Kan husdjur sänka blodtrycket?

Att ha ett husdjur är underbart! Att mötas av en glad hund eller en gosig katt när man kommer hem efter en lång arbetsdag piggar upp vilken grå måndag som helst. Men forskning visar att husdjur inte bara erbjuder mysigt sällskap, utan även kan hjälpa till att sänka blodtrycket!

Grå katt gosar med en golden retriever på köksgolvet.

Sänker stressnivåerna

Husdjur är mer än lurviga följeslagare; många människor har ett enormt starkt band till sina djur och upplever livet som husse eller matte som extra roligt, trivsamt och avkopplande. Djur kan verka stressreducerande på oss och har en lugnande effekt. Forskning visar att man genom att klappa en hund kan sänka kroppens nivåer av stresshormonet kortisol och att interaktioner med djur istället ökar nivåerna av “må bra-hormonet” oxytocin. En sänkt stressnivå främjar en hälsosam hjärt-kärlhälsa och förebygger högt blodtryck och andra hälsoproblem.

Ung vacker kvinna av asiatiskt ursprung gosar med en grå kanin på en lurvig matta.

Djurägare lever aktiva liv

Studier har visat att att äga husdjur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, särskilt bland hundägare. Det beror förmodligen på att hundägare får regelbunden motion när de tar med sina fyrbenta vänner ut på promenader. Regelbunden motion har en positiv inverkan på blodtrycket. Att ha en hund innebär att man måste ut på flera promenader om dagen, oavsett väder eller tidsbrist.

En medelålders man och kvinna joggar på en gräsplätta tillsammans med en golden retriever.

Hunden: en riktigt bra träningskompis

Hundägare har större chans att nå den rekommenderade nivån av daglig fysisk aktivitet. Studier visar att hundägare har 34% större sannolikhet att få in minst 150 minuters promenad i veckan jämfört med personer utan hund.

Daglig motion på 30 minuter eller mer kan i sin tur leda till att man löper mindre risk att drabbas av sjukdomar som diabetes typ 2, benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer, enligt Livsmedelsverket.

En brun katt blir klappad på huvudet ute bland höstlöven.

Bättre mental hälsa

En studie från 2011 visade att husdjursägare hade bättre självförtroende än människor utan husdjur. En annan studie slog fast att husdjur minskar känslan av ensamhet, skänker tröst vid depression och till och med kan förbättra den generella mentala hälsan hos sin ägare. Ett husdjur älskar sin ägare villkorslöst och kan vara ett fint stöd när man känner sig orolig, ledsen eller stressad.

Liknande artiklar

 Är bastubad bra vid högt högt blodtryck?

Kan regelbundna bastubad bidra till att sänka blodtrycket? Flera studier tyder på ett möjligt samband mellan bastubad och en långsiktig […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Enkla och roliga tips för aktivitet och rörelse under sommaren

Sommaren erbjuder fantastiska möjligheter att till vardagsmotion. Nedan tipsar vi om roliga och enkla sätt att få in lite mer rörelse under härliga sommardagar.

Läs mer Pil åt höger

Hälsa & Glädje: nya möjligheter i det nya året

Det nya året är här, fyllt med ambitioner och drömmen om en hälsosam nystart. I denna period av traditionella nyårslöften, där många lovar sig själva att motionera mer och äta nyttigt, ger vi dig konkreta tips och råd om hur du kan lyckas med små förändringar i rätt riktning.

Läs mer Pil åt höger

Tips på hur du får in rörelse i din vardag!

Att motion gör oss gott är de flesta medvetna om, men visste du att rörelse även kan förebygga sjukdom och sänka ditt blodtryck? Ta del av våra tips på enkla, konkreta sätt att få in mer rörelse i vardagen.

Läs mer Pil åt höger