Att äta grillat är något av det bästa med sommaren! Vårt recept på grillspett med en härligt fräsch sallad blir en perfekt middag i solen. Färdiga marinader och färdigmarinerade produkter innehåller mycket salt, genom att laga mat från grunden blir det enkelt att hålla koll på saltnivåer & innehåll. Passa även på att grilla säsongens färska grönsaker, det tar grönsakerna på din tallrik till en helt ny nivå!
Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.
Du behöver (ca 4 portioner):
Spetten
- 1/2 förpackning (425 g) Anamma formbar färs
- 1/2 finhackad gul lök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1/2 dl finhackad färsk/fryst persilja
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk paprikapulver
- 2 tsk spiskummin
- 2 krm mineralsalt
Sallad
- 4 portioner fullkornsbulgur
- 4-5 st persikor (eller nektariner)
- 1 liten påse (65 g) ruccola
- 3-4 tomater
- 1/2 dl (30 g) hackade sötmandlar
Dressing
- 1 msk olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 2 msk pressad citron
- 1/2 msk honung
- 1-2 msk vatten
Gör så här:
- Tina den formbara färsen. Lägg grillspetten i blöt.
- Blanda alla ingredienser till färsen ordentligt så kryddorna blir jämt fördelade i smeten. Forma till små ”korvar” och trä på spetten.
- Koka bulgur och låt svalna lite.
- Dela persikor och tomater i mindre bitar. Hacka sötmandel. Blanda ner i bulgurn tillsammans med ruccola.
- Blanda ingredienserna till dressingen. Vänd ner i salladen och rör om försiktigt. Bryt av mozzarella och toppa salladen med.
- Grilla de vegetariska spetten och servera med salladen.
Tips!
Dubbla gärna receptet till grillspetten och använd hela påsen med formbar färs!
Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat? Testa vår DASH-vecka!