilj
  • 2 dl naturell mini keso eller vaniljkeso
  • 1 krm vaniljpulver
  • En clementin i bitar, ev. lite kanel eller lite

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser och rör om.
  2. Toppa med clementin i bitar.

Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Få hjälp till hälsosamma levnadsvanor

På Blodtrycksdoktorn behandlar vi högt blodtryck och övervikt genom en kombination av läkemedel och livsstilsförändringar. Vi vet att den bästa […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen med dessa goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger