Gott och blodtrycksvänligt under midsommar

Äntligen är det midsommar och hög tid att samla vänner och familj för fest och dans kring midsommarstången. Oavsett om midsommar bjuder på regn eller sol är maten en viktig del av traditionen. Här går vi igenom några tips för att äta både gott, hälsosamt och blodtrycksvänligt! 

Satsa lite extra på:

Sill och lax: Det som kanske förknippas tydligast med midsommar är just sill! Fet fisk som sill och lax är viktiga källor till D-vitamin, Omega-3 och selen vilka  är bra för hälsa och blodtryck. Många funderar kring socker i sillagen men det är ofta ett mindre problem i sammanhanget. Välj den sill du gillar bäst och ät med gott samvete!

Färskpotatis: När färskpotatisen kommer fram är det riktig midsommar! Kokt potatis är en blodtrycksvänlig knöl som innehåller massa kalium vilket är kärlvidgande samt B-vitaminer, folat och C-vitamin. 

Jordgubbar: Goda små vitaminbomber som innehåller rikligt med antioxidanter, folat och C-vitamin. Ät gärna en skål med jordgubbar som den är eller med lite mjölk (och självklart får man smaka på en liten bit av jordgubbstårtan om man vill!)  

Knäckebröd: Innehåller fiber och fullkorn som är bra för vårt blodsocker, våra blodfetter, tarmbakterier och såklart även för blodtrycket! 

Sallad: Satsa på en färgsprakande sallad med många olika grönsaker! Det är extra somrigt att lägga till frukt i salladen, exempelvis nektarin eller små bitar av vattenmelon! Toppa gärna med lite osaltade nötter och frön för en extra blodtrycksvänlig och mättande sallad. 

Mager ost: Innehåller kalcium och protein. Genom att välja en nyckelhålsmärkt hårdost så minskar du intaget av mättat fett. 

Ägg: Kokta ägg är en bra och mättande proteinkälla. Ägghalvor är ett gott komplement till sillen och färskpotatisen. 

Grillat: Många passar på att grilla på midsommarkvällen om vädret tillåter. Magert kött/fisk/fågel samt motsvarande vegetariska alternativ är i regel blodtrycksvänligt. Var lite försiktig med färdiga marinader som kan innehålla mycket salt. Passa även på att grilla olika grönsaker som sparris, paprika och zucchini. 

Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma

Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.

4,8 av 5

Över 10 000 patienter i behandling

Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig

Hos Blodtrycksdoktorn får du;

  • Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
  • Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
  • Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Liknande artiklar

DASH-recept med kyckling

Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 kg blandade rotfrukter (ex potatis, morot, […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Din livsstil påverkar ditt blodtryck

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen och inspireras av detta smarriga frukosttips, framtaget av legitimerad dietist Elinor. Här kommer ett recept på goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger

Hög tid för frukt, bär och grönsaker

Är det någon tid på året det är lätt att få i sig ordentligt med grönsaker så är det nu på sommaren. Vi har samlat några tips på hur du lätt får i dig dessa godsaker.

Läs mer Pil åt höger